Görüş Bildir
Haberler
Demirören'e Devredilen Şans Oyunları 1,5 Yıldır Denetlenmiyormuş

Demirören'e Devredilen Şans Oyunları 1,5 Yıldır Denetlenmiyormuş

2020 yılında özelleştirilen Milli Piyango şans oyunlarının o tarihten bu yana denetlenmediği ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milli Piyango şans oyunları, 2017’de önce Türkiye Varlık Fonu’na ardından 2020’de özelleştirme ile hükümete yakın Demirören Grubu ile İtalyanlara ait Sişal Şans’a devredilmişti. Bu devir sonrası hiç denetim yapılmadığı ortaya çıktı.

"İddialar gündemden düşmüyor"

"İddialar gündemden düşmüyor"

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, konuyu Milli Piyango İdaresi’nin bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Alt Komisyonu’nda gündeme getirdi. 

Sertel, “Sürekli devreden ikramiyeler, kasaya çıkan yılbaşı biletleri gibi çok sayıda iddialar gündemden düşmüyor. Sözleşme gereği Sisal-Şans ortak grubunu düzenli olarak denetlemesi gereken Milli Piyango İdaresi ise 1.5 yıldır denetim yapmamış. Yani tabiri yerindeyse Demirören’in de içinde olduğu Sisal-Şans grubu 1.5 yıldır istediği gibi at oynatıyor. Olan da bir umut peşinde koşan vatandaşa ve devletin kasasına girecek paraya oluyor” dedi.

Milli Piyango İdaresi’nin devir sözleşmesinden doğan denetim yetkisini hiç kullanmadığının altını çizen Atila Sertel, devir sözleşmesine göre lisans kapsamındaki tüm şans oyunlarının, kazanan talihlilerin, toplanan hasılatın ve dağıtılan ikramiyelerin denetlenmesi gerektiğini söyledi.

"Milli Piyango İdaresi 1,5 yıldır uzaktan izlemiş"

"Milli Piyango İdaresi 1,5 yıldır uzaktan izlemiş"

Milli Piyango İdaresi Genel Müdür Vekili Bekir Yunus Uçar’ın da hazır bulunduğu toplantıda eleştirilerini yönelten Sertel, şunları söyledi:

“Özel şirket ihaleye kar amacıyla girdi ve bu amaç doğrultusunda da işletme hakkını devraldı. Kar etmek için de gerçekten gereğini yapıyor. Neden denetlenmiyor? Her şeyi dört dörtlük mü yapıyorlar? Milli Piyango oyunları hasılat paylaşımı üzerine devredilmişti. Devredildiği günden bu yana Sisal-Şans ortak grubu ne kadarlık hasılat elde etti, söz verdiği gibi hasılatı düzenli olarak artırdı mı, bu hasılattan devletin kasasına ne kadar para girdi? Bu soruların cevapları kamuoyuyla paylaşılmıyor. Ortada Milli Piyango biletleri, Sayısal Loto gibi şirketin düzenlediği şans oyunlarıyla ilgili çok sayıda şaibeli iddialar var. Bütün bu iddialar vatandaşın şans oyunlarına olan güvenini sarsarken, bu şirketi denetlemesi gereken, iddiaları sorgulaması gereken, oyunlarda dağıtılan ikramiyeleri, kazanan talihlileri tüm detaylarıyla bilmesi gereken Milli Piyango İdaresi, ilgili şirketi 1.5 yıldır uzaktan izlemiş. Bu kabul edilemez ve yargı konusu olacak bir durumdur. Sayıştay da gerekli uyarılarda bulunuyor. Bahsedilen düzenlemelerin bir an önce yapılması ve tüm denetimlerin bir an önce başlatılması gerekiyor.”

Eleştirilere yanıt: Gerekli altyapı ve mevzuat oluşturulamamış

Eleştirilere yanıt: Gerekli altyapı ve mevzuat oluşturulamamış

Konuya dair Sayıştay’ın da dikkat çektiği denetimsizliğe Milli Piyango İdaresi tarafından verilen yanıtta ise şöyle denildi:

'İzleme için gerekli teknik altyapısının oluşturulmaması ve ayrıca denetimin nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceğine dair ikincil bir mevzuatın yani ‘Usul ve Esasların’ belirlenmesine yönelik çalışmaların henüz tamamlanmamış olması nedenleriyle, denetim şu ana kadar yapılamamıştır.”

Kaynak: Cumhuriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
7
4
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Admin

Şaşırdık mı?

Halil Değerli

Kasa hep kazanır.... .... 😠🤪😡

Bozkurt

Oynamayın abi. Bu kadar basit. Şans oyunları hamlesi, toplumun nabzını ölçmek için yapılan hareketlerinden birisiydi. Çekilişler canlı yayınlanmayacak dendi.... Devamını Gör