Görüş Bildir
Haberler
Damat Aşağı Damat Yukarı! Türk Siyaset Tarihinin En Popüler Damatları

Damat Aşağı Damat Yukarı! Türk Siyaset Tarihinin En Popüler Damatları

Nurseda Gerek
09.05.2021 - 10:15

İyisiyle kötüsüyle bir şekilde tanıdığımız, Türk siyaset tarihinde hafızalara kazınan en popüler damatlar işte tam şurada! 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Damat Pargalı İbrahim Paşa

Damat Pargalı İbrahim Paşa

Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardesi Hatice Sultan'ın eşi Damat Pargalı İbrahim Paşa, 1523-1536 yıllarında görev yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Osmanlı Devletinin dış politikasından sorumlu olan Pargalı, 13 yıl boyunca sadrazamlık görevini yerine getirdi. Ulaşabileceği en yüksek makama ulaşmasına rağmen bitmek bilmeyen bir hırsa kurban olan Damat Pargalı İbrahim Paşa, Kanuni Sultan Süleyman tarafın verilen emirle 4 dilsiz cellat tarafından saraydaki odasında boğularak idam edildi.

Damat Ferit Paşa

Damat Ferit Paşa

Sultan Abdülmecid'in kızı Mediha Sultan eşi Damat Ferit Paşa'nın kariyeri, VI. Mehmet Vahdeddin yani kayınbiraderi döneminde yükselme yaşadı. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleşen ulusal kurtuluş hareketi esnasında göstermiş olduğu muhalefet tavırları nedeniyle Yüzellilikler listesine alındı ve vatan haini ilan edildi. 1922 yılında yurt dışına kaçan Damat Ferit Paşa, Fransa'da hayatını kaybetti.

Enver Paşa

Enver Paşa

Enver Paşa, Padişah Abdülmecit'in torunu (Şehzade Süleyman'ın kızı) Naciye Sultan ile evlendi ve Osmanlı hanedanlığına damat oldu. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde aktif bir şekilde askeri ve siyasi alanlarda rol aldı. İttihak ve Terakki Cemiyeti önderleri arasında yer alan Enver Paşa, Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine öncülük etti. Birinci Dünya Savaşı'nın yenilgiyle sonuçlanması üzerine Almanya ve Rusya'daki Türk halklarını bir araya getirmek için pek çok mücadelede bulundu. Enver Paşa, Türkistan'da Bolşeviklere karşı verilen bir çatışma esnasında hayatını kaybetti.

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa

III. Ahmed'in kızı, Şehit Silahdar Damat Ali Paşa'nın eski eşi Fatma Sultan'la 1717 yılında evlenerek, Osmanlı Devletinin damadı oldu. 1718 yılında Sadrazamlık makamına getirildi ve bu dönemde Avusturya ile Pasarofça Antlaşmasını imzaladı. Sadrazam olduğu sene aynı şekilde Venedik ile barış imzaladı. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, 13 yıl boyunca sadrazamlık görevini yerine getirdi ve 130. Osmanlı Sadrazımı olarak kayıtlara geçti. Yeşilçam'ın sevilen oyuncusu Halit Akçatepe'nin büyük dedesi olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Patrona Halil İsyanı sırasında III. Ahmed ve heyetin aldığı kararla öldürüldü. Cesedi isyancılara verildi ve parçalara ayrıldı.

Metin Toker

Metin Toker

Türkiye'nin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü ile evlenen Metin Toker, gazeteci ve yazardır. İsmet İnönü'nün damadı olduğu için 'Milli Damat' lakabıyla anılan gazeteci Metin Toker, uzun yıllar Akis adlı derginin başyazarlığını yaptı. Time dergisini baz alarak çıkarttıkları Akis dergisi ile haber dergiciliğinde devrim yaptı. Sert bir dille kaleme aldığı yazıları yüzünden sık sık yargılandı ve kimisinde hapse girdi. Akis kapatıldıktan sonra önce Hürriyet, ardından Milliyet'te köşe yazarlığı yaptı. 1977-1980 yılları arasında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün vesilesiyle Cumhuriyet senatosuna girdi ve çok geçmeden siyaset yapmayı bıraktı. Siyasi haberler ve köşe yazıları yazmaya tekrar başlayan Metin Toker, 2002'de prostat kanseri nedeniyle vefat etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asım Ekren

Asım Ekren

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kızı Zeynep Özal ile evlenen Asım Keren, Türkiye'nin en ünlü baterist ve caz sanatçısıdır. 1960'lı yıllarda Haramiler müzik grubunda yer alan Asım Ekren ilk evliliğini Asuman Başar ile yaptı. Ardından şarkıcı Zerrin Özer ile nişanlandı. Zeynep Özal ile evliği ise bu nişanlanmadan sonra gerçekleşti. Zeynep Özal'dan boşanmasının ardından 53 gün geçtikten sonra Ekren, eski nişanlısı Selma Güneri ile dünya evine girdi. Turgut Özal'ın kızı Zeynep Özal yaptığı bir açıklamada ''İkimizde tehdit edildik. Asım'ı korumak için evlendik'' sözlerini dile getirdi. Asım Ekren geçtiğimiz ay lenf kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Selçuk Bayraktar

Selçuk Bayraktar

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ile evlenen Mühendis Selçuk Bayraktar,  İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunudur. Lisans eğitimi döneminde University of Pennsylvania'da staj yaptı ve staj yaparken aldığı teklifle insansız uçaklar üzerine yüksek lisansını gerçekleştirdi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ikinci yüksek lisansını yapan Bayraktar, araştırmaları kapsamında dünyada ilk kez İHA formasyon uçuş deneyleri, yer ve havada koordineli robot takımlar ve benzeri birçok bilimsel çalışma gerçekleştirdi.

Erkan Gürvit

Erkan Gürvit

Erkan Gürvit, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 17. Genelkurmay Başkanı ve 12 Eylül Darbesi sonrası Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in kızı Şenay Evren ile evlendi. Kenan Evren dönemi MİT'te üst düzey yetkililer arasında yer alan Erkan Güvit, Kenan Evren'in Güvenlik ve Başdanışmanlığını yaptı.

Berat Albayrak

Berat Albayrak

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan ile evlenen Berat Albayrak, eski Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. 'Damat' lakabıyla anılan Berat Albayrak, 2015-2018 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı, ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapmaya başladı. Türk siyaset tarihindeki en popüler damatlar listesinde üst sıralarda yer alan Albayrak, 10 Kasım 2020 tarihinde Instagram hesabı üzerinden istifa ettiğini açıklayan bir post paylaşarak, görevini bıraktı.

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
12
7
4
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
poyraz alimoğlu

Sen diziyi de yanlış izlemişsin. Hatice Sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı değil, kız kardeşidir.

Hermione Granger

bence osmanlıdan damat bitli rüstem de listede olmalıydı. kendisi osmanlıya rüşveti sokmakla meşhurdur.

feyk

oglunu secemezsin ama damadini secebilirsin. is goren is bilen yetenekli birini aile bagi ile hanedanina katabilirsin. damatlarin her hanedanda etkin konumla... Devamını Gör