Görüş Bildir
Haberler
Cyberpunk Kültürünü Yakından Tanımak İsteyenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 27 Harika Film

Cyberpunk Kültürünü Yakından Tanımak İsteyenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 27 Harika Film

06.08.2021 - 07:45

Bilim kurgunun kendine has bir kültür oluşturan güçlü alt türlerinden biri olan 'cyberpunk', sayısız romana, bilgisayar oyununa ve filme ilham kaynağı oldu. Cyberpunk unsurlarını içeren, gelişen teknolojiye karşın gittikçe 'sefilleşen' hayatları konu edinen birbirinden sağlam 27 filmi sizin için listeledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Johnny Mnemonic (1995)

1. Johnny Mnemonic (1995)
www.beyazperde.com

Şimdiden kült olmuş bu filmde Keanu Reeves’in canlandırdığı Johnny, 2021 yılında yaşayan, silikon çip takılarak biolojik olarak geliştirilmiş bir nevi 'hafıza kuryesi'dir. Johnny 21. yüzyıla kusursuz bir şekilde uyum sağlamıştır. Kiralık kurye olarak beynindeki bilgisayarlı bellek hücreleri sayesinde netten canlı olarak indirdiği çok değerli bilgileri taşımaktadır. Sonunda hayal edeceğinden daha kan dondurucu ve global bir komplonun parçası olduğunda, peşinde Japon mafyası Yakuza’yı bulur.

Siber uzay kavramının da mucitlerinden olan ve bilimkurgu fanları tarafından ilahlaştırılmış William Gibson’ın bir kısa hikayesinden yine kendisinin senaryosunu yazdığı film 1995 yılının en iyi haberlerinden biriydi. Kuşkusuz, Gibson’ın hikayesini, henüz internetin yaşamımızın bir parçası olmadan önce yazmış olması, dehasının da işaretlerinden biridir.

IMDb: 5,7

2. Hardware (1990)

2. Hardware (1990)

Nükleer bir savaşın ardından kıyamet sonrası atmosferine bürünmüş olan dünyada, New York'ta yaşayan Baxter adlı eski bir askerin eline ölmüş bir cyborg'un kafası geçer. Baxter kafayı sevgilisine hediye eder; ancak robot canlanıp kendi kendini yeniden inşa etmeye başlayınca işler karışır.

IMDb: 6

3. Sleep Dealer (2008)

3. Sleep Dealer (2008)
www.beyazperde.com

Yakın gelecekte, kapalı sınırlarla çevrili, şirket savaşçıları ve global bilgisayar ağları olan bir dünyada; 3 yabancı teknolojinin bariyerlerini aşmak ve kaderlerinin kilitlerini açmak için hayatlarını tehlikeye atarlar.

IMDb: 6

4. Nirvana (1997)

4. Nirvana (1997)

Üç gün içinde piyasaya çıkacak olan 'Nirvana' adlı bilgisayar oyununun ana karakteri Solo, bir virüs saldırısı sonucunda bilinç kazanır ve yaratıcısı olan oyun yazarı Jimi'ye kendisini yok etmesi için yalvarır. Jimi bir yandan oyunu piyasaya çıkmadan silmeye çalışırken diğer yandan ortadan kaybolmuş olan eski sevgilisini bulmaya çalışır.

IMDb: 6,1

5. Hotel Artemis (2018)

5. Hotel Artemis (2018)
www.beyazperde.com

‘Hemşire’ olarak tanınan Jean Thomas gündüzleri yasal mesleğiyle ilgilenirken, aynı zamanda Los Angeles’ın en azılı suçluları için de gizli bir hastaneyi yönetmektedir. Suikastçılar, silah kaçakçıları, hırsızlar ve gangsterlerin hizmet aldığı hastane son teknoloji cihazlarla doludur. Hastaneye gelen bir hastaya üç boyutlu yazıcılar ile yeni bir karaciğer yapılabilir veya hastanın vücuduna nanorobotlar enjekte edilebilir. Ancak Los Angeles sokaklarında şiddetli bir isyan çıktığı gün hastanede işler karışır. Efsanevi mayfa babası Orian Franklin acil bir müdahale için hastaneye gelir fakat ardından gelen Niagara'nın niyeti barışçıl değildir. Hastanedeki ‘hastalar’ arasında gerilim tırmanırken, Hemşire acil servisteki herkesin hayatını tehlikeye atabilecek bir karar verir. Şehirdeki suçluların güvenli sığınağı olan yer artık onlar için en tehlikeli yerdir…

IMDb: 6,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Split Second (1992)

6. Split Second (1992)

Geleceğin Londra'sında, ortağının ölümüne sebep olan bir seri katili arayan Dedektif Harley Stone aradığı bu katilin aslında bir insan olmadığının farkına varır. 

IMDb: 6,2

7. Rubber's Lover (1996)

7. Rubber's Lover (1996)

Gizli çalışmalar yapan bir grup bilim adamının insan beyninin yapısını değiştiren uyuşturucularla yaptıkları deneylerden biri başarısızlıkla sonuçlanır. Deneyde ısrar etmeleri, herkesi yavaş yavaş felakete doğru götürecektir.

IMDb: 6,3

8. Renaissance (2006)

8. Renaissance (2006)
www.beyazperde.com

2054 yılında geçen film geleceğin Paris'inde yaşanan bir dizi macerayı konu alır. Dönemin en başarılı araştırmacılarından biri olan genç İlona Tasuyev, arkasında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolur. Genç kadın kaçırılmıştır ve kaçıranlar herhangi bir fidye ya da benzeri bir istek için geri aramamıştır. İlona'yı kurtarmak için varını yoğunu ortaya koyan patronu, kadınla birlikte giden bir belge nedeniyle fazlasıyla streslidir. Ilona'yla birlikte kaybolan şey Rönesans Protokolü adında, insanlığın kaderini değiştirebilecek önemdeki bir belgedir. Bu nedenle esaslı bir araştırma başlatılır ve zamanla belgenin altında yatan gizemler çözülmeye başlar.

IMDb: 6,7

9. The Running Man (1987)

9. The Running Man (1987)
www.beyazperde.com

İlgiyle izlenen 'Running Man', suçluların nasıl cezalandırıldığını gösteren bir televizyon programıdır. Ben Richards, bu vahşet dolu yarışmada hayatta kalmak zorundadır; fakat daha önce bunu başaran olmamıştır. Richards, kesici aletlerden, alev makinelerinden, akla gelecek en öldürücü silahlardan kaçmaya çalışırken, program sunucusu Damon Killian reytingleri ve kurban üzerine oynanan bahisleri fazlalaştırmak için şovun şiddetini artırır.

IMDb: 6,7

10. Demolition Man (1993)

10. Demolition Man (1993)
www.beyazperde.com

Bir suçlu, işlediği suçun cezası olarak dondurulur. Buz kalıbı içinde kalır. Bir terörist olan bu kişi yani Simon, kamu karşısında bir takım suçlar işlemiştir. Kendisini yakalayan polis John Spartan ne yazık ki bir planın içinde komplo altında kalır. Aynı durum kendisine de yaşatılır. Kendisi bir grup suçsuz sivili öldürmek ile suçlanır.Yıl 2032 olduğunda San Angeles’ta ki Los Angeles’ın o yıllardaki adıdır bu Simon bir hata sonucu serbest kalır. Polis teşkilatı dehşete kapılarak Spartan’ı da uykusundan uyandırır ve yardımını istemek zorunda kalır. Lenina Huxley ile uyumsuz bir çift oluştururlar.

IMDb: 6,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Cypher (2002)

11. Cypher (2002)
www.beyazperde.com

Morgan Sullivan, mutsuz evliliği ve sıkıcı yaşantısını değiştirmek isteyen bir muhasebecidir. Bir gün karşısına DigiCorp isimli şirket için endüstriyel casusluk yapma fırsatı çıkar.

Yeni bir kimlik verilen Morgan, çeşitli fuar ve seminerlere katılarak firmalar ve ürünleri hakkında gizli bilgiler toplamaktadır. Bu görevlerinden birinde tanıştığı Rita adlı güzel ve çekici kadın, ona aslında DigiCorp’un sahte görevlerle ajanlarının beynini yıkamakta olduğunu açıklar. Rita, Morgan’ı bir başka ajan olan Frank Calloway ile tanıştırır ve DigiCorp’un rakibi olan Sunways’le çalışması teklif edilir.

Artık Morgan, çift taraflı bir ajan olmuştur. Fakat içine düştüğü bu karmaşık durum, hayatını bir kabusa çevirmiştir. Rita ve onun gizemli patronu Sebastian Rooks’un yönlendirmeleriyle son görevini başarabilirse kurtulacağını ummaktadır.

IMDb: 6,8

12. Until the End of the World (1991)

12. Until the End of the World (1991)
www.sinemalar.com

Gelecekteki 1999 yılında, Claire Tourneur (Solveig Dommartin) arabasıyla bir grup banka soyguncusuna çarpar. Soyguncularla arkadaş olan kadın Paris'de yaşaması için gerekli olan parayı böylece onlardan temin eder. Paris'e doğru yola devam edildiğinde başka bir kanun kaçağıyla daha karşılaşılır. Bu Amerikalı adam, CIA'den kaçan ve körlerin görmesini sağlayan bir kameranın peşindeki Sam'dir. Sam o kamerayı ister çünkü annesi kördür. Sam'in babası ise rüya ve hayalleri kaydedebilen bir kameranın mucididir. CIA de bu yüzden Sam'in peşindedir. Sonunda bu ikili, soyguncular ve CIA ajanları Sam'in babasının yaşadığı Avustralya'da bir araya gelirler…

IMDb: 6,8

13. Tetsuo: The Iron Man (1989)

13. Tetsuo: The Iron Man (1989)
www.beyazperde.com

Tetsuo filminde metal fetişisti, tuhaf bir adamın öyküsüne tanık oluyoruz. Hikayenin başkarakteri vücudunun tamamını metalle donatmayı takıntı haline getirmiş biridir ve bir gece dolanırken yanında sevgilisi olan Japon bir adamla kavgaya tutuşunca son derece tuhaf bir durum yaşanır. Başkarakterimiz oldukça tuhaf semptomlar yaşamaya başlar, vücudu yavaş yavaş, adım adım metale dönüşmektedir. Daha sonrasında yaşadığı kazalardan da hiç yara almadan kurtulan adam, kurbanların korkulu rüyası haline gelir. 'Demir canavar' olmaya doğru hızla ilerlerken, bu korkunç lanetten bir an önce kurtulabilmek çözüm yolları aranmaya başlanır...IMDb: 7

14. Dredd (2012)

14. Dredd (2012)
www.beyazperde.com

Dünyanın Atom Çağı'na girdiği karanlık bir gelecekte, bildiğimiz şehirler yok olmuş ve insanlar yüz binlerce nüfuslu megapollerde yaşamaya başlamıştır. Suça karşı zerre kadar acıması olmayan polis güçleri, suçlu potansiyeli gördükleri her insanı acımasızca cezalandırmaktadır. Polis şimdi hem jüri, hem yargıç hem de cellattır. Bu Yargıçların en namlısı ise, Dredd'dir. BaşYargıç'tan bir gün Dredd’e, önemli bir görev verir: Cassandra Anderson isimle yeni bir Yargıç adayı eğitim için göreve çıkartılacaktır. Dredd ve Cassandra dönemin en güçlü çetelerinden Ma-Ma'nın yönettiği dev Peach Trees Binası’ndaki bir cinayeti araştırmaya giderler. Fakat 200 katlı ve her yanının çete üyeleriyle sarıldığı bu binadan canlı çıkmaları mümkün olacak mıdır?

IMDb: 7,1

15. Strange Days (1995)

15. Strange Days (1995)
www.beyazperde.com

Geçen milenyumun son günlerine denk düşen 1999’da geçen film, Lenny Nero’nun hikayesini konu almaktadır. Kendisi şimdilerde kayıt altına alınmış hatıralar ve duygular ile ilgili veriler konusu ile ilgilenmekte olan eski bir polistir. Bir gün, bir fahişeyi öldüren bir katilin hatıralarının kayıtlı olduğu bir disk geçer eline. Lenny bunu incelerken oldukça derinlere dalar. Cinayet ve tecavüzlerden oluşan bir şantaj ağına kapılır. Lenny kurtulabilecek midir? Ya da bu davayı çözebilecek midir? Gerçek tam olarak nerede saklıdır?

IMDb: 7,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Alita: Battle Angel (2019)

16. Alita: Battle Angel (2019)
www.beyazperde.com

Alita (Rosa Salazar), kim olduğunu veya nereden geldiğini bilmediği bir halde, tanımadığı bir gelecekte uyanır. Şefkatli bir doktor olan Ido (Christoph Waltz) onu yanına alır ve cyborg görüntüsünün altında olağanüstü bir geçmişe sahip genç bir kadının kalbi ve ruhu olduğunu fark eder. Alita, yeni hayatına alışmaya çalışırken, Doktor Ido da onu gizemli geçmişinden korumaya çalışır. Yeni arkadaşı Hugo (Keean Johnson) ise Alita’nın geçmişini hatırlaması için, anılarını tetiklemesine yardımcı olmak ister. Bu sırada şehri yöneten tehlikeli ve yozlaşmış güçler Alita’nın peşine düşer. Eşi benzeri görülmemiş dövüş yeteneklerine sahip olduğunu fark eden Alita, geçmişine dair bir ipucu elde eder. Tehlikeli insanlarla karşı karşıya olan Alita, arkadaşlarının, ailesinin ve dünyasının kurtarılmasında kilit rol oynayacaktır.

IMDb: 7,3

17. Technotise - Edit i ja (2009)

17. Technotise - Edit i ja (2009)

2074 yılının Belgrad'ındayız. Genç bir öğrenci olan Edit, girdiği sınavlardan iyi sonuçlar elde edememektedir. Günün birinde bu durumu sona erdirmek umuduyla bir tür 'hafıza kartı' taktırmaya karar verir; ancak olaylar hiç beklemediği şekilde gelişmeye başlar.

IMDb: 7,4

18. Equilibrium (2002)

18. Equilibrium (2002)
www.beyazperde.com

Dünyada yaşanmış olan en büyük savaş, III. Dünya Savaşı sonlanmıştır ve savaş toplumu zor da olsa savaşın sonuçlarıyla yüzleşmeye koyulmuştur. Savaşın getirdiği faşist ve baskıcı sistem, insanları bu sonuçlara alıştırabilmek adına insanların duygularını kontrol altında tutmaya çabalamaktadır. İnsanlar için ilgi uyandırılabilecek ve onlara bir umut bahşedebilecek her şey, yasaklanmıştır. John Preston ise bu davanın baş cellatıdır.

IMDb: 7,4

19. RoboCop (1987)

19. RoboCop (1987)
www.beyazperde.com

RoboCop geleceğin Detroit’inde geçmektedir. Şehir, dev bir şirket tarafından yönetilmektedir. OCP adı verilen şirket, suçla savaşmak için bir robot üretir. Fakat üretilen robot büyük bir başarısızlıktır ve şirket kaybettiği güveni kazanmak için yeni bir proje hazırlar.

Bir çete çatışmasında öldürülen polis memuru Alex Murphy’nin bedeni çelikten yapılmış bir robotla birleştirilir ve RoboCop adı verilir. Şehrin yeni ve güçlü koruyucusu RoboCop, suç lordu Boddicker’le mücadele edecektir.

IMDb: 7,6

20. Dark City (1998)

20. Dark City (1998)
www.beyazperde.com

John Murdoch, bir sabah uyandığında kendisini bilmediği bir otel odasında bulur. Otele nasıl geldiğini bilmeyen John, bu sırada vahşice işlenmiş cinayetlerin katili olarak arandığını fark eder. Hafızasını kaybetmiş olduğu için cinayetleri işleyip işlemediğini dahi hatırlayamamaktadır. Dedektif Burmstead tarafından aranan Murdoch, gerçekte kim olduğunu öğrenmek ve karşılaştığı bu korkunç bilmeceyi çözmek için büyük bir mücadeleye başlar. Yeraltında yaşayan garip canlılarla karşılaştığındaysa olayı çözmeye çok yaklaşır. 'The Strangers' olarak adlandırılan, zamanı durdurma ve dünyanın fiziksel yapısını değiştirme gücüne sahip olan bu yaratıklar, insan beynine hakim olabilmekte ve olayları istedikleri şekilde yönlendirebilmektedirler. Bu yaratıkların bir şekilde yok edilmesi gerekmektedir ve bunu yapabilecek tek kişi de Murdoch’tan başkası değildir. 

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Welt am Draht (1973)

21. Welt am Draht (1973)

Sibernetik ve Gelecek Araştırmaları Enstitüsü’nün en önemli projesi, tüm politik, toplumsal ve ekonomik olayları öngören Simulacron 1 isimli elektronik bir canavardır. Bazıları Simulacron 1’i kendi çıkarları için kullanmak isteyince, iyi ve kötü arasında bir savaş başlar. Bu projenin yöneticisi Profesör Vollmer, gizemli bir şekilde intihar ettiğinde Dr. Stiller onun yerine geçer. Fakat Stiller’de de tuhaf semptomlar belirir. Acaba Stiller şizofren midir?

IMDb: 7,8

22. Batman Beyond: Return of the Joker (2000)

22. Batman Beyond: Return of the Joker (2000)
www.beyazperde.com

Gelecekteki Gotham şehrinde Joker’in sırrını çözmeye çalışan yeni Batman Terry McGinnis, orijinal Batman’le ilgili çok önemli bir gizemi ortaya çıkarır; Batman’la Joker’in son savaştıkları gece aslında neler olduğu...

Artık yaşlanmış olan eski Batman Bruce Wayne, Joker’in saldırısı sonucu ölümün eşiğine gelince yeni Batman, ustasının intikamını almak ve Joker’i yok etmek için son kez savaşa girer.

IMDb: 7,8

23. Cowboy Bebop: Tengoku no tobira (2001)

23. Cowboy Bebop: Tengoku no tobira (2001)
www.beyazperde.com

Günümüzden 70 yıl kadar uzak bir gelecekte geçen film, bir Cadılar Bayramı arifesinde geçer. Bebop adlı ödül avcıları, galaksiler arası avcılık yapan Spike ve sıra dışı arkadaşlarından kurulu bir ekiptir. Sıradaki işleri ise Mars'ta gerçekleşen bir saldırıyı çözmek ve saldırıyı gerçekleştiren teröristleri yakalamaktadır. Korku içerisinde olan halk Cadılar Bayramı'nın daha büyük bir kaosa dönüşmesinden korkmaktadır. Yola çıkan Spike ve ekibi, başlarda kolaylıkla altından kalkabileceklerini düşündükleri bu görev sırasında geçmişleriyle yapacakları esaslı bir yüzleşmeye sürükleneceklerdir.

IMDb: 7,9

24. Kôkaku Kidôtai / Ghost in the Shell (1995)

24. Kôkaku Kidôtai / Ghost in the Shell (1995)
www.beyazperde.com

Günümüzden uzak bir gelecekte, Japonya'da geçen hikaye The Puppet Master isimli bir siber ajanın hikayesine odaklanır. Dünya 2030'lu yıllara gelmiştir ve teknolojik olarak günümüz halinden millerce yıl ötededir. İnsanlar artık sanal bir gerçeklikte yaşamakta ve düzen de yine sanal yollardan sağlanmaktadır. Bakanlık tarafından yaratılan Puppet Master, bu ortamın yarattığı en yetenekli ajanlardan biridir. Süper ajan, yeterli bilgiye ulaştığında kendisi için bir beden aramaya başlar. Ancak peşine düşen ajanlardan habersizdir...

Ghost in the Shell, ilk çıktığı günden bu yana halen daha türünün en önemli örneklerinden biri. Ardından devam filmleri de çekilen yapıt Japon dehası Mamoru Oshii'nin elinden çıkma.

IMDb: 8

25. Akira (1988)

25. Akira (1988)
www.beyazperde.com

Sene 2019... Dünya savaşı esnasında esrarengiz bir silah Tokyo'yu yerle bir etmiştir ve bunun üzerinden tam 30 sene geçmiştir. Tokyo'nun yerine inşa edilen Neo-Tokyo, teknoloji çağının tüm gerekliliklerini yerine getirmektedir. Mafya ve terör ise bu şehrin damarlarına sızmıştır. Artık şehre hükmeden bu devasa kaosu engellemenin, ya da onun hızını kesmenin, hiçbir yolu yoktur. İki eski dost olan Tetsuo ve Keneda, çeteleriyle birlikte gizli bir askeri üsse girmeyi başarır. Ancak biri yakalanır ve deneylerde denek olarak kullanılmaya başlanır. Bunun üzerine kazandığı güçleri, kendi istekleri doğrusunda kullanacaktır.

IMDb: 8

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Blade Runner (1982)

26. Blade Runner (1982)
www.beyazperde.com

Bıçak Sırtı, çekildiği yıldan çok uzak bir dönemde, 2019 yılında, dünyanın artık distopik bir yaşam alanı haline geldiği bir dönemde geçer. Tyrell gibi devasa üretici firmalar Replikant isimli, dış görünüm olarak insan türünden ayırt edilemeyen robotlar üretmektedirler. Dünya dışı kolonilerin tehlikeli ve illegal işlerinin halledilmesi için kullanılan bu robotlar, Blade Runners isimli özel polisler tarafından yakalanmaktadır. Uzman bir Blade Runner olan Rick Deckard, görevini bıraktığı bir esnada, Los Angeles’a gelen bir grup replikantı yakalamak için verilen son bir görevi kabul eder. Ancak iki milyon insanın yaşadığı bu şehirde görünüm olarak insandan hiçbir farkı bulunmayan bu robotları teşhis etmek hiç kolay olmayacaktır.

IMDb: 8,1

27. The Matrix (1999)

27. The Matrix (1999)
www.beyazperde.com

Bir yaşanan gerçek vardır, bir de yaşananın ötesinde olan gerçeklik... Biri rüya, diğeri ise Matrix! Neo, son derece tehlikeli bir adam olan Morpheus’un gerçeği bildiğine inanmaktadır. Bir gece Neo, kendisini başka bir dünyaya götürebilecek güzel yabancı Trinity ile tanışır. Bu kızın götüreceği dünyada, Neo Morpheus’u bulacak ve Matrix hakkında bir şeyler öğrenecektir. Neo, Tam olarak kavrayamadığı şeylerin yaşamını kontrol ettiğini biliyor.. Nedir bu Matrix? Wachowski kardeşlerin imzasını taşıyan 'The Matrix', cyberpunk alt türünün unsurlarını kullanan en ünlü ve en başarılı filmlerden biri. 

IMDb: 8,7

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Andrew Edysson

Bladerunner varken hiçbirinin yüzüne bakmam