Görüş Bildir
Haberler
Çokça Yiyip Keyfini Sürebileceğiniz Nadir Gıdalardan Biri Olan Mantarın 11 Besin Yüklü Faydası

Çokça Yiyip Keyfini Sürebileceğiniz Nadir Gıdalardan Biri Olan Mantarın 11 Besin Yüklü Faydası

Diyetteyseniz veya vejetaryenseniz yeterli miktarda vitamin ve mineral elde etmenin anahtarı, çeşitli meyve ve sebzeleri yemenizdir. Yenilebilir olan beyaz mantarlar da doğru şekilde tüketildiğinde size ihtiyacınız olan vitamin ve mineralin çoğunu kilo aldırmadan sağlayabilecek gıdalardan bir tanesi.

Not: Herhangi bir alerjik reaksiyona karşı doktorunuza danışarak beslenmenize ekleyin ve yenilebilir olduğundan emin olduğunuz yerlerden temin edin.

Kaynak: 1, 2

1. Kolesterolü düşürür.

Mantarlar, yağsız protein sağlar çünkü kolesterol veya yağ içermezler ve karbonhidrat içeriği de çok düşüktür.  Mantardaki lif ve bazı enzimler de kolestrol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Ayrıca, içinde bulunan yüksek yağsız protein içeriği sindirildiğinde kolesterolü yakmaya yardımcı olur.

2. Anemiyi tedavi edebilir.

Anemi hastalığı kandaki düşük demir seviyesine sahip olmakla tanımlanmakta olup yorgunluk, baş ağrısı, sinir fonksiyonlarında azalma ve sindirim sorunlarına neden olur. Mantar iyi bir demir kaynağıdır ve besleyici demir değerinin % 90'ından fazlası vücut tarafından emilebilir, bu da kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu teşvik eder.

3. Meme ve prostat kanseri riskini azaltabilir.

3. Meme ve prostat kanseri riskini azaltabilir.

Mantarlar, kanserojen etkilere sahip olmayan Beta-Glucans ve konjuge Linoleic Acid'in varlığı nedeniyle meme ve prostat kanserini önlemede etkili olabiliyor. Bu iki faktörden ötürü, linoleik asit aşırı östrojenin zararlı etkilerini bastırmada özellikle faydalı olabiliyor.

4. Diyabeti önler.

4. Diyabeti önler.

Mantar, yağ içermeyip çok düşük seviyelerde karbonhidrat, yüksek protein, su, lif, vitamin ve mineralden oluşuyor. Ayrıca, doğal insülin ve gıdalardaki şeker veya nişastanın parçalanmasına yardımcı enzimler içeriyor.

5. Kemik sağlığını korur.

5. Kemik sağlığını korur.

Mantar, kemik oluşumunda ve gücünde gerekli besin maddesi olan zengin bir kalsiyum kaynağıdır.

6. Besin emilimine yardımcı olur.

D vitamini, sebzelerde nadir bulunan bir vitamindir ve genel olarak yenilebilir formu pek fazla değildir. D vitamini  mantar içeriğinde bulunur ve bu gerekli vitamin, kalsiyum ve fosfor emilimini kolaylaştırır ve metabolizmayı hızlandırır.

7. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Mantarda bulunan ve güçlü bir antioksidan olan Ergotiyon, serbest radikallerin korunması ve bağışıklık sisteminin arttırılmasında çok etkilidir. Bu amino asit sülfür içerir ve eksikliğinde sağlık sorunları oluşabileceğini çok az insan bilir. Mantarlara özgü bu ana antioksidanın varlığı, bağışıklık sistemine büyük bir katkı sağlayabilir.

8. Kan basıncını düşürebilir.

8. Kan basıncını düşürebilir.

Mantarda bulunan potasyum, kan damarlarındaki gerginliği gidermek ve böylece kan basıncını düşürmek için bir damar genişletici görevi görür. Böylece kalp krizi riskini de azaltabilir.

9. Demir emilimini artırır.

9. Demir emilimini artırır.

Mantarlarda bulunabilen bakır, gıdanın demir emilimini düzenler ve karaciğer gibi vücuttaki birincil saklama noktalarından serbest bırakılarak vücutta doğru şekilde kullanılmasını sağlar.

10. Zengin bir selenyum kaynağı.

Mantarlardaki selenyum içeriği, çoğunlukla göz ardı edilen en faydalı unsurlardan biridir. Selenyumun birincil kaynağı hayvansal proteinlerdir fakat selenyum kaynağı bakımından zengin bir gıda olan mantar, vejetaryenler için gerekli miktarda selenyum elde etmenin en iyi yoludur. Selenyum kemik sağlığına fayda sağlayabilir. Aynı zamanda dişleri, saçları ve tırnakları güçlendirir.

11. Kilo vermede yardımcı.

İçeriğinde yağ bulunmayıp iyi bir lif kaynağı olan mantar kilo vermenizde yardımcı olabilir. Mantarlar, besin değeri nedeniyle çoğu meyve ve sebzeden daha üst sıralarda yer alırlar ve bazı araştırmacılar, mantarların; insanların olabildiğince sık yiyebilecekleri nadir gıdalardan biri olduğunu bulgulamışlardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
33
9
8
8
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Kimisi kafa yapar kısmını unutmuşsun editciim.. ayrıca 10'daki kadının adı selenyum galiba.. görünce, gece gece güldüm