Görüş Bildir
Haberler
Çiftlik Bank'tan Sonra Sütbank: 120 Milyon Lira Toplandı, 2 Yıldır Ödemeler Yapılmıyor

Çiftlik Bank'tan Sonra Sütbank: 120 Milyon Lira Toplandı, 2 Yıldır Ödemeler Yapılmıyor

Batuhan
23.03.2018 - 10:13

2007 yılında kurulan ve bin 300 üyeden 120 milyon lira toplayıp düzenli süt parası ödemeyi vadeden Sütbank’ta işler yürümedi. İki yıldır süt parası alamayan üyeler Emekli Albay Kılıç liderliğinde yönetimi devraldı ama 4500 hayvandan geriye 900 kaldı. Kalan hayvanlar ve tesisin de icra yolu ile satışı gündemde.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe ve Kazım Ataer'in haberine göre, Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişinin dolandırılmasına ilişkin tartışmalar sürerken, benzer bir sistemin Sütbank adı ile yıllardır çalıştığı ortaya çıktı. Aralarında, asker, polis, avukatların da olduğu 1300 kişi sisteme dahil oldu. Bu kişilerden yaklaşık 120 milyon lira toplandı. Üyelere aylık düzenli süt parası ödeneceği vadedildi. Ancak sistem tıkandı, toplanan paralarla yeni inekler alınacağı yerde, eski üyelerin parası ödendi.

Tesislerin ve hayvanların icradan satışı gündemde.

Tesislerin ve hayvanların icradan satışı gündemde.

İki yıldır süt parasını alamadıklarını belirten üyeler, emekli bir albayın öncülüğünde şirketin yönetimini ele aldı. Ancak yeni yönetim de işleri yoluna koyamadı. Tesisin ve hayvanların icradan satışı gündemde.

İnek başına aylık 150 lira süt parası.

İnek başına aylık 150 lira süt parası.

Ekta Et ve Süt Ürünleri isimli bir şirket 10 yıl kadar önce Sütbank sistemini hayata geçirdi. Şirket, Konya Ereğli’de 40 dönüm arazi üzerinde dev bir tesis kurdu. Tesiste 7 bin büyükbaş hayvanın barınma kapasitesi bulunuyor. Tesisin kurulumu ile birlikte sıra, süt ineği temini aşamasına geldi. Holstein cinsi ineklerin alımı için üye arayışına girildi. Üyelere her 5 inek için 32 bin lira ödemeleri talep edildi. Şirketin vaadi ise, inek başına aylık 150 lira süt parası ödemek olarak sözleşmeye girdi.

Asker de, polis de üye.

Asker de, polis de üye.

Sisteme kazandırılan her bir üye, olayı çevresine anlatarak yeni üyeleri dahil etti. Zaman içinde, aralarında askeri personel, polis, avukat, ev kadınları, bilişim uzmanı olmak üzere bin 300 kişi üye oldu. Şirkete yatırılan toplu para için ise teminat senedi verildi. Sistem başlangıçta aylık süt ödemelerini de yaptı. Ancak, yeni üyelerin yatırdığı paralar ile yeni inekler alınıp tesise konulacağı yerde, eski üyelerin parası ödendi. Böylece tesisteki hayvan sayısı artmak yerine azaldı

Başlarda 4.500 hayvan varken sayı 800'e düştü.

Başlarda 4.500 hayvan varken sayı 800'e düştü.

Bir ara 4 bin 500 kadar hayvanın bulunduğu tesiste, şimdilerde 800 kadar büyükbaş hayvan var. Bu hayvanların yarısı süt ineği yarısı ise düve.

İki yıl kadar önce sistem tıkandı ve kimseye aylık süt parası ödenmemeye başladı. Üyelerin bir bölümü yatırdıkları paranın iadesini istedi. Bir yandan üyeler bir yandan alacaklı bankalar harekete geçti. Şirketin kurucusu Orhan Tatlı, sistemin tıkandığını belirterek yönetimi üyelerin arasında çıkan yeni kişilere devretti. Bu arada, üyelerin elindeki sözleşmeler alınarak şirket hissesi verildi. Yeni gelen yönetim de işleri yürütemeyeceğini belirterek genel kurul yapılması kararı aldı. 24 Mart günü şirketin genel kurulu için gün belirlendi.

'Zaman içinde saadet zincirine dönüşmüş.'

'Zaman içinde saadet zincirine dönüşmüş.'

EKTA Et Süt Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Albay Süleyman Kılıç, sistemin tıkandığının şubat 2016’da anlaşıldığını belirterek, “Şirket iyi bir niyetle kurulmuş olsa da, ki başlangıçta düzenli ödemeler olmuş, ancak iş zaman içinde saadet zincirine dönmüş. Yenilerin parası ile eskilerin parası ödenmiş. Üyeler olarak önümüzde iki yol vardı. Ya sayıları 1300’e yakın olan biz üyeler şirkete karşı dava açıp paramızı alacaktık ya da, şirketin yönetimini devralıp adil bir bölüşüm yapacaktık. Çünkü, üyelerin alacağı 110 milyonu aşıyor. Öte yandan bankaların kredi alacağı var. Ana para 11.5 milyon TL seviyesinde.' açıklamasını yaptı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
127
23
15
14
10
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emrah Avşar

bir şeyin sonu BANK ile bitiyorsa ondan bi korkucan önce :)

Alp Eren A.kaya

Yattığı yerden kazanan tek varlık tavuk onunda götü delik deşik oluyor şunu anlayın.

Uygar Aytun

Tespit çok doğru.

sena

hiçbirine güvenmeyin sütyenbank adamdır