Görüş Bildir
Haberler
Saldırganın Görüntülerine Ulaşıldı, Kimlik Tespiti Yapılmaya Çalışılıyor

Saldırganın Görüntülerine Ulaşıldı, Kimlik Tespiti Yapılmaya Çalışılıyor

FreiGeist
21.07.2015 - 09:52 Son Güncelleme: 21.07.2015 - 14:13

Suruç saldırısından hemen sonra istihbarat, terör, olay yeri inceleme, kriminal ve bomba uzmanlarından oluşan özel bir ekip Ankara’dan bölgeye gitti. Kamera kayıtlarını inceleyen ekip saldırganın görüntülerini buldu. İlk incelemelerde saldırının canlı bomba eylemi olduğu netlik kazanırken, saldırganın da kadın olduğu görüntülerden belirlendi. Kadın saldırganın kimliğinin tespiti için çalışmalar yürütülüyor, elde edilen görüntülerden yüz tanıma sistemiyle de kimlik tespiti yapılmaya çalışılıyor. Aynı zamanda patlayıcının bilyelerle güçlendirilmiş TNT olduğu da yapılan çalışmalar neticesinde anlaşıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanlı saldırıyı düzenleyen canlı bombanın görüntülerine ulaşıldı. Kadının kimliğinin belirlenmesi için çalışmalar yürütülüyor. 

Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre saldırgan kadının MİT’in, “canlı bomba veya bombalı eylem yapabilir” uyarısı yaptığı 3 kadın eylemciden biri olma ihtimali olduğu belirtiliyor.

Saldırının hemen ardından Ankara’dan bölgeye özel ekip gönderildi. İstihbarat, terör, olay yeri inceleme, kriminal ve bomba uzmanlarından oluşan ekip, bölgeye geçti. Saldırıyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de inceleme başlatıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

 Güvenlik önlemlerine rağmen canlı bombanın nasıl gözden kaçırıldı?

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi gençlerin ilçeye gelişiyle birlikte bölgede üst düzey güvenlik önlemleri alındığı öğrenildi. İlçe giriş ve çıkışında da kontrol noktası oluşturan güvenlik birimlerinin, araç, üst aramaları ve kimlik kontrolleri yaptığı kaydedildi. Patlamanın meydana geldiği kültür merkezinde de polis ekibinin görevlendirildiği öğrenildi.

Tüm bu güvenlik önlemlerine rağmen canlı bombanın nasıl “gözden kaçırıldığı” araştırılıyor. İlçedeki önlemlere rağmen saldırganın gözden kaçırılması soru işaretlerine neden olurken, saldırganın daha önce ilçeye giriş yaptığı, burada eyleme hazırlandığı ihtimali üzerinde duruluyor. Soruşturma kapsamında saldırganın bağlantılı olduğu kişi veya kişiler de araştırılıyor.

Patlamanın ardından parçalandığı belirlenen kadın saldırganın kimliğinin tespiti için çalışmalar yürütülürken, elde edilen görüntülerden yüz tanıma sistemiyle de kimlik tespiti yapılmaya çalışılıyor.

Öte yandan Doğan Haber Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, cesetlerden birinin tamamen parçalanması nedeniyle bu kişinin canlı bomba olma ihtimali üzerinde duran polis, parçalanan cesetten kopan parmağın bir kadına ait olduğunu tespit etti.

Güvenlik güçleri bu kişinin kimliğini saptama çalışmalarına devam ederken, patlayıcının bilyelerle güçlendirilmiş TNT olduğu anlaşıldı.

MOBESE ve telefon kayıtları inceleniyor

Suruç’taki tüm MOBESE kayıtlarının son üç gününü izleyen polis, ilçedeki işyerlerine ait kameraların da kayıtlarını araştırıyor. Şüpheli görülenlerin kimlik tespiti yapılıyor.

Ayrıca patlamanın gerçekleştiği saat 11.50 civarı bölgeden yapılan 27 telefon görüşmesi de incelendi. Ekipler inceleme aralığını genişletiyor.

 Emniyet kadın eylemciler için uyarmış

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), kısa süre önce il emniyet müdürlüklerine gönderdiği iki ayrı yazıyla, birimlerini IŞİD’le bağlantılı kadın intihar eylemcilerine karşı uyardı. 

Bu yazılardan ilkinde, EGM’nin birimleri Sevim Oktay isimli kadın hakkında uyardığı ortaya çıktı. Çatışma bölgeleriyle bağlantılı Ramazan Oktay’ın eşi Sevim Oktay ve çocuklarıyla birlikte yasadışı yollardan Suriye’ye gittiği belirtilen yazıda, Ramazan Oktay’ın Mayıs ayı içinde koalisyon güçlerince Tel Abyad’a düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği bilgisine yer verildi. 

Yazıda, Ramazan Oktay’ın yaşamını yitirmesinin ardından eşi Sevim Oktay’ın koalisyon uçaklarının hava sahasını kullanması ve Peşmerge güçlerinin Ayn El Arab’a geçişlerini sağladığı için Türkiye’yi hedef aldığı ve eşinin ölümünden Türkiye’yi sorumlu tuttuğu yönünde bilgiler alındığı ifade edildi. İkinci yazıda ise, intihar eylemi yapabilecek 3 kadının ismine yer verildi. EGM’nin yazısında, IŞİD yanlısı Fadime Kurt, Özlem Yılmaz ve Nuray Demirel’in, IŞİD bünyesinde yaşamını yitiren kişilerin ölümünden ve Peşmerge güçlerinin Suriye geçişlerine izin verildiği için devlet yetkililerini sorumlu tuttukları açıklandı. EGM’nin yazısında, “şahısların, davası uğruna kendilerini feda edebilecekleri” görüşüne yerverildi. Her iki yazıda, gerekli güvenlik önlemlerinin alınması tailmatı verildi. Yazılarla birlikte, ilk kez IŞİD’le bağlantılı kadın intihar eylemcilerinin varlığı da ortaya çıkarılmış oldu.

İhmal iddiası da soruşturuluyor

Suruç'ta güvenlik ve istihbarat zafiyeti iddiaları da araştırılmaya başlandı. İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği iki müfettiş Suruç’a gelerek inceleme başlattı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0