Görüş Bildir
Haberler
Bu Gitarla Duman Tonları Alabilir miyim? Elektro Gitar Almak İsteyenlere Altın Tavsiyeler

Bu Gitarla Duman Tonları Alabilir miyim? Elektro Gitar Almak İsteyenlere Altın Tavsiyeler

Don't mind me
18.10.2018 - 08:50

Gitaristler bilir, gitar almak uzun ve zorlu bir süreç. İnternet forumlarında ' Şu gitardan Duman tonları alabilir miyim?' sorusuyla başlayan tartışmalar ve değerlendirmelerden bir fikir edinmek zor. 

Elektro gitara başlamak isteyen ve bir başlangıç gitarı arayanların yanı sıra yeni bir gitar edinmek isteyenler için de bir rehber hazırladık, hangi gitarı seçmelisiniz, gitar alırken nelere dikkat etmelisiniz gibi soruların cevaplarını derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle tarzınızı belirleyerek başlayın, dinlediğiniz ve çalmak istediğiniz müzik türüne göre bir gitar seçmelisiniz.

Örneğin caz çalmak için tasarlanmış bir gitarla metal müziğin ses tonlarını yakalayamazsınız. Gitar türlerini ve uygun oldukları müzik tarzlarını seçin.

Alacağınız gitarın malzeme, işçilik ve aksam kalitesine dikkat edin.

Ton ve manyetik switchlerini kontrol edin, akort burgularının sağlamlığını yoklayın. Manyetikleri tek tek deneyin.

Gitarın gövde ve klavyesinin yapıldığı ağaca mutlaka bakın. Akçaağaç, ıhlamur ağacı, gül ağacı gibi ham maddeler gitarın tonunu ve karakterini etkiliyor.

Gitarı almadan hangi ağaçtan yapıldığını öğrenip o ağacın özelliklerini mutlaka kontrol edin. Örneğin akçaağaç sert bir ağaç olmasından ötürü genelde gitar klavyelerinde kullanılır. Sustain sağlama avantajı vardır. Mahogany ya da maun ağacı ise Gibson'un Les Paul modellerinde sık sık karşımıza çıkan ve sıcak tınısı ile bilinen bir ağaç.

Manyetikler, gitarın tarzını belirlemede önemli bir faktör.

Gitarlarda tekli yani single manyetikler ile ikili yani humbucker manyetikler kullanılır. Metal ve sert müzik türleri için uzun sustain ve daha güçlü bir ton sağlayan humbucker manyetikler daha çok tercih edilir. Single manyetikler ise canlı tonlar sağlar. Ancak bu genellemenin aksine istisnalar vardır, Yngwie Mamlsteen ve Janick Gers gibi single manyetikli gitarlar ile metal yapmaktadır.

Gitarın ergonomisi de çok önemli, elinize aldığınızda size konforlu hissettiren, klavyesini rahat kullanabildiğiniz gitarları tercih edin.

Eliniz ince klavyelere alışıksa ve hızlı çalmak istiyorsanız kalın klavyeleri tercih etmek size zorluk yaratabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almak istediğiniz gitarı deneme imkanınız varsa, bir müzik mağazasında deneyin, alternatifleri ile kıyaslayın.

Farklı gitarlardan ziyade, aynı marka ve model gitarlar arasında bile bazı farklılıklar olabiliyor. Bu yüzden denemek ve karşılaştırmak çok önemli.Gitarı denerken, çok pahalı ve kaliteli bir amfiye bağlamak yerine, orta seviyede bir amfiye bağlayın, çünkü pahalı amfiden alacağınız tonları yanıltıcı olabilir.

Deneme imkanınız yoksa, internet üzerinden bir gitar almayı düşünüyorsanız, mutlaka deneme videolarını inceleyin ve kullanıcı yorumlarını okuyun.

İkinci el gitar alırken ikinci el araba alıyor gibi ustaya kontrol ettirmelisiniz, gitarı bir müzik mağazasına ya da iyi anlayan birine kontrol ettirmenin faydası var.

İlk bakışta ve çalınca bir sıkıntı görünmese de gitarın aksamlarında sıkıntılar olabilir.

Gitarda marka seçimi önemli. Duyulmamış ve bilinmeyen markalardan kaçının.

Bütçenize göre Fender, Gibson, Shecter, gibi ünlü markaların yan ürünleri olan Squier, Epiphone ve SGR gibi markalar ile fiyatlarına göre performans gösteren özellikle yeni başlayacaklara uygun gitarlar yapan Cort ve SX gibi markaları tercih edebilirsiniz.

Tabi ince ayrıntılar, tavsiyeler, say say bitmez! Bizden bu kadar, peki sizin önerileriniz ya da sorularınız neler? Yorumlarda bizimle paylaşın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
5
5
4
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın