Görüş Bildir
Haberler
Borsalarda Fırtınaya Hazırlık: Merkez Bankaları Sarsıntı Yaratacak!

Borsalarda Fırtınaya Hazırlık: Merkez Bankaları Sarsıntı Yaratacak!

Dünya borsalarının gözü Merkez Bankalarında!

Çöküş, düşüş, bitiş söylemleri raporlarda havalarda uçuyor. Merkez bankaları faiz artırımlarına hazırlanırken büyük kurumlar ne diyor? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Araştırma raporları gitgide karamsarlaşıyor

Araştırma raporları gitgide karamsarlaşıyor

Para Analiz derlemesine göre, Wall Street başta, dış borsalar adım adım ayı pazarına yaklaşıyor. Rusya-Ukrayna krizi kısa vadede hisse senetlerinin toparlanması önünde en önemli engel. Fakat, bu krizi atlatsak dahi, Fed’in 2022-2023’de atacağı parasal sıkılaştırma adımları yani yükselen faizler ve daralan dolar-Euro likiditesi riskli varlıklarda yükselişleri frenleyebilir. 

Avrupa faizleri mi dedik? Evet, artık Lagarde tersini söylese de, ECB’nin bu yıl faiz artıracağına dair tahminler yayınlanmaya başladı. 

Dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, dev fonlara yol gösteren bu araştırma ekiplerinin hemen her hafta para politikasının yönü hususunda daha da karamsar duruş almaları.

Riskli varlıkların nefes alması için 2 temel şart var 

  • İlkin, Putin Ukrayna’ya müdahaleden vazgeçecek. 

  • İkinci olarak da yatırımcı beklentileri ile Fed’in öngörülebilir sıkılaştırma planları arasındaki iyimser makas kapanacak.

Enflasyonda yükseliş sürerse Fed ne yapar?

Enflasyonda yükseliş sürerse Fed ne yapar?

Credit Suisse analistlerine göre Fed, enflasyon ile mücadele planlarının bir parçası olarak bilançosunu küçültmek için doğrudan varlık satışlarına başvurabilir.

Credit Suisse analisti Zoltan Pozsar yaptığı değerlendirmede, Fed’in tahvil alım programlarından bundan önceki dönüşlerinde uyguladığı “niceliksel sıkılaştırma” turlarının çok yavaş olduğunu, ancak bu sefer Fed’in daha agresif şekilde hareket edebileceğini öngördüklerini söyledi.

“Son niceliksel sıkılaştırmada Fed yavaş ve istikrarlı hareket etmişti. Bu sefer, niceliksel sıkılaştırma duvarın boyasını kazımakla ilişkili, pandeminin 2 yılında yapılan boya demode oldu” ifadelerini kullanan Pozsar, “Eğer enflasyondaki çoşku devam eder ise, bu sefer Fed, doğrudan varlık satışına başvurabilir” dedi.

Avrupa Merkez Bankası ne yapacak?

Avrupa Merkez Bankası ne yapacak?

Deutsche Bank, Euro Bölgesi için enflasyon tahminlerinin yüzde 2 hedefinin beklenenden daha erken yakalanacağına işaret ettiğini belirterek, ECB’den ilk faiz artırımı için beklentisini öne çekti.

Daha önce ECB’nin ilk faiz artırımını Aralık 2023’te 10 baz puan olarak yapacağını öngören Deutsche Bank, bu beklentisini Aralık 2022 ve 25 baz puan olarak revize etti. Deutsche Bank, ilk faiz artırımının en geç Haziran 2023’e kadar geleceğini de savundu.

ECB’nin hali hazırda -%0,50 olan faizi Eylül 2023’te yüzde 0,50 olana kadar yükselteceğini öngören Deutsche Bank, daha önce yayınladığı raporda faizini ancak Aralık 2024’te sıfır seviyesini yakalayacağını tahmin ediyordu.

Fed agresifleşir mi?

Fed agresifleşir mi?

Goldman Sachs ekonomistleri, Fed’in bu yıl para politikasını şu anda öngördüklerinden daha agresif şekilde sıkılaştırması riski gördüklerini bildirdiler.

Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler hafta sonu yayınladıkları raporda, hali hazırda Fed’in faizleri Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında yükseltmesini beklediklerini ve Fed’in bilanço küçültmeye başlanacağı tarihi de Temmuz olarak duyuracağını öngördüklerini belirttiler.

Ancak enflasyon baskılarının faiz artırımları için riskleri bir miktar yukarı yönlü hale getirdiğini ifade eden analistler, “FOMC’nin enflasyonda resim değişene kadar her toplantıda bir miktar sıkılaştırma yapmak istemesi riski görüyoruz. Bu, yıl içinde dörtten fazla faiz artırımı yapılması ve bilanço azaltımına başlanmasının Mayıs ayına çekilmesi veya Mayıs ayında bir faiz artırımı olasılıklarını gündeme getiriyor” ifadelerini kullandılar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın