Görüş Bildir
Haberler
Kobani'de Son Durum Nedir?

Kobani'de Son Durum Nedir?

adem kara
08.10.2014 - 10:53 Son Güncelleme: 08.10.2014 - 20:01
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kobani'de Yeni Hava Saldırıları ve Yoğun Çatışmalar

Kobani'de Kürt güçlerle IŞİD militanları arasında çatışmalar yoğun bir şekilde sürerken koalisyon güçlerinin yeni hava saldırıları yaptığı bildiriliyor.

Sınır bölgesindeki BBC muhabiri Kobani'den silahlı çatışma ve bombardıman seslerinin geldiğini belirtiyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de bugün Kobani'de IŞİD'e yönelik yeni saldırılar gerçekleştirdi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi'nden Rami Abdel Rahman Fransız Haber Ajansı AFP'ye, IŞİD militanlarının hava saldırıları sonucu kentin doğusundaki kontrolü kaybetmeleri ardından kontrolü yeniden sağlamaya çalıştığını söyledi.

Kobani'deki Kürt gücü YPG'nin IŞİD militanlarına karşı 'saldırıya geçtiği' haberleri geliyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon hava kuvvetleri, Salı günü Kobani'deki IŞİD mevzilerine şimdiye kadar en yoğun bombardımanı gerçekleştirmişti.

Hava operasyonunun ardından IŞİD'in ilerleyişinin durduğu bildirilmişti.

BBC Türkçe'nin ulaştığı PYD (Demokratik Birlik Partisi) Eş Başkanı Salih Müslim, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanlarının ilerleyişinin durduğunu teyit etmiş ancak katliam tehlikesinin devam ettiğini vurgulamıştı.

Hava operasyonlarının IŞİD'e karşı etkili olduğunu belirten Müslim, 'Doğu ve batı cephesinde çatışmalar devam ediyor. Ancak IŞİD'in elinde ağır silahlar oldukça katliam tehlikesi devam ediyor. Son hava saldırıları etkili oldu, koalisyon bombardımana devam etsin' demişti.

Ağır silahlar istiyoruz'

BBC Türkçe'ye konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kobani'deki Kürt kuvvetlerinin (YPG) en büyük ihtiyacının ağır silahlar olduğunu kaydetmişti.

Pek çok ülkeden silah yardımı talebinde bulunduklarını belirten Müslim, henüz taleplerinin karşılanmadığını da ifade etmişti.

Salih Müslim, dün BBC'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kobani'ye askeri müdahalesinin 'değerlendirebileceğini' de söylemişti.

Türkiye-Suriye sınırından bildiren BBC muhabiri Paul Adams da, Kürtlerin Türk askerinin müdahil olmasını istemediklerini vurguluyor. Türkiye'nin silahlı Kürt savaşçıların kendilerine katılması için geçişine izin verilmesini istediklerni aktaran Adams, görünürde böyle bir izin verileceğine dair işaret olmadığı yorumunu yapıyor.

BM: Kobani düşerse Türkiye tehlikeye girer

Birleşmiş Milletler'in Suriye temsilcisi Staffan de Mistura bir açıklama yaparak, 'Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadele konusunda ciddiysek Kobani'ye yardım etmeliyiz. Sınırın neredeyse tümünü IŞİD'in kontrol etmesi Türkiye'yi de tehlikeye sokar' dedi.

Mistura sözlerine şöyle devam etti 'Eğer IŞİD Kobani'yi alırsa büyük bir insani trajedi ve katliam yaşanması söz konusu. Ayrıca Türkiye'yi de tehdit eder hale gelecekler. Kararı Türkiye'ye bırakıyorum.'

Kobani'deki YPG güçleri ile IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanları, 20 günü aşkın süredir çatışıyor.

Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Eylül ortasından bu yana, Kobani'de yarısından fazlası cihatçı savaşçılar olan en az 412 kişinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 160 bin Suriyeli sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...

Koalisyon Kobani'de IŞİD'i Vuruyor

IŞİD ile YPG güçleri arasında yaşanan çatışmalar Kobani'nin doğusundaki Kani Arap Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'nde yoğunlaştı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri ise iki bölgedeki IŞİD mevzilerini bombalıyor.

Al Jazeera kaynaklarına göre, Kobani'nin doğusundaki Kani Arap Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'nde devam eden çatışmaların ardından IŞİD Mıştenur Tepesi'nde bir miktar daha ilerledi.

Sabah saatlerinde hafifleyen çatışmalar, öğleye doğru yeniden söz konusu iki bölgede yoğunlaştı. ABD liderliğindeki koalisyon güçleri de Kani Arap Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'ndeki IŞİD mevzilerini havadan bombalıyor.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sabah saatlerinden bu yana Kobani’deki IŞİD hedeflerine iki bombardıman düzenledi.

İlk bombardıman Kobani’nin doğusunu vururken, saatler sonra gerçekleşen ikinci saldırı kasabanın kuzeydoğusundaki IŞİD hedeflerini hedef aldı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin salı ve çarşamba günleri Suriye'de altısı Kobani'ye olmak üzere toplam9 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

'YPG IŞİD'i püskürttü'

AFP’ye konuşan Kobanili Kürt yetkili, hava bombardımanlarının ‘etkili’ olduğunu belirtirken,

“Salı gününden itibaren durum değişti. YPG güçleri IŞİD’i geri püskürttü” dedi.

Kasabanın çevresindeki çatışmalar yoğunlaşırken, Kobani merkezdeki caminin minaresi bir patlama sonucu yıkıldı.

YPG güçleri patlamaya kendilerinin neden olmadığını duyurdu. Dumanların yükseldiği caminin kim tarafından vurulduğu bilinmiyor.

Çatışmalar Kobani'nin batısına sıçradı

Salı günü IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar Kobani'nin batısına sıçramış ve IŞİD kasabayı havan toplarıyla vurmayı sürdürmüştü.

Kasabanın doğusundaki Kani Arap Mahallesi'ne IŞİD'in çektiği iki bayrak ise yerlerinde duruyor.

Al Jazeera'ye konuşan bir YPG yetkilisi de, IŞİD’in kasabaya batıdan da saldırarak merkezdeki YPG mensuplarını kuşatmaya çalıştığını söyledi.

Çatışmalarda bir IŞİD tankının vurulduğunu söyleyen YPG yetkilisi, IŞİD’e karşı direnmek ve örgütü kasabadan çıkarmak için daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Koalisyondan hava operasyonu

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani'yi almak için 20 günü aşkın süredir devam ettirdiği kuşatmaya en etkili hava saldırılarından biri Pazartesi gecesi ve Salı sabahı düzenlenmişti.

Kasabanın merkezine sızmaya çalışan IŞİD güçleri hava saldırıları sonrasında doğu ve güneydeki birliklerini kasaba girişinin biraz daha gerisinde konuşlandırdı.

Çatışmalar nedeniyle sınır hattının Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki tepedeki tank ve zırhlı araçların bekleyişi sürüyor.

Tepede yaklaşık 20 askeri araç konuşlanmış durumda. Güvenlik güçleri de çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle 'can güvenliği' olmadığı gerekçesiyle sivil araç ve vatandaşların Yumurtalık kavşağının ilerisine geçmesine izin vermedi. Ayrıca zırhlı araçların sınır hattı boyunca devriye gezdiği gözlendi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...

IŞİD'e Ağır Darbe Vuruldu

YPG'nin dün gece Kobanê'de IŞİD'e yönelik gerçekleştirdiği eylemlerde çok ağır darbe vurulduğu bildirildi. YPG savaşçılarının 11 ayrı noktada IŞİD'e yönelik gerçekleştirdiği eylemlerde onlarca IŞİD üyesi öldürülürken, çok sayıda araç ve doçka silahı da imha edildi.

ANHA Haber Ajansı'nın geçtiği habere göre YPG savaşçılarının, Miştenur tepesi bölgesinde 2 ayrı noktada, kentin batısında bulunan 3 ayrı noktada, kentin doğusu ve güneyinde bulunan 5 noktada IŞİD'e yönelik çok etkili eylemlerin düzenlendiği bildirildi. Kobanê'nın doğu cephesinde bulunan Miştenûrê tepesi bölgesinde şiddetli çatışmalar meydana geldiği aktarılan haberde, meydana gelen çatışmalarda 7 IŞİD üyesi öldürülürken, yardıma gelenlere ait bir araç da YPG savaşçılarının pususuna düştü. Haberde, pusuya düşürülen aracın tamamen imha edildiği ve 2 IŞİD üyesinin öldürüldüğü vurgulanarak, 'Aynı bölgede bulunan başka bir noktada gerçekleştirilen bir eylemde ise 6 çete üyesi öldürüldü' denildi.

Gerçekleştirilen bu eylemlerden sonra, IŞİD'in Miştenur tepesinde bir çok noktaya saldırmaya başladığı aktarılan haberde şu bilgiler verildi: 'Ancak bu saldırılar YPG savaşçıları tarafından sert bir şekilde kırılarak, çok sayıda çete üyesi öldürüldü. Bölgede çatışmaların sürmesinden dolayı öldürülen çete üyelerinin sayısı hakkında bilgi alınamadı. Yine, kentin batı kısmında onlarca çete üyesi bir evde YPG savaşçıları tarafından kıstırıldı. Bu eylem sonucunda 30 dan fazla çete üyesi öldürüldü. Kobanê'nın batısında bulunan başka bir noktada ise gerçekleştirilen eylemde, üzerinde 23 mm lik Doçka silahı bulunan bir araç imha edildi ve içinde bulunan çeteler kaçmak zorunda kaldı. Bu eylemde çetelere ait 2 RPG roketatar ve 3 adet roketatar sevk fişeği ele geçirildi.'

Kobenê'nin batısında Halep yolu üzerinde bulunan hastaneye yerleşen IŞİD'e yönelik YPG savaşçılarının çok etkili bir eylem gerçekleştirildiğine dikkat çekilen haberde, 'Eylem sonucunda 35 kişiden fazla çete üyesi öldürüldü. Eylemden sonra bölgede başlayan çatışmalar halen sürüyor. Kentin doğu kısmında ise YPG savaşçıları 3 ayrı nokta da çetelere yönelik eylem gerçekleştirdi. 3 ayrı noktada gerçekleştirilen eylemlerde toplam 25 çete üyesinin öldürüldüğü bildirilirken, bunların dışında YPG savaşçılarının kentin doğusundan 2 ayrı noktada gerçekleştirdikleri eylemler sonucunda da 2 çete üyesi öldürüldü. Bu eylemlerde çetelere ait askeri bir araç imha edildi' denildi.

Haberde, Kobanê'de 3 ayrı cephede çatışmaların bütün şiddetiyle sürdüğü bildirildi.

HAVA OPERASYONU SÜRÜYOR

Son günlerde ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları Kobanê'deki IŞİD hedeflerini vurmaya bugün de devam etti. Sabah saatlerinden itibaren savaş uçaklarının sesinin duyulması ardından Kobanê'nin doğu ve güneyindeki bazı noktalar vuruldu. Uçakların bombardımanın ardından IŞiD'e ait olduğu belirtilen hedeflerden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görüldü.

250 KİŞİ GÖZALTINDA TUTULUYOR

Kobanê’deki çatışmaların yoğunlaşması üzerine geçen pazartesi günü Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçen ve aralarında sivillerin de bulunduğu 250 kişinin Suruç Fen Lisesi’nde gözaltında tutulduğu bildirildi. Gözaltında tutulan 250 kişinin bugün Ankara’dan gelecek özel bir ekip tarafından sorgulanacağı kaydedildi.

312 YARALI GELDİ

Öte yandan son 10 gün içerisinde IŞİD ile YPG güçleri arasında devam eden çatışmalarda yaralanan 45 YPG üyesinin sınırdan geçirilerek Türkiye'ye geldiği öğrenildi. İlk müdahalesi Suruç'ta yapılan ve daha sonra Urfa ile çevre illerdeki hastanelere sevk edilen yaralıların tedavisinin sürdüğü bildirildi. Öte yandan aynı süre içerisinde Kobani'deki çatışmalarda ölen 45 YPG üyesinin cenazesinin de sınırdan geçirilerek Suruç'a getirildiği ve buradaki işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edildiği kaydedildi. 

DİHA/DHA

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/93504/d...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0