Görüş Bildir
Haberler
Bitcoin Madenciliğinin Merkezi Değişiyor mu? Yeni İstikamet Kazakistan

etiket Bitcoin Madenciliğinin Merkezi Değişiyor mu? Yeni İstikamet Kazakistan

Kripto piyasasında Haziran ayında gerçekleşen düşüşün ana sebeplerinden biri Çin Halk Cumhuriyeti'nin Bitcoin madenciliğini yasaklama kararıydı. Bu kararın ardından Çinli madenciler yeni bir bölge aramaya başladılar. Birçok aday olmasına rağmen en çok rağbet gören Kazakistan oldu.

Bu içerik bilgilendirme ve eğlence amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir Yatırım Tavsiyesi içermemektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kazakistan nasıl bir ülkeymiş küçük bir göz atalım.

Kazakistan nasıl bir ülkeymiş küçük bir göz atalım.

Kazakistan Orta Asya’da 19 milyon nüfuslu bir Türki Cumhuriyet. Ülke geniş toprakları, zengin petrol ve maden yatakları ile dikkat çekiyor. Ülkenin gelirinin büyük bölümünü enerji kaynaklarına borçlu. Görünüşe göre bu kaynaklara yeni bir kaynak eklenmek üzere.

Çinli madencilerin yeni istikameti Kazakistan.

Çinli madencilerin yeni istikameti Kazakistan.

Kazakistan’ın sınır komşularından biri de dünya devi Çin. Çin uzun bir süre Bitcoin madenciliğinin en büyük merkezlerinden biri oldu. Ama Haziran ayında Bitcoin madenciliği ile alakalı işlemlere karşı hamleler yaptı ve piyasayı olumsuz yönde etkiledi. Doğal olarak Çin devletinin yaptığı bu hamleler Çinli madencilerin başka ülkeye taşınma isteğinin artırdı. Bu konuda en favori ülkelerden biri de Kazakistan oldu.

Peki neden Kazakistan favori ülkelerden?

Çinli madenciler için favori ülkelerden biri olmasının ilk sebebi ülkenin coğrafi konumu. Çin Halk Cumhuriyeti ile sınır komşusu olan Kazakistan, Çinli madenciler için yakınlık açısından mükemmel bir tercih.

En büyük sebep ucuz enerji kaynağı.

En büyük sebep ucuz enerji kaynağı.

Aynı zamanda taşınmayıp ekipmanlarını satanlar da Kazakistan’dan müşteri buluyor. Çünkü Bitcoin madenciliğinde en önemli maliyet enerji. İçeriğin başında belirttiğimiz gibi Kazakistan enerji kaynakları bakımından oldukça güçlü bir ülke. Bolluktan kaynaklı olarak da enerji maliyetleri oldukça düşük. Örnek vermek gerekirse Caspian Policy Center araştırmasına göre Aralık 2020’de iş yerleri için 1 kwh elektriğin fiyatı ABD’de 11 cent, Çin’de 10 cent ve Rusya’da 9 cent iken Kazakistan’da sadece 5 cent’ti. Ayrıca Kazakistan'da madencilik ekipmanı ithalatında gümrük vergisi alınmıyor.

Bitcoin madenciliğinin Kazakistan için yararı neler olabilir?

Bitcoin madenciliğinin Kazakistan için yararı neler olabilir?

Bitcoin madenciliği yapıldığı ülke için birçok yararı var. Bunların en önemlisi milyonlarca dolar yabancı sermaye yatırımı. Aynı zamanda yeni iş olanakları ve devlet için ek vergi fırsatı gibi yararları da mevcut. Bitcoin madenciliği tesisleri aslında bilgisayarlardan oluşan fabrikalardır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kazakistan hükümeti de Çinli madencilerin ülkeye akın etmesini gördükten sonra olumlu hamleler yaptı ve daha da yapacak gibi duruyor. Örnek vermek gerekirse Kazakistan vatandaşlarına banka hesaplarını kullanarak resmi onaylı kripto para alım-satım platformlarında işlem yapma imkanı sunmaya hazırlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
2
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ördekkaç

Kazakistan’a bayılıyorum. Сендерді жақсы көремін 3