Görüş Bildir
Haberler
Birleşmiş Milletler, Assange'ı Haklı Buldu

Birleşmiş Milletler, Assange'ı Haklı Buldu

ATKN
04.02.2016 - 12:37 Son Güncelleme: 04.02.2016 - 14:52

ABD hükümeti ve ordusuna ait gizli belgeleri sızdıran WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere ve İsveç hakkında yaptığı 'kanunsuz gözaltı' şikâyetini haklı buldu. Assange, haksız bulunsaydı teslim olacaktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler'in 'keyfi tutuklama' iddialarını inceleyen Çalışma Grubu, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın talebi üzerine durumunu inceledi. Çalışma Grubu, sağlık durumu nedeniyle elçilikten ayrılması gereken ancak gözaltına alınıp ABD'ye geri gönderilme endişesiyle dışarı çıkamayan Assange'ın içinde bulunduğu durumun 'keyfi tutukluluk' hâli olduğuna karar verdi.

Assange, eğer haksız bulunursa, Haziran 2012’de sığındığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nden ayrılıp teslim olacağını açıklamıştı. 44 yaşındaki Avustralyalı, ABD hükümeti ve ordusuna ait yasa dışı faaliyetleri ortaya çıkarmakla suçlanıyordu. Assange, kısa süre sonra İsveç tarafından da tecavüz suçlamasıyla aranmaya başlandı.

Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Assange, “Birleşik Krallık ve İsveç’e karşı olan başvurum haksız bulunursa, Cuma günü öğle saatlerinde elçilik binasından ayrılacağım ve İngiliz polisine teslim olacağım. Zira bu durumda temyiz ihtimali kalmıyor” dedi.

Assange konuya ilişkin Twitter'daki WikiLeaks hesabından, 'Eğer cuma günü BM aleyhimde karar verirse İngiliz polisinin beni tutuklamasını kabulleneceğim' yazdı.

Açıklamasında Assange, 'BM yarın Birleşik Krallık ve İsveç’e açtığım davayı kaybettiğime hükmederse cuma günü öğlen elçilik binasından çıkıp İngiliz polisinin beni tutuklamasına izin vereceğim. Çünkü artık temyize gitmek için anlamlı bir sebep bulunmuyor. Ancak benim galip gelmem ve devlet tarafların (İngiltere ve İsveç) yasa dışı hareket ettikleri sonucuna varılması halinde ise,pasaportumun tarafıma derhal iadesi ile hakkımdaki tutuklama girişimlerine son verilmesini bekliyorum' ifadelerini kullandı.

Assange'ın açıklamasından birkaç saat sonra İngiliz polisi, elçilikten dışarı çıkarsa Assange'ı gözaltına alacaklarını açıkladı.

Assange, haklı bulunması hâlinde ise pasaportunun iade edilmesini ve hakkındaki gözaltı kararlarının iptal edilmesini istiyor. Assange, İsveç’in kendisini ABD’ye iade etmesinden ve WikiLeaks belgelerini yayınladığı için burada yargılanmaktan endişe ediyor.

Söz konusu belgeler, ABD hükümeti ve ordusunun yasa dışı faaliyetlerini ortaya koyan gizli kanıtlardı. Assange, bu kanıtları 29 Kasım 2010’da sızdırarak bütün dünyanın dikkatini üzerine çekmişti.

2012'de Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı

2012'de Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı

Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nin önünde güvenlik çemberi asla eksik olmuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Julian Assange, Haziran 2012'de Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı. O tarihten beri Londra polisi elçiliği çember içine alıp kuş uçurmadı. Assange, İsveç'in iddialarını reddediyor ve ifadesinin alınması için gözaltına alınmasına gerek olmadığını savunuyor.

Assange ayrıca Ekvador Büyükelçiliği’nde kaldığı sürenin ev hapsinden de düşülmesini istiyor. Özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını, güneşe ve temiz havaya hasret olduğunu söyleyen Assange, kronik omuz ağrıları için de hastaneye gidemiyor.

Reuters, Al Jazeera ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
8
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Vallaha hep dogunun oyunlari bunlar, batiyi bolmek icin boyle kararlar cikariyorlar. :-)

Şarköylü metalci

"Eğer savaşlar yalanlarla başlatılabiliyorsa, gerçeklerle durdurulabilir" demiş reis.. 6 okka taşak vardır kendisinde..