Görüş Bildir
Haberler
Bir Problem Başkasına Aitse, Cevabı Sizde Değildir! Her Biri Hayat Dersi Niteliğinde Yaşama Dair 12 Gerçek

Bir Problem Başkasına Aitse, Cevabı Sizde Değildir! Her Biri Hayat Dersi Niteliğinde Yaşama Dair 12 Gerçek

Serngl
08.03.2018 - 14:04

61. doğum gününden birkaç gün önce, doğruluğundan emin olduğu her şeyin bir listesini yapmaya karar veren Amerikalı Yazar Anne Lamott, TEDx konuşmasında yaşamaktan ve yazmaktan öğrendiği 12 gerçeği bizlere aktarıyor. Kendine has bilgeliği ile; edebiyat, aile, ölüm ve hayat gibi konulara değindiği konuşması, size yalnızca hayatı sorgulatmakla kalmayacak; aynı zamanda yeni bir bakış açısı da kazandıracak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Tüm gerçekler paradokstur."

Hayatın çok değerli ve güzel bir hediye olmasının yanı sıra oldukça tuhaf olduğundan da bahseden Anne, konuşmasında hayatla ilgili oldukça çarpıcı bir tanım yapıyor. 

Hayat eş zamanlı olarak, kalbimize dokunan güzelliklerin, çaresiz fakirliğin, sel felaketlerinin, bebeklerin, akne ve Mozart'ın birbiri içine sarınıp karşımıza çıkmasıdır.

2. "Hemen hemen her şey, fişini birkaç dakikalığına çıkartıp takarsanız, çalışmaya devam edecektir."

Sizler de dâhil...

3. "Eğer beklediğiniz şey bir organ bağışı değilse, dışarıdan gelen hiçbir müdahale size kalıcı bir fayda sağlayamaz."

Bu hayatta en çok sevdiğimiz insanlar için bile huzur ya da kalıcı iyilik hâli sağlayamıyoruz. Onların kendi yollarını ve cevaplarını bulmaları gerek. Çocuklarınız yetişkin birer birey olduklarında, kahramanın kendileri olduğu bir yolculuğa çıktıklarında, peşlerinde dudak koruyucusu ve güneş kremiyle koşamazsınız. Onları serbest bırakmanız gerekir. Bırakmamak onlara saygısızlık olur. Ve eğer bir problem başkasına aitse, cevabı sizde değildir. Ve yardım etme isteği, kontrol etme duygusunun güler yüzüdür. Herkesi yardımseverliğinize ve iyiliğinize maruz bırakmayın.

4. "Benlik algınızı diğer insanların dış görünüşüyle kıyaslamaktan vazgeçin."

Yaptığınız bu kıyaslama, ne yazık ki sizi şu an olduğunuzdan daha kötü bir duruma sokuyor ve kendinizi olduğunuzdan daha kötü bir durumda hissetmenize neden oluyor.

Herkes bitmiş, kırılmış ve korkmuş vaziyette. En dik duran insanlar bile tutunacak bir dal arıyor. Size, düşündüğünüzden çok daha fazla benziyorlar; bu yüzden kendinizi diğer insanlarla kıyaslamaktan vazgeçin.

5. "%75 oranında kakao içeren çikolatalar aslında yiyecek değildir."

Anne, bu çikolatanın insan tüketimi için üretilen bir şey olamayacak kadar sağlıksız olduğunu vurguluyor.

En iyi ihtimalle yılanlar için kurduğunuz tuzaklara yem olarak koyabilirsiniz. Ya da bir ayağı kısa olan sandalyeleri desteklemek için kullanırsınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yazmak üzerine: "Tanıdığınız her yazar, gerçekten çok kötü olan pek çok taslak metne sahiptir, ancak onlar sebatla yazmaya devam ederler."

Nereden yazmaya başlayacağınızı bilmiyorsanız şunu hatırlayın ki, başınıza gelen her şey size aittir ve ancak siz anlatabilirsiniz. Bir gün uyandığınızda, kalbinizin köşelerini tırmalayan hikâyeleri, anıları, hayalleri ve şarkıları, kendi gerçekliğinizi, olayların 'sizce'sini kendi ses tonunuzda hiç yazmadığınızı fark etmek, size çok kötü hissettirecek.

7. "Kitabınızın çıkması ve yaratıcılığınızın geçici başarıları; üstesinden gelmek zorunda olduğunuz türden olaylardır."

Anne konuşmasında, 'Başarıların bizi hem güldürdüğünden hem de öldürdüğünden' bahsediyor.

Bu başarılar hayal edemeyeceğiniz şekillerde sizin canınızı yakar, size zarar verir ve sizi değiştirirler. Hayatımda tanıdığım en aşağılık ve kötü insanlar, çok satanlar listesinde kitapları bulunan erkek yazarlardır. Kitabınızı bastırmanın vereceği iyileşmenin fantezisinden kendinizi arındırın. Halka açık duvarlara resim çizmek, kuşlarla ilgilenmek ya da artık kimsenin istemediği yaşlı köpeklerin bakımını üstlenmek sizi bundan arındırabilir.

8. Aile üzerine: "Dünya affetmeler okuludur. Bu kendinizi affederek başlar; sonrasında bunu sofraya da taşıyabilirsiniz."

Aileler çok ama çok zordur, ne kadar tatlı ve harika olsalar bile. Ailece bir araya gelinen zamanlarda intihar etmek isterseniz şunu hatırlayın ki: Her birimizin rahme düşmesi ve doğması bir mucizedir. William Black, 'Bu dünyaya sevginin ışınlarına tahammül etmeyi öğrenmek için geldik.' der. Bunu sizler de yapabilirsiniz...

9. Yemek üzerine: "Biraz daha çaba göstermeniz gerekiyor."

Konuşmasında bunu esprili bir şekilde dile getiren Anne, 'Bence ne söylediğimi anladınız.' diyerek; sağlıklı beslenme konusunda biraz daha çaba göstermemizi tavsiye ediyor.

10. "Rahmet ruhun pas sökücüsü gibidir. Ya da su kollukları."

Rahmet, bizi değiştiren ve iyileştiren bir güçtür. Aynı zamanda dünyamızı da iyileştirir. Rahmeti çağırmak için 'İmdat!' diye bağırın ve kemerlerinizi bağlayın. Rahmet sizi neredeyseniz bulur ama sizi olduğunuz yerde bırakmaz. Unutmayın rahmet gözünü her zaman en son kapatandır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. "Tanrı sadece iyilik demektir."

Aslında korkulacak hiçbir şey yok. Tanrı, kutsal ya da sevecen, hareketli bir zekâ. Emerson der ki: 'Dünyadaki en mutlu insan, ibadetini doğanın ta kendisinden öğrenen kişidir.' Dışarı çıkın ve yukarı bakın. Bu hayatın sırrı.

12. Ölüm üzerine: "Kültürünüz ne derse desin kayıpların üstesinden gelemeyeceksiniz, ölümü bir çeşit adres değişikliği olarak düşünün."

Onsuz yapamam dediğiniz bir avuç insanın ölümüne katlanmak çok zor bir şey. Ancak ölümün bir adres değişikliği olduğunu düşünürseniz, sevdiğiniz kişi kalbinizde canlı kalabilir. Tabii eğer kalbinizi mühürlemezseniz. Leonard Cohen'in de dediği gibi: 'Her şeyin üzerinde çatlaklar vardır, ışık içeri ancak bu şekilde girer.' Ve tüm sevdiklerimizin hayatta olduğunu ancak bu şekilde hissedebiliriz. Toprak kutsaldır. İleri yaşlarınızda, ölümün de tıpkı doğum gibi kutsal olduğunu fark edeceksiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
149
19
17
8
6
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Aytun

Koca içerikte en büyük farkındalığı "Çaresiz fakirlik" sözünde hissettim...

WHOAMI

bunları bi sesli okuyum dedim sonra farkettim ki ne kadar kötü bir okumam varmış :(

B. Barnes

KİMSEYİ SUÇLAMIYORUM. NE KADAR KÖTÜ BOKTAN ŞEYLER OLDUYSA HAYATIMDA HEPSİNE DE BEN İZİN VERDİM. BU YÜZDEN DE KENDİMİ AFFEDEMİYORUM. LANET BİR ŞEY 😑 😑 😑 😑 ... Devamını Gör