Görüş Bildir
Haberler
Bir Kaybolmuşluk, Sıkışmışlık Hissi: Depresyondaki Karakterleriyle İç Karartan 20 Film

Bir Kaybolmuşluk, Sıkışmışlık Hissi: Depresyondaki Karakterleriyle İç Karartan 20 Film

EC was here.
30.03.2016 - 19:07

Yanlış ilişkiler, yalnızlık, bitmeyen aksilikler, güvenini boşa çıkaran insanlar, hastalık, parasızlık, bağımlılıklar ve hatta bazen hepsi birden kara bir bulut gibi üzerinize çökebiliyor. Bu ruh halini yaşayan, bazısı depresyondan çıkmayı başarırken, bazısının daha da dibe battığı karakterlerin hikayelerini anlatan izlenmeye değer o filmler:

Filmlerin konuları beyazperde.com'dan alıntılanmıştır. İyi seyirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Sylvia (2003)

20. Sylvia (2003)

IMDb: 6.3

Yıl 1956, İngiltere. İleride tanınan bir şair ve yazar olarak ün salacak olan Sylvia Plath, şair Ted Hughes ile tanışır. Cambridge’de şairin dizelerinden yansıyan zekasından etkilenip henüz tanışmadan önce aşık olmuştur ona. Ted de tanıştıkları zaman aşık olur. Evlenirler. Sylvia çok geçmeden kocasının dizelerine, kalemine, yakışıklılığı ile birleşen başarısına vurulan, etkisi altında kalan başka kadınların da varlığının farkına varır. Bir zaman sonra Sylvia, kocasının profesyonelliğinin gölgesinde var olma çatışmasına düşer.

19. Prozac Toplumu / Prozac Nation (2001)

19. Prozac Toplumu / Prozac Nation (2001)

IMDb: 6.3

Yetenekli genç yazar Elizabeth Wurtzel, Harvard'da gazetecilik bursu kazanır ve bunu ait olduğunu düşündüğü işçi sınıfından kurtulmanın bir yolu olarak görür. Sonunda gerçek yeteneği ortaya çıkacaktır, ancak gelecek vaat eden genç yazarın rüyalarının peşinden çıktığı bu yolculuk, onu sorunlu aile ilişkileri, yalnızlık, uyuşturucu, seks ve umutsuz beklentilerle örülü bir bunalıma sürükleyecektir.

18. Veronika Ölmek İstiyor / Veronika Decides to Die (2009)

18. Veronika Ölmek İstiyor / Veronika Decides to Die (2009)

IMDb: 6.5

Veronika 20'li yaşlarında güzel görünmek, iyi bir işe sahip olmak ve ortalama bir standartta yaşamak gibi gereken her şeye sahip görünen bir kadındır. Ama bir gün intihar etmeye karar verir. Başarısız olur ve gözlerini bir akıl hastanesinde açar. Doktorunun ona söylediği ilk şey ise 1 hafta gibi kısa bir ömrü kaldığıdır ve bu süre zarfında akıl hastanesinde kalacaktır. Hastanede geçirdiği zamanlar Veronika için bir yeniden uyanış niteliğinde olacaktır; bildiğini zannettiği gerçekleri tekrar gözden geçirecek; kendini, bedenini ve aşkı yeniden keşfedecektir.

Film, Paulo Coelho'nun aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

17. Cake (2014)

17. Cake (2014)

IMDb: 6.5

Claire toplumdan gitgide uzaklaşmış, evinde kendi kendine yaşayan bir kadındır. Dış dünyayla kalan yegane bağlantısı, evde ona hem yoldaş olan hem de işleriyle ilgilenen Silvana'dır. Claire sıkıntılarından, kronik ağrılı hastaların oluşturduğu terapi grubuna giderek kısmen uzaklaşmaya çalışır. Hayata bağlılığını sorguladığı sırada, terapi grubundaki arkadaşı Nina'nın ani intiharı Claire'in de yaşamını ve dengesini alt üst eder. Birbirlerini çok tanımıyor olmalarına rağmen Nina, Claire'ın rüyalarına girer. Nina'nın ölümünün ardında yatan gerçekleri öğrenmek isteyen Claire, kadının kocasını ve küçük oğlunu bulur. Fakat sorularına aldığı yanıtlar hiç de umduğu gibi değildir.

16. İntihar Odası / Suicide Room (2011)

16. İntihar Odası / Suicide Room (2011)

IMDb: 6.9

Dominik değişik tarzı ve kafa yapısı ile normal arkadaşlarından biraz farklıdır. Her zaman okula gider ve ailesini dinleyen, fakat biraz depresif bir kişiliğe sahiptir. Kişiliği yüzünden biraz farklı karşılansa da bazı kızların hoşuna gittiği ve kendisinin bu tarza yakın olduğunu hissettiği için bu şekilde yaşamaya çalışır. Fakat o hayattan farklılık aramaktadır. Normal bir günde arkadaşları ile takılırken bir arkadaşının ”İntihar Odası” adlı bir internet üzerinden sohbet odasına katılır. Burayı masum bir sohbet odası sanan Dominik, sonrasında tüm gününü bilgisayarın başında geçirerek tüm arkadaşları ile arasındaki bağı koparır. Hatta odasından çıkmayacak duruma gelerek ailesi ile bile görüşmeyecek duruma gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Masumiyetin İntiharı / The Virgin Suicides (1999)

15. Masumiyetin İntiharı / The Virgin Suicides (1999)

IMDb: 7.2

Bir grup genç, banliyönün en gizemli 5 kız kardeşi ile ilgilenmektedir. Böylece hem kendi cinselliklerini, hem de kadınlığın gizemlerini keşfederler. Lisbon kardeşler normal bir görünüm sunmaktalarsa da, aralarından birinin intihar etmesi tüm dikkatleri aileye çevirir. Katı Katolik ahlakını benimsemiş Lisbon ailesi kızlarının intiharı üzerine konuşmamakta, gerçekler bir sır olarak kalmaktadır. Olayları izleyen komşu ailelerin oğulları, Lisbon kızlarının gizemini çözmeyi amaç edinirler.

14. Hayallerin Peşinde / Revolutionary Road (2008)

14. Hayallerin Peşinde / Revolutionary Road (2008)

IMDb: 7.3

Richard Yates'in aynı adlı kitabından uyarlanan film, Frank ve April Wheeler çiftinin bakış açısından Amerikan evlilik kurumunun etkileyici bir portresini çizer. Yates'in 1950'ler Amerika'sında geçen öyküsünde modern ilişkilerde yansımasını bulmuş bir soru gündeme getirilir: İki insan birbirinden ayrılmak zorunda kalmaksızın sıradan hayat düzeninden kopmayı başarabilir mi?

13. Aklım Karıştı / Girl, Interrupted (1999)

13. Aklım Karıştı / Girl, Interrupted (1999)

IMDb: 7.3

Kişilik bozukluğuna yakalandığı iddia edilen Susanna, kendi oda arkadaşları yerine, baştan çıkartıcı, karizmatik bir sosyopat olan Lisa'yla arkadaşlık kurmayı seçerek baş hemşireye ve baş psikiyatriste karşı çıkar. Susanna özgürlüğüne kavuşmak için mücadele eder, ama daha önce onu en çok korkutan kişiyle de yüzleşmek zorundadır.

12. Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikâyesi / Wristcutters: A Love Story (2006)

12. Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikâyesi / Wristcutters: A Love Story (2006)

IMDb: 7.4

Desiree ve Zia yeni ayrılmış bir çifttir. Bu ayrılığın yaşattığı acıya daha fazla tahammül edemeyen Zia, çareyi intihar etmekte bulur. Ne var ki ona göre bu acıyı dindirecek tek şey olan intihar, hiç de zannettiği gibi bir kurtuluş olmayacaktır. Yaşamını sonlandırmasının ardından sadece gözlerini yeniden açan Zia, kendisini sadece intihar edenlerin bulunduğu bir evrende bulur. Acıları da olduğu gibi yanındadır. Ancak her zaman bir kurtuluş ümidi de vardır. Tek aşkı Desiree'nin de intihar ettiğini öğrenen Zia, bir şarkıcı ve otostopçuyu da yanına alarak sıradışı bir yolculuğa çıkar.

11. Aşk ve Küller / Blue Valentine (2010)

11. Aşk ve Küller / Blue Valentine (2010)

IMDb: 7.4

Dean ve Cindy’nin evlilikleri büyük bir başarısızlığa uğramıştır. Hayatlarının bu trajik sürecinde çift, gençlik yıllarına ve birbirlerine aşık oldukları zamanları hatırlamaya çalışırlar. Film zıt kavramları karşı karşıya getiriyor. Sevgi nefrete, geçmiş günümüze, hayal gerçeğe, gençlik yaşlılığa, erkek kadına karşı geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Sanal Hayatlar / Disconnect (2012)

10. Sanal Hayatlar / Disconnect (2012)

IMDb: 7.6

Ailesini aramaya vakit yaratmakta zorlanan işkolik bir avukat, sırları internet ortamına yayılan bir çift, bir sınıf arkadaşına internet üzerinden kabadayılık taslayan çocuğunu yola getirmeye çalışan emekli bir polis memuru ve kariyer peşinde koşan bir gazetecinin yetişkin sitelerindeki mücadelesi... Tüm bu karakterleri aynı noktada buluşturan tek şey ise çağımızın buluşu internet! Modern iletişimin yeni adı olan internet, tüm köşeli halleriyle masaya yatırılırken birbirinden farklı bir grup insanın hayatı üzerinde yaptığı benzer etki vurgulanıyor.

9. Elveda Las Vegas / Leaving Las Vegas (1995)

9. Elveda Las Vegas / Leaving Las Vegas (1995)

IMDb: 7.6

Ben Anderson, adeta kaybedenler kulübünün bir müdavimi üyesine dönüşmüştür. Yazar olarak kıt kanaat geçimini sağlama derdindeki Anderson'un karısı, çocuğunu da yanına alarak onu terk etmiştir. Zaten içki ile sorunları olan Ben, iyice alkol denizinin derinliklerine doğru yol alacaktır. İçki ile olan tehlikeli flörtü nereye gitse peşini bırakmamaktadır; işte şimdi de Las Vegas'tadır ve yine alkol problemleri ile cebelleşmektedir. Ancak, hayatına giren Sara adındaki hayat kadını, bir şeyleri değiştirecek gibi olur...

8. Tek Başına Bir Adam / A Single Man (2009)

8. Tek Başına Bir Adam / A Single Man (2009)

IMDb: 7.6

52 yaşında bir İngiliz edebiyatı profesörü olan George Falconer, yaşamını uzun süreden beri birlikte paylaştığı hayat arkadaşı Jim'i kaybetmiştir. Onun ölümünün ardından George hayatın anlamını kaybettiğini hissetmektedir. Geçmişte yaşamaya başlayan ve geleceğe dair şüpheleri olan George'un en iyi arkadaşı, kendisi gibi varlık problemleri ile boğuşan güzel Charley'dir. Hayatı sorgulayan George gün boyunca etrafında gelişen olayları izler, yeni insanlarla karşılaşır ve günün sonunda anı yaşamanın anlamına varır.

7. Sisler Evi / House of Sand and Fog (2003)

7. Sisler Evi / House of Sand and Fog (2003)

IMDb: 7.6

İran'dan Amerika'ya göçen Behrani'nin ailesi, Amerikan Rüyası'nı gerçekleştirmek üzeredir. Tek hayali burada bir ev satın alıp ailesini rahatlatmak olan Behrani istediği fırsatı elde etmiştir. Hayallerindeki eve kavuşsa da ortada büyük bir problem vardır. Evin eski sahibi Kathy, ev üzerinde hak iddia etmekte, haklı olduğunu da büyük bir kararlılıkla söylemektedir. Hakkını sonuna kadar aramakta ısrarlı olan kadın ve adam arasında yaşananlar iki benzer karakterin farklı kültürleri nedeniyle birbirlerine düşman olmalarına neden olacaktır.

6. Saatler / The Hours (2002)

6. Saatler / The Hours (2002)

IMDb: 7.6

Yıl 1923... Başarılı yazar Virginia Woolf, Londra'nın dışındaki gözlerden uzak evinde Mrs. Dalloway isimli kitabını yazmaya başlar. Sağlık problemleriyle boğuşan Woolf, ağır bir depresyonun pençesindedir. Yıl 1951... Tutkuyla Mrs. Dalloway'i okuyan ev kadını Laura Brown sahip olduğu hayattan kaçmanın tek yolunu böyle bulur. Yıl 2001... AIDS'e yakalanan eski kocasının onuruna bir parti düzenleyen Clarissa Vaughan ve eski kocası arasında Mrs. Dalloway üzerine kurulu özel bir bağ vardır. Farklı zaman dilimlerinde yaşayan üç farklı kadının bir gününü, Virginia Woolf'un kült romanı Mrs. Dalloway ekseninde anlatan film 9 dalda Oscar'a aday gösterilmiş, bunlardan birini kazanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Makinist / The Machinist (2004)

5. Makinist / The Machinist (2004)

IMDb: 7.7

Bir yıldır uykusuzluk hastalığı çeken Trevor, bir fabrikada işçi olarak çalışmaktadır. Dinlenememekten ötürü vücudu bitik bir haldedir. Öte yandan işi dikkat gerektirir ve en ufak bir hatanın bedeli ağır olacaktır. Trevor ise her şeye çok zor konsantre olmaktadır. Kendisine bir takım notlar bırakmaya ve giderek azalan kilosunu sarı kağıtlara yazıp dairesine asmaya çok meraklıdır. Hayatında duygusal olarak bir şeyler yaşadığı hayat kadını Stevie ile bir yandan da tutku duyduğu Maria vardır. İş arkadaşları kendisine, bu gözle görünür kilo kaybı ve bedensel çöküşün arkasında ne olduğunu bilmemekten ötürü güven duymazlar.

4. Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown (2012)

4. Kırık Çember / The Broken Circle Breakdown (2012)

IMDb: 7.8

Elise ve Didier, karakterlerindeki farklılıklara rağmen ilk görüşte birbirlerine aşık olurlar. Elise konuşkan ve çılgın bir kadınken, Didier daha içine dönük yalnız bir kovboydur. Elise dövmecilikle hayatını kazanan, inançlı ve ruhani bir karaktere sahipken, Didier ise bir banjo grubunda müzisyenlik yapan bir ateistir. Bu iki farklı karakter birbirlerini tamamlayıp, her günlerini hayatın son günü gibi dolu yaşayarak mutlu bir yaşam sürmektedirler. Ama küçük kızları Maybell altı yaşına geldiğinde ciddi bir hastalığın peçesine düşünce, aşkları büyük bir sınavdan geçecektir.

3. Daima Lilya / Lilja 4-ever (2002)

3. Daima Lilya / Lilja 4-ever (2002)

IMDb: 7.9

Sovyetler Birliği varoşlarında teyzesi ile birlikte yaşayan Lilya henüz 16 yaşındadır. Annesi, Lilya'yı terk ederek ortadan kaybolmuştur. Lilya, Andrei isimli İsveçli bir gence aşık olur ve onunla birlikte kaçmaya karar verir. Yaşamını düzene sokmak ve mutlu bir hayat sürmek için bambaşka bir ülkeye gelen Lilya burada eski yaşamını mumla arayacaktır.

2. Bir Rüya İçin Ağıt / Requiem for a Dream (2000)

2. Bir Rüya İçin Ağıt / Requiem for a Dream (2000)

IMDb: 8.4

Uyuşturucu bağımlısı bir genç, televizyon bağımlısı annesi ve aralarında günden güne yükselen bir uçurum... Uyuşturucu batağı içerisindeki Harry’nin hayattaki tek amacı daha fazla uyuşturucuyken; umutsuz annesini hayata bağlayan tek şey en sevdiği yarışma programıdır. Bir gün bu yarışmaya katılmaya hak kazandığında tek derdi, ödül olan kırmızı elbiseye girebilmek olacaktır. Yaşlı ve mutsuz kadın zayıflama hapları kullanmaya başlar.

1. Amerikan Güzeli / American Beauty (1999)

1. Amerikan Güzeli / American Beauty (1999)

IMDb: 8.4

Amerikan Rüyası’nın en büyük taşlamalarından biri olan filmde, orta sınıf bir Amerikan ailesinin içinde bulunduğu çöküntü ve dağılma konu ediliyor. Lester, kızıyla ve orta yaş bunalımındaki karısıyla iletişim kurmakta başarısızlığa uğrayan, rutinlerle dolu yaşamından tiksinerek yaşlanan bir babadır. İşini bırakıp zamanını hiç yapmadığı gibi değerlendirmeye başlayarak yeniden genç hissetmeye çalışırken, henüz on altı yaşındaki kızının, güzeller güzeli arkadaşı Angela ile arasında tuhaf bir cinsel gerilim doğar. Bu ilişki, kızı ve karısıyla arasındaki zaten kopuk olan bağı koparacak, her bir aile ferdini farklı kaderlere sürükleyecektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
333
81
38
31
20
14
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın