Görüş Bildir
Haberler
Binden Fazla Araştırmanın Sonucunda Bir İlişkinin Yürümesi İçin Neler Yapılabileceğini Masaya Yatırıyoruz

Binden Fazla Araştırmanın Sonucunda Bir İlişkinin Yürümesi İçin Neler Yapılabileceğini Masaya Yatırıyoruz

esma çetin
17.11.2022 - 09:44

Aşkı kalıcı kılan şey nedir? Bir ilişkiyi yürütmek için neler yapılmalı? Farklı akademik disiplinlerden birçok araştırmacılar bu soruyu yıllar boyunca inceledi. Bir profesör konuyla ilgili 1100'den fazla çalışmayı analiz etti. Bakalım bu sorunun cevabını bulabilecek miyiz. Hadi buyurun detaylara 👇

Kaynak: https://time.com/4927173/relationship...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir ilişkinin sürdürülebilmesi için gerekli olan şey nedir?

Bir ilişkinin sürdürülebilmesi için gerekli olan şey nedir?

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'nde insan gelişimi ve aile çalışmaları alanında doçent olan Brian Ogolsky, 1950'den beri akademik alanda “ilişkinin sürdürülmesi” hakkında yayınlanan her şeyi inceledi ve ardından birbirine yapışmak için en yaygın kullanılan stratejileri belirledi. Ogolsky, 

'İlişki bilimciler zamanlarının büyük bir bölümünü insanların neden ayrıldığını ve bazı şeylerin daha olumsuz taraflarını tahmin etmeye harcıyorlar. Ben de kariyerimi gerçekten mümkün olduğunca çok ilişkinin olumlu taraflarını anlamaya adamak istedim.' diyor.

İki yıl boyunca verileri inceledikten sonra, Ogolsky ve ekibinin fark ettiği şey şu oldu:

İki yıl boyunca verileri inceledikten sonra, Ogolsky ve ekibinin fark ettiği şey şu oldu:

İlk olarak, insanların ilişkilerini sürdürmek için kullandıkları teknikleri gerekçeye göre ayırabilirsiniz: ilişkinin bitmesini engelleyenler ve ilişkiyi besleyenler. Ogolsky, partnerine daha fazla ilgi göstermek gibi ayrılamamak için yapılan hamlelerin zaman içerisinde ilişkiyi sağlıklı tutan tekniklere dönüşebileceğini de gözlemlediğini söylüyor. Ogolsky'nin belirlediği en yaygın 17 stratejiyi 4 grup halinde birlikte inceleyelim.

Bireyler ayrılmaktan kaçınmak için ne yapar?

Bireyler ayrılmaktan kaçınmak için ne yapar?
www.marieclaire.com.au

1. Alternatifleri küçümser veya görmezden gelirler: İnsanlar bir ilişki içindeyken, genellikle diğer olası romantik partnerleri dikkate almazlar. Ogolsky, “İnsanların yarısı potansiyel kişinin çirkin olduğunu düşünüyor olabilir ve diğer yarısı ise olası kişiyi görmezden geliyor ve yokmuş gibi davranıyor” diyor.

2. Partnerini ve ilişkisini idealize ederler: İnsanlar genellikle partnerlerinin gerçekte olduğundan daha güzel veya daha maço olduğunu hayal etmeyi veya ilişkilerinin bir şekilde özel olduğunu düşünmeyi seçerler. Çoğu çift, aradaki paylaşımın ortalamanın üzerinde olduğu yanılsamasını sürdürmeyi sever. İdeal bir ilişki yaşadığını düşünmek de birçok kişiyi ilişkiyi sürdürme konusunda motive eder.

3. Partnerlerinin davranışlarını olumlu yönde yorumlarlar: Birçok kişi partnerinin davranışlarına mümkün olan en iyi nedenleri atfederler ve partnerleri onaylamadıkları bir şey yapsa bile 'Bir bildiği vardır. Öyle demek istememiştir.' şeklinde düşünürler.

Çiftler ayrılmamak için ne yapar?

Çiftler ayrılmamak için ne yapar?

1. Anlaşmazlıkları yönetmeye çalışırlar: Ayrılmak istemeyen çiftler, uzlaşmaya vararak, partnerlerinin olayları görme biçimine katılarak, aynı fikirde olmamayı kabul ederek veya özür dileyerek farklılıklarını çözmenin bir yolunu bulurlar. 

2. Affederler: Bir ilişki için affetmenin önemini öven birçok çalışma, kitap ve filmler vardır. Ancak Ogolsky, bunun azalan getiriler yasasına tabi olduğunu söylüyor. “Sürekli affediciyseniz, birileri sizden faydalandığı için ilişkiniz için pek de iyi olmayan bir nokta gelir” diyor.

3. Fedakarlık yaparlar: Bir araştırmaya göre, “bir partnerin veya ilişkinin iyiliği için kişisel çıkarlardan ve istenen faaliyetlerden vazgeçmeye istekli olmak, ilişkileri sürdürmenin önemli bir yönüdür”. Ancak Ogolsky, bunun her iki taraftan da gelmesi gerektiğini belirtiyor. 

4. Birbirlerine yardım ederler: Akademisyenler buna “kolaylaştırma” diyor. Bu kolaylaştırma partnerinizin plan yapmasına, görevleri tamamlamasına, hedeflere ulaşmasına veya zaman yönetmesine yardımcı olmayı içerebilir. Taraflar uzun vadeli daha büyük hedeflerini gerçekleştirmeye çalışmak için davranışlarını koordine etmeye başladıkça, birbirlerine bağımlı olma ihtimalleri artar.

5. Birbirlerinin streslerini azaltırlar: İş yerindeki sorunlar, finansal krizler veya aile içi dram, çiftleri birbirinden uzaklaştırabilir. Birbirlerinin stresine, stresi şiddetlendirecek bir şekilde değil, yatıştırıcı bir şekilde tepki verebilen çiftler, gergin zamanları atlatma eğilimindedir.

Taraflar ilişkilerini geliştirmek için ne yapar?

Taraflar ilişkilerini geliştirmek için ne yapar?

1. İlişkilerini düşünürler: Bireysel olarak kendileri için en iyisinin ne olduğunu bulmaktan, bir çift olarak kendileri için en iyisinin ne olduğuna geçiş yapan çiftler daha uzun süre birlikte olurlar. 

2. Cömertlerdir: Ogolsky, bunun bir örneği, “eşinize karşı herhangi bir rastgele nezaket eylemi olabilir' diyor. Ufak hediyeler, ev içerisinde yardımlaşma veya ona yemek hazırlama gibi küçük jestler 

3. Minnettar olur ve bunu gösterirler: Yapılan çalışmalar, ilişkiniz ve eşiniz için duyduğunuz minnettarlığın bir ilişki kurmaya ve yürütmeye yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Ancak, partnerinizin bu minnettarlığı davranışlarınızda görmesi gerekir.

4. Eşleri için şükür ve dua ederler: Kulağa garip geliyor farkındayız ama dergilerde yayınlanan birkaç hakemli araştırma, eşiniz için dua etmenin ilişkileri kalıcı hale getirdiğini öne sürüyor. Ogolsky, 'Bu araştırmaları yürüten insanlar, ilişki alanında oldukça iyi biliniyor ve dini kurumlarda değiller. Beş yıl önce bana konu hakkında ne düşündüğüm sorulsaydı katılmadığımı söylerdim. Ancak ilahi bir boyutun yanı sıra dua, 'farkındalık' gibi algılanabilir veya dua eden kişinin eşi hakkında şefkatle düşünmesine yardımcı olabilir.' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çiftler ilişkilerini geliştirmek için ne yapar?

Çiftler ilişkilerini geliştirmek için ne yapar?

1. Açık iletişim kurarlar: Burada sadece duygu ve düşüncelerinizi açıkça paylaşmaktan bahsetmiyoruz. Ogolsky, 'bu genellikle olumlu olmak, açık olmak, partnerinize onun yanında olacağınız konusunda güvence sağlamak ve iş paylaşımı yapacağınız anlamına gelir' diyor. 

2. İlişkileri hakkında konuşurlar: Uzun süre birlikte olan çiftler, periyodik olarak birlikteliklerinin nasıl gittiğine dair kafa yorarlar. İlişkilerinde erede olduklarını düşündüklerini, ilişkinin nereye gittiğini ve sorunlarının neler olduğunu tartışırlar.

3. Birbirlerini dinlerler: Bu madde açık iletişim maddesinden biraz farklıdır.  Çünkü çiftler sadece özgürce konuşabileceklerinden emin olmakla kalmaz, aynı zamanda zamanı geldiğinde birbirleriyle gerçekten etkileşime girebileceklerini bilirler. 

4. Mizahı olumlu yönde kullanırlar: Doğru şekilde komik olabilen insanlar ilişkilerini devam ettirebilir. Ogolsky, 'Bu bir komiklik gradyanı ile ilgili değil. Mizahı doğru şekilde kullanabilen insanlar, karşılaştıkları sorunla daha kolay ve etkili bir şekilde başa çıkabilirler. Bununla birlikte, alay ve alay gibi olumsuz mizah, ilişkiye zarar verebilir.' diyor. 

5. Birlikte eğlenceli şeyler yaparlar: Partnerinizle iyi vakit geçirmek genellikle daha fazla beraberliğe yol açar. Partnerinizle iletişimi artırmak, ilişkideki rolleri tanımlamak ve evlilik memnuniyetini artırmak için birlikte kaliteli ve eğlenceli zaman geçirmek oldukça önemlidir.

Ogolsky, bu bulgularının kuralcı değil tanımlayıcı olduğunu vurguluyor.

Ogolsky, bu bulgularının kuralcı değil tanımlayıcı olduğunu vurguluyor.

Ayrıca Ogolsky, makalesini başarı için bir plandan ziyade bir araştırma aracı olarak gördüğünü de belirtiyor. Öte yandan, binden fazla çalışmada diğer insanlar için işe yarayan şey bu olduğundan, sizin için de işe yarayabilir. Öyle değil mi?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hakan balta

çok yorucu bir iş, o kadar halım yok vallahi