Görüş Bildir
Haberler
Biliyoruz ki Siz de Dertlisiniz: Trafik Sorununa Sebep Olan Şeyler ve Olası Çözümler

Biliyoruz ki Siz de Dertlisiniz: Trafik Sorununa Sebep Olan Şeyler ve Olası Çözümler

Erkam Evlice
15.09.2016 - 10:04

Hemen şimdi 10 dakikanızı ayırın ve trafik sorunu hakkında biraz laflayalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trafik problemi bir gerçek. Ülkemiz ve büyük şehirlerimiz için en hakikisinden bir gerçek hem de.

Trafik problemi bir gerçek. Ülkemiz ve büyük şehirlerimiz için en hakikisinden bir gerçek hem de.

Bir sorunun kaynağını arıyorsak, önce o soruna neden olan şeyleri tespit eder, ardından da bu sorunu giderebilecek çözümler üretiriz.

Bir sorunun kaynağını arıyorsak, önce o soruna neden olan şeyleri tespit eder, ardından da bu sorunu giderebilecek çözümler üretiriz.

Bu, sorun gidermenin en basit prensibidir. 

Peki trafik sorununa neden olan şeyler ne?

İnsan faktörü. Trafik, biz insanlar ve sınırlı yeterliklerimizin üzerine bina edilmiş bir sistem.

Her sabah uyanıp yola koyulduğumuzda, aslında hem kendi kusurlarımıza, hem de trafikteki diğer şöförlerin kusurlarına rağmen bir riske girmeyi kabul etmiş oluyoruz. 

Kırmızı ışık yeşile döndüğünde otomobiller yavaşça hareket etmeye başlar. Herkesin aynı anda ışığa tepki vermesi zordur. Bu yüzden her şöför, önündekinin tepki vermesini bekleyerek kendi tepki süresini ayarlar.

Sorun şu ki insanlar, aynı anda hareket edemezler.

Trafikteki hareketlerimiz büyük ölçüde diğer sürücülerle koordineli olmayı gerektirir. Tek bir geç tepki ya da hareket, diğer bütün arabaları zincirleme olarak yavaşlatacak ve trafiği içinden çıkılmaz bir keşmekeşe sokacaktır. Farkında olmadan geçen her saniyede, tepki sürelerimizin ve dağınık dikkatimizin kurbanı oluruz.

Yola bir tavuğun atladığını düşünün.

Onu gören ilk şöför bir miktan yavaşladıktan sonra yoluna devam eder. Ama bu ufak yavaşlama, bütün trafiği felç edebilecek bir kudrete sahiptir. Tavuk çoktan köyüne dönse de, zincirleme reaksiyonla birlikte trafik bunun çilesini sürer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Farazi bir tavuğun günahını almak, ya da yetersizliklerimizinden bahsetmek yerine, ilerleme tutkumuzun sonucu olarak, kalabalık trafikte her boşluğu doldurmaya çalışan sürücüleri düşünelim.

Bu da tıpkı tavuk örneğindeki gibi anlık tepkilerin zincirleme olarak yaşanmasına sebep olur ve trafiği mahveder. Bu defa suçlu olan eksik tepkilerimiz ya da dağınık dikkatimiz değil, bizzat kendi bencilliğimiz ve düşüncesizliğimiz olmuştur.

Kavşaklar, tali yollar, dönüşler. Bütün bunların olmadığı bir trafik düşünün.

Her şey yolunda olurdu değil mi? Yol ayrımları birikmelere sebep olmaz, herkes bir kalıp halinde trafikte ilerlerdi.

Biliyorsunuz, otoyollar bunun için var. Otoyolların bağlantı noktaları yoktur. Bu yüzden giriş ve çıkışlar hariç otoyollarda trafik hiç sıkışmaz.

Ama elbette bir şekilde girişler, çıkışlar olmak zorunda. Yoksa nasıl yolumuzu bulacağız?

Somut olarak elde olan, kusurlu ve açgözlü insanlar ve onların problemlerinden öteye gidemedi.

Peki çözüm ne olabilir?

İlkin, sağlıklı bir takip mesafesi.

En sabit trafik kurallarından biri olan takip mesafesini, önünüzdeki ve arkanızdaki aracın tam ortasında durmaya çalışarak kusursuza yakınlaştırmaya çalışıyoruz. Böylece koordinasyon eksikliğinden doğan gecikmeler oluşmuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zırt pırt şerit değiştirmemek.

Kalabalık trafikte şerit değiştirmek masumane bir hareket gibi gelebilir ama değil. Farkında olmadan sebep olduğunuz en ufak fren dokunuşu dahi, yamaçtan yuvarlanan kar topu gibi büyüyüp trafiği felç edebiliyor.

İnsanları trafikten şutlamak! Madem temel problem biziz, öyleyse kendimizi trafikten atmanın yollarını arayalım.

Cevap kendini süren arabalarda yatıyor. Henüz yenisi olduğumuz bu teknoloji hayatlarımızda söz sahibi oldukça her şey yoluna girecek gibi.

Yukarıda saydığımız onca problem, birbiriyle her an koordineli, tek bir vücut halinde otomize edilmiş bir trafik hayalini beraberinde getiriyor.

Her bir araç aynı bir dünya değil, olması gerektiği gibi bütünün bir parçası oluyor. Sonra da elveda kavşaklar, sıkışıklıklar, geç tepki süreleri, anlamsız öne geçme çabaları.

Ne dersiniz?

Siz de trafik sorununa engel olacak fikirlerinizi yorumlarda belirtin...

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
95
25
6
6
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Murat Tatar

Çözüm: Sürücüsüz araçlar. Nasıl ABS olmayan araç neredeyse kalmadı, benzer şekilde otonom sistemlerde standart olduğu gün bu sorun bitecektir. Bu güne kadar ... Devamını Gör

mert susam

Trafik Sorununa En Çok Katkısı Bulunan Şeylere 45 Plakalı Araç Sürücülerini Ekleyin Abi Bir Manisalılar Bir de Uşaklılar Araba Kullanırken Ortalıkta Olmak İs... Devamını Gör

gökhan gök

Harbiden ya mahalle arasında bile manisalılar basıyorlar gazı benbursalıyım manisaya gidince şok oldum. Heralde yavaş gideni dövüyorlar. :)

_orca_

İstanbul trafiği azcık akıyorsa şerit değiştirenlerin yüzü suyu hürmetinedir. Ne saçmalıyorsun!