Görüş Bildir
Haberler
Bilim İnsanlarının Çocukların Neden Ebeveynlerine Benzemediği Sorusuna Getirdiği Bazı Açıklamalar!

Bilim İnsanlarının Çocukların Neden Ebeveynlerine Benzemediği Sorusuna Getirdiği Bazı Açıklamalar!

Jasmin
06.06.2021 - 09:00

'Neden bazı çocuklar ebeveynlerine hiç benzemiyor?' sorusunun cevabını araştırdık ve bulduğumuz cevapları sizinle paylaşmak istedik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Genetik olmayan faktörler.

Genetik olmayan faktörler.

Genetik faktörlerin görünüşümüzü büyük ölçüde etkilediği su götürmez bir gerçek olsa da genetik olmayan faktörleri unutmamak gerek. Bunlardan bir tanesi annenin hamilelik döneminde tükettiği besinler. Eğer anne hamilelik döneminde çok fazla abur cubur tüketmesi, çocuğun ileride obez olmasına neden olabilir. Bunun yanında, dış faktörleri de görmezden gelmemek gerekir. Mesela güneşte daha fazla zaman geçiren bir çocuğun teninin annesinden daha koyu, saçlarının daha açık ve çillerinin olması muhtemel.

Bilim çoğu şeyi açıklıyor.

Bilim çoğu şeyi açıklıyor.

Bir embriyoda iki ebeveynin DNA'sı bulunsa da bu bebeğin kesin olarak anne ya da babaya benzeyeceği anlamına gelmez. İnsan DNA'sında bazı genler baskın, bazıları da çekiniktir. Baskın genler çekinikleri domine etse de, çekinik genler çocuğun DNA'sında bulunmaya devam eder.

Ebeveynlerden gelen birçok gen beraber çalışır ve bu da etkilerinin güçlenmesine, azalmasına hatta yok olmasına bile yol açabilir. Bu nedenle, ebeveynlerin genomlarını dikkatlice analiz etsek bile, çocuğun kesin görünüşünü tahmin edemeyiz.

Saçları neden anne ve babadan farklı?

Saçları neden anne ve babadan farklı?

İnsanlarda göz ve saç rengi gibi özellikleri belirleyen bir dizi gen bulunur ve bu genler, melanosit denen melanin hücrelerini kontrol eder. Anne ve babadan gelen gen kombinasyonu, çocuğun saç rengini ve yapısını belirler. Yani, çocuğun saçları ya ebeveynlerden birinin saç rengi ya da ikisinin arası olacaktır. Bunun yanında, saç yapısı hormonlar ve dış faktörlerle değişkenlik gösterebilir.

Çocuğun boyu ebeveynlerden daha uzun ya da kısa olabilir.

Çocuğun boyu ebeveynlerden daha uzun ya da kısa olabilir.

Bilim insanları, ebeveynlerden alınan DNA'nın, çocuğun boyunu %80 oranında etkilediğini söylüyor. Geri kalan %20'yi de mutasyon ve çevresel faktörler (beslenme, geçirilen hastalıklar vs.) oluşturuyor. Yine de, aşağıdaki formülü kullanarak çocuğunuzun boyunu kabaca hesaplayabilirsiniz.

  • Anne ve babanın boyunu toplayın.

  • Çocuk erkekse toplam boya 13 cm ekleyin; çocuk kızsa toplam boydan 13 cm çıkartın.

  • Bulduğunuz sayıyı ikiye bölün.

Göz rengi dediğimiz şey düşündüğünüzden daha karmaşık.

Göz rengi dediğimiz şey düşündüğünüzden daha karmaşık.

Geçmişte, bir insanın göz rengini tek bir genin belirlediği düşünülüyordu ve ebeveynlerden biri mavi, diğeri kahverengi gözlüyse çocuğun gözü kesinlikle kahverengi olacak diye bakılıyordu. Ancak şu an gerçek işleyişin daha farklı olduğunu biliyoruz. Göz rengimizden birden fazla gen sorumludur ve nadir de olsa mavi gözlü iki ebeveynin çocuğu kahverengi gözlü olabildiği gibi tam tersi de geçerlidir.

Aynı zamanda, bebeğinizin göz renginin zamanla değişebileceğini unutmamalısınız. Çoğu bebeğin ilk doğduğunda gözleri mavi olsa da, bir yaşına kadar göz renginde değişiklik olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir adım geri atın ve çocuğunuza ön yargısız bakın.

Bir adım geri atın ve çocuğunuza ön yargısız bakın.

Aslında bakarsanız, çocuğunuz size düşündüğünüzden daha çok benziyor olabilir. Örneğin, küçük çocukların babalarına daha çok benzediğine dair eski ama popüler bir inanç olsa da, araştırmalar bebeklerin çoğu zaman her iki ebeveyne eşit derecede benzediğini gösteriyor. Ayrıca, bebeğiniz sizden daha çok kişisel özellik almış olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
19
5
4
4
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nazlı Sevim

valla benim ve eşimin gözleri basbaya kahverengi yavrımın gözleri enteresan şekilde masmavi sfshshs. şans yani

Nesibe Tahir

Bu içeriği sevdim.