Görüş Bildir
Haberler
Bilim Dünyasının İki Yüzlülüğü: Erkekler Tarafından Keşfedildiği Öne Sürülse de Kadınlara Ait Olan İcatlar

Bilim Dünyasının İki Yüzlülüğü: Erkekler Tarafından Keşfedildiği Öne Sürülse de Kadınlara Ait Olan İcatlar

Kadınlar bildiğiniz tarih boyunca dünyanın çoğu yerinde ciddi ayrımcılığa, haksızlıklara uğrayarak baskı altına kalmıştır. Aynı durum maalesef bilim dünyası için de geçerli. İşte Wi-Fi'dan tutun da çocuk bezine kadar keşfi erkeklere atfedilse de aslında kadınlara ait olan icatlar nelermiş gelin hep birlikte bir bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hedy Lamarr: Kablosuz İletişim

1. Hedy Lamarr: Kablosuz İletişim

Hollywood aktörü Hedy Lamarr, aslında kablosuz iletişimin icadıyla tanınan kişi olmalıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Hedy, George Antheil ile askeri radyoların dinlenmesini önleyecek olan 'frekans atlama' fikrini geliştirmek için yakın bir şekilde çalıştı. Ne yazık ki ABD Donanması onun patentini görmezden geldi ve bulgularını yeni teknolojiler geliştirmek için kullandı. Yıllar sonra, patenti bir araştırmacı tarafından yeniden keşfedildi ve bu, Lamarr'ın 2000'deki ölümünden kısa bir süre önce Electronic Frontier Foundation Ödülü'nü almasına yol açtı.

2. Alice Ball: Cüzzam Tedavisi

2. Alice Ball: Cüzzam Tedavisi

Alice Ball, Hawaii'deki Kalihi Hastanesi'nde, cüzzam olarak da bilinen Hansen hastalığına odaklanan genç bir kimyagerdi. Araştırması, şolmogra yağının doğrudan kan dolaşımına nasıl enjekte edileceğini bularak hastalığa bir çare bulmaya çalıştı. Ne yazık ki Ball hastalanarak öldü ve çalışmasını Arthur Dean devraldı ve Ball bir anı haline geldi. Ta ki bulduğu yöntem 'Ball Yöntemi' olarak anılana kadar. Onun yöntemi, hastalığı iyileştirmek için tüm dünyada yirmi yılı aşkın bir süre boyunca kullanıldı.

3. Marion Donovan: Tek Kullanımlık Çocuk Bezi

3. Marion Donovan: Tek Kullanımlık Çocuk Bezi

1940'lı yıllarda yeni annelerin çocuk bezi için çok az seçeneği vardı. O da sadece kumaştı. Bir mucidin kızı olan Marion'un ilk patenti aslında bir bebek bezi örtüsü içindi. Daha sonra icadına düğmeler ekleyerek çengelli iğne ihtiyacını ortadan kaldırdı. Bu yeni yöntem, çocukların ve giysilerin daha temiz ve kuru kalmasına yardımcı oldu. Ancak bebek bezi şirketleri onun patentini görmezden geldi.

4. Elizabeth Magie Phillips: Monopoly

4. Elizabeth Magie Phillips: Monopoly

Herkesin en sevdiği masa oyununun icadı, 1935'te oyunu Parker Brothers'a satan Charles Darrow'a atfedildi. Ancak 1903'te orijinal oyunu bulan Elizabeth Magie Phillips'ti. Phillips bu oyunu ironik bir şekilde Andrew Carnegie ve John D. Rockefeller gibi tekelcileri protesto etmek için tasarlamıştı.

5. Margaret Knight: Kese Kağıdı

5. Margaret Knight: Kese Kağıdı

1868'de Knight, düz, kare tabanlı kahverengi kağıt torbaları katlayan ve şekillendiren bir makine icat etti. Cihazın ahşap bir modelini yaptı. Ancak demirden bir model yapana kadar patent başvurusunda bulunamadı. Model dükkanda geliştirilirken Charles Annan adında bir adam fikri çaldı ve patentini aldı. Knight, bunun üzerine bir dava açtı ve 1871'de icadının haklarını geri aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dr. Grace Murray Hopper: Bilgisayar Programlama Dili

6. Dr. Grace Murray Hopper: Bilgisayar Programlama Dili

Hopper, IBM'in İkinci Dünya Savaşı sırasında sıklıkla kullandığı bilgisayar olan Harvard Mark I bilgisayarını programlamak için ilk bilgisayar dili derleyici araçlarını tasarladı. Tarihte John von Neumann bilgisayarı ilk programlayan kişi olarak kayıtlara geçse de aslında onu programlamak için kodları icat eden Hopper'dır. Öncülüğünü yaptığı programlama dillerinden biri olan COBOL, günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

7. Caresse Crosby: Sütyen

7. Caresse Crosby: Sütyen

Bir zamanlar korse giymekten bıkan asi bir kız varmış ve bu kızın adı modern sütyeni geliştiren Caresse Crosby'miş. Crosby, günümüzde kullandığımız sütyenin patentini alan ilk kişiydi ancak patentini Warner Brothers Corset Company'ye sattığı için genellikle adı anılmıyor.

8. Ada Harris: Saç Düzleştirici

8. Ada Harris: Saç Düzleştirici

Marcel Grateau genellikle saç düzleştiricinin icadıyla anılır, ancak bunun için patenti ilk kez 1893'te alan Harris'ti.

9. Ada Lovelace: Bilgisayar Algoritması

9. Ada Lovelace: Bilgisayar Algoritması

1800'lerin ortalarında, Ada Lovelace ilk bilgisayar programının talimatlarını yazdı. Ancak matematikçi ve mucit Charles Babbage genellikle bu işle anılır.

10. ENIAC Programcıları: İlk Elektronik Bilgisayar

10. ENIAC Programcıları: İlk Elektronik Bilgisayar

ENIAC (Elektronik Sayısal Entegratör ve Bilgisayar), şimdiye kadar yapılmış ilk bilgisayardı. 1946'da altı kadın, bu elektronik bilgisayarı gizli bir İkinci Dünya Savaşı projesinin parçası olarak programladı. Mucit John Mauchly onun tasarlanışıyla takdir edilen tek kişi olsa da aslında makineyi geliştirenler bu programcılardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Lise Meitner: Nükleer Fisyon

11. Lise Meitner: Nükleer Fisyon

Lise Meitner, uranyumun gerçek gücünü ve atom çekirdeğinin bazı reaksiyonlar sırasında parçalandığını keşfetti. Keşif, 1944'te Nobel Kimya Ödülü'nü kazansa da ne yazık ki ödül, laboratuvar ortağı Otto Hahn'a verildi.

12. Katherine Johnson: Aya İniş Yolu

12. Katherine Johnson: Aya İniş Yolu

Johnson'ın adını 2016 yılında gösterime girip gişe hasılatı yapan Hidden Figures'tan hatırlayabilirsiniz. Film uyarlamasında tanınmasından önce Johnson, zekası nedeniyle 'bilgisayar' olarak adlandırılıyordu. O, Freedom 7 uzay aracının ilk kez 1961'de başarılı bir şekilde uzaya gitmesini ve daha sonra 1969'da Apollo 11 görevinin aya iniş yapmasının yolunu keşfetti. Buna rağmen sık sık erkek meslektaşları tarafından hor görüldü ve ırk ayrımcılığına maruz kaldı.

13. Mary Anderson: Ön Cam Silecekleri

13. Mary Anderson: Ön Cam Silecekleri

Anderson ön cam silecekleri fikrini ilk olarak karda ilerlemeye çalışan bir tramvayda seyahat ederken buldu. 1903'te patentini aldıktan sonra icadını şirketlere satmayı denedi ancak hepsi reddetti. 50'li ve 60'lı yıllarda şirketler bu icatı benimsedi ama o zamana kadar Anderson'ın patentinin süresi doldu ve mucit Robert Kearns bu fikirle anılır oldu.

14. Nettie Stevens: Cinsiyet Kromozomları

14. Nettie Stevens: Cinsiyet Kromozomları

Amerikalı genetikçi Stevens, 1905 yılında kromozom yapısındaki araştırmaları sonucunda X ve Y kromozomunu keşfetti. Stevens'ın bu keşfine rağmen, meslektaşı ve akıl hocası E.B. Wilson, makalelerini ondan önce yayınladı.

15. Candace Pert: Nörobilim Bulguları

15. Candace Pert: Nörobilim Bulguları

Candace Pert, Johns Hopkins Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisiyken, o zamanlar beyin araştırmalarında en çok aranan nesneleri keşfetti: Beyindeki endorfinler için hücresel bağlanma bölgesi olan opiat reseptörü. Bu keşif, beyin kimyasının temel bir öğesinin bulunmasına yol açtığı için sinirbilim alanında oyunun kurallarını değiştiriyordu. Keşif o kadar önemli görüldü ki genellikle Nobel Ödülü'nün habercisi olan ve gıpta ile bakılan Albert Lasker Ödülü'nü kazandı. Ne yazık ki ödül Pert'e verilmedi. Pert'in bulgularının tüm övgüsü, profesörü Dr. Solomon Snyder tarafından alındı ve bu nedenle ödül bile yalnızca ona verildi. Pert, ödül komitesine katkılarını göz ardı ettiği için bir protesto mektubu yazdı. Dr. Snyder ise ona yanıt olarak 'Oyun böyle oynanır.' cevabını verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın neresinde olursa olsun, görmezden gelinmeye ve dikkate alınmamaya inat, başımıza icat çıkaran kadınları seviyoruz!

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
15
7
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Diğdem Çakır

Evet erkeklerin her zaman öne sürdüğü şey bu. "Erkekleri sevmiyorsunuz ama her şeyi biz icat ettik" ama kimse hiç demiyor ki bu kadınlar ne zaman okuma yazma... Devamını Gör

Minky

Eee boşuna erkeklerden nefret etmiyoruz!

Talha Şahin

Çoğu buluşu çalmışlar ya la 🤔