Görüş Bildir
Haberler
Beyin Kıvrımlarınız Acıyacak: Sadece Yüksek IQ'luların Tek İzleyişte Anlayabildiği Christopher Nolan Filmleri

Beyin Kıvrımlarınız Acıyacak: Sadece Yüksek IQ'luların Tek İzleyişte Anlayabildiği Christopher Nolan Filmleri

02.05.2022 - 19:10 Son Güncelleme: 19.07.2023 - 15:24

İngiliz yönetmen, senarist ve yapımcı Christopher Nolan, birbirinden etkileyici filmleriyle sinemaseverlerin gözde yönetmenleri arasında yer alıyor. Üzerinde uzunca düşündüren, tekrar izleten ve zekice kurgulanan yapımları sinema tarihinde önemli yer tutuyor. 21 Temmuz'da gösterime girecek Oppenheimer filmi ise Nolan'ın son zamanlarda en çok beklenen filmleri arasında. Bu listede sadece yüksek IQ'ya sahip kişilerin bir izleyişte anlayacağı Christopher Nolan'ın kafa karıştıran yapımlarını sizler için derledik.

İyi seyirler dileriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Quay (2015) - IMDb: 6.6

15. Quay (2015) - IMDb: 6.6

Christopher Nolan'ın kısa belgesel film kategorisinde yer alan yapımı Quay, animatör kardeşler Stephen ve Timothy Quay'i konu alıyor. 8 dakikalık belgeselin tüm aşamalarını Nolan üstleniyor, Quay kardeşler de kendilerini oynuyor. Film, animatör kardeşlerin en beğenilen üç yapımı olan The Comb, Street of Crocodiles ve In Absentia'nın yapım sürecine odaklanıyor. Quay prömiyerinin 19 Ağustos 2015'te New York'taki Film Forum Tiyatrosu'nda yapıldığı biliniyor.

14. Doodlebug (1997) - IMDb: 7.0

14. Doodlebug (1997) - IMDb: 7.0

Yönetmenin 3 dakikalık kısa filmi olan Doodlebug, psikolojik gerilim türünde siyah beyaz bir çalışma. Kurgu ve senaryosu da Christopher Nolan'a ait olan kısa film, berbat dairede kalan bir adamın ortaya çıkan böceği ezmeye çalışmasını konu alıyor. Karakterimiz böceği ezmeye çalıştıkça onda kendisini görmeye başlıyor. Filmin tek oyuncusu olarak kadroda yer alan isim ise Jeremy Theobald.

13. Man of Steel / Çelik Adam (2013) - IMDb: 7.1

13. Man of Steel / Çelik Adam (2013) - IMDb: 7.1

Yönetmeni Zack Snyder olan filme Christopher Nolan yapım ve hikâye kısmında katkıda bulunuyor. Süper kahraman kategorisinde öne çıkan filmlerden biri olan Man of Steel, Superman karakterine odaklanarak karakterin geçmişini ele alıyor. Yapım, dünyaya gönderilen Clark Kent'in süper güçlerinde ustalaşarak Superman olma serüvenini anlatıyor. Filmin başrollerinde Henry Cavill, Amy Adams ve Michael Shannon gibi isimler bulunuyor.

12. Insomnia / Uykusuz (2002) - IMDb: 7.2

12. Insomnia / Uykusuz (2002) - IMDb: 7.2

Al Pacino, Robin Williams ve Hilary Swank gibi isimlerden oluşan yıldız oyuncu kadrosuna sahip Insomnia, 1997 yılı Norveç yapımı filmin yeniden çekilmiş versiyonu. Insomnia, genç bir kadının ölümünü araştırmak üzere harekete geçen polis ve dedektiflerin bir yazardan şüphelenmesini ve onu takip etmesini konu alıyor. Uykusuzluk sorunu çeken dedektifin bu hastalığıyla mücadelesi ve içine düştüğü durumdan kurtulmaya çalışması, ahlak ve suçluluk kavramlarını işleyen filmi oldukça heyecanlı hâle getiriyor.

11. Tenet (2020) - IMDb: 7.3

11. Tenet (2020) - IMDb: 7.3

Büyük bütçesiyle yönetmenin en pahalı yapımları arasında yer alan Tenet, dünyayı büyük bir tehlikeden kurtarmaya çalışan bir kahramanı konu ediniyor. Gerçek zamanın dışında casusluk görevini yerine getiren kahramanımız, Üçüncü Dünya Savaşı'ndan daha büyük tehlikeye karşı mücadele veriyor. Hristiyanlık konulu hikâyelere de dayanan filmi izlerken zihninizin gizemli sorularla dolacağına eminiz. Filmin başrollerinde John David Washington, Robert Pattinson ve Kenneth Branagh yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Following / Takip (1998) - IMDb: 7.5

10. Following / Takip (1998) - IMDb: 7.5

Suç ve dram kategorisindeki Following, Londra sokaklarında yabancıları takip ederek ilk romanına ilham arayan bir adamı konu ediyor. Zamanla kendine suç ortağı bulan adam, insanların evlerine girerek suç dünyasına adım atıyor. Nolan'ın ilk uzun metrajlı filmi olan Following, yönetmenin başından geçen soygun olayı üzerine çekilmiş. Nolan, filmi oldukça ucuz bir maliyetle ve tüm masrafları kendi cebinden karşılayarak hazırlamış. Filmin başrollerinde Jeremy Theobald ve Alex Haw bulunuyor.

9. Dunkirk (2017) - IMDb: 7.8

9. Dunkirk (2017) - IMDb: 7.8

Savaş ve aksiyon konulu Dunkirk, Christopher Nolan'ın deyimiyle 'neredeyse hiç diyalog olmayan deneysel film' olarak nitelendiriliyor. Dunkirk, İkinci Dünya Savaşı'nda İngiliz askerlerin Fransa'dan çıkışını anlatıyor. Ünlü Dunkerque Tahliyesi olarak bilinen olayın anlatıldığı filmde Christopher Nolan, 1910-1950 yıllarının sessiz savaş filmlerinden ilham aldığını açıklıyor. Zengin oyuncu kadrosuna sahip filmi izlerken bekleme duygusunu iliklerinize kadar hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

8. Batman Begins / Batman Başlıyor (2005) - IMDb: 8.2

8. Batman Begins / Batman Başlıyor (2005) - IMDb: 8.2

Batman adlı meşhur çizgi romandan yola çıkılarak kurulan karanlık evreni konu alan film, Batman'in nasıl Batman olduğuna odaklanıyor. Gotham şehrinden, Bruce Wayne karakterinin çocukluğundan, yarasa korkusundan ve ailesinden bahsedilen film kendisinden sonra pek çok yapıma ilham oldu. Batman üçlemesinin de ilk filmi olan Batman Begins'in başrollerinde Christian Bale, Michael Caine ve Ken Watanabe yer alıyor.

7. The Dark Knight Rises / Kara Şövalye Yükseliyor (2012) - IMDb: 8.4

7. The Dark Knight Rises / Kara Şövalye Yükseliyor (2012) - IMDb: 8.4

Batman serisinin son filmi olan yapım, acı temasının etrafında kurgulanıyor. Karanlıklara boğulmuş Gotham şehrini kurtarmaya çalışan Batman, ilk defa kendinden daha güçlü rakibiyle karşı karşıya kalıyor. Catwoman'ı da yanına çeken kötü lider Bane'e karşı savaş veren Batman'in hikâyesine yönetmen vurucu son nokta koyuyor. Filmin oyuncu kadrosunda Christian Bale, Tom Hardy ve Anne Hathaway gibi isimler yer alıyor.

6. Memento / Akıl Defteri (2000) - IMDb: 8.4

6. Memento / Akıl Defteri (2000) - IMDb: 8.4

Psikolojik gerilim filmi Memento, 21. yüzyılın en iyi filmleri arasında yerini koruyor. Yönetmenin başarılı çıkış yapmasını da sağlayan yapım, kurgu ve hikâyesiyle izleyenlerin hem kafasını karıştırıp hem de etkilemeyi başarıyor. Film, ender rastlanan unutkanlık hastalığına yakalanan eski bir sigorta müfettişini anlatıyor. Müfettiş, karısı öldürüldükten sonra hiçbir olayı hatırlayamadan karısının katillerini arıyor. Memento'nun başrollerini Guy Pearce ve Carrie-Anne Moss paylaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. The Prestige / Prestij (2006) - IMDb: 8.5

5. The Prestige / Prestij (2006) - IMDb: 8.5

Christopher Priest'in aynı isimli romanından uyarlanan film, 19. yüzyıl Londra'sında geçer. Yaşanan olaylarla düşman hâline gelen iki sihirbazın rekabetini konu alır. İngiltere'nin Viktorya Dönemi'nde geçen sürprizlerle dolu film, metafor olarak kullandığı sihirbaz numaralarıyla izleyenlerin kafasını karıştırırken bir yandan da gizemli atmosferiyle büyülüyor. Filmin oyuncu kadrosunda Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine ve Scarlett Johansson gibi isimler yer alıyor.

4. Interstellar / Yıldızlararası (2014) - IMDb: 8.6

4. Interstellar / Yıldızlararası (2014) - IMDb: 8.6

Epik bilimkurgu kategorisinde yer alan Interstellar, distopik gelecekte geçiyor. Dünya ölmek üzereyken bir grup astronotun solucan deliğinden geçerek yaşanabilecek yeni yer araması gerekiyor. Bu yolculuğa çıkacak astronotlar dünyayı kurtarmakla sevdiklerinden vazgeçmek arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Matthew McConaughey, Anne Hathaway ve Jessica Chastain gibi isimler bulunuyor.

3. Inception / Başlangıç (2010) - IMDb: 8.8

3. Inception / Başlangıç (2010) - IMDb: 8.8

Christopher Nolan'ın en başarılı filmlerinden biri Inception, izleyenlerin kafasını allak bullak ediyor. Zaman ve rüya kavramının derinlemesine kurcalandığı film, rüya yaratma konusunda çalışmalar yapan ekibi konu ediyor. Rüyalarına girdikleri insanların fikirlerini çalan ekip bununla da kalmayıp girdikleri zihinlere bilgi eklemeye çalışıyor. Zekice kurgusu ve metaforlarıyla öne çıkan filmin başrolünde Leonardo DiCaprio ve Joseph Gordon-Levitt yer alıyor.

2. The Dark Knight / Kara Şövalye (2008) - IMDb: 9.0

2. The Dark Knight / Kara Şövalye (2008) - IMDb: 9.0

Batman serisinin ikinci filmi olan The Dark Knight, kısa sürede sinema tarihinin en iyi filmleri arasına girdi. Şizofrenik suçlu Joker'in ortaya çıkmasıyla Gotham şehri cehenneme dönüyor. Batman'in şehirdeki güvenliği sağlaması, Joker'i alt etmesi ve kaosu önlemesi gerekiyor. Film, pek çok Oscar ödülü alırken filmden kısa süre sonra yaşamını kaybeden Heath Ledger, Joker rolüyle filmin unutulmaz performanslarından birini sergiliyor.

1. Oppenheimer (2023)

1. Oppenheimer (2023)

Yönetmenin çıkış tarihi 21 Temmuz 2023 olarak planlanan son filmi Oppenheimer, izleyenlerin kafalarını karıştıracak bir biyografik hikâye sunmayı amaçlıyor. Başrolünde Cillian Murphy'nin olduğu film, atom bombasının icadına yol açan Manhattan Projesi'ni yöneten bilim insanı J. Robert Oppenheimer'ın hayatını konu ediyor. Christopher Nolan'ın merakla beklenen son filmi hem bilimsel detaylar hem de tarihi gerçekler eşliğinde izleyenleri soluksuz bırakacak macera sunabilir. Beklentileri yüksek tutan Nolan'ın yeni yapımını izlemek isteyenler mutlaka bu yapımı bir kenara not alsın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
13
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yağız Kemancı

Yüksek iq falan anlamam fakat Nolan'ın her filmi adeta başyapıt.Özellikle Batman üçlemesi muazzam haz veriyor izlediğimde.Onun üzerine Batman filmi izlemedim... Devamını Gör

Emre Bardakçı

13-9-8-7-5-2 bu filmleri sarhoşken izleseniz bile çok rahat dibine kadar anlarsınız.

Mehmet Metin Baki

ama gerçekten öyle, onlar en basitinden aksiyon filmleri. Anlamayı geçtim daha filmin en başından sonunun ne olacağı belli, filmlerdeki tek gizem beklenen so... Devamını Gör

Faruk Ercan

Kara şövalye üçlemesine laf yok ama IQ ile ne ilgisi var? Tenet'i de herkes ağız birliği etmiş gibi yerin dibine sokuyorlar. Ben beğenmiştim, bi Inception be... Devamını Gör