Görüş Bildir
Haberler
Besin Değeri Nedir? Besin Değeri Nasıl Hesaplanır?

Besin Değeri Nedir? Besin Değeri Nasıl Hesaplanır?

Müge Kakşi
30.08.2021 - 08:12

Özellikle sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen kişiler, yiyeceklerin besin değerlerini kontrol ederek tüketmektedirler. Besin değeri spor yapan ve diyet yapan insanlar için oldukça önemli olsa da aslında sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına tüm bireyler tarafından bilinmelidir. Yenilen yiyeceklerin besin değerlerinin bilinmesi yiyeceğin vücuda etkisinin bilinmesi açısından önem arz etmektedir. Peki, besin değeri nedir? Besin değeri nasıl hesaplanır? Detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüketilen yiyeceklerin besin değerleri o yiyeceklerin içeriği hakkında bilgi edinmemizi sağlarken sağlıklı ve sağlıksız yiyecekleri ayırabilmemiz için de oldukça önemlidir. Ayrıca besin değerleri hakkında bilgi sahibi olmak yiyeceklerin vücudumuza etkilerini öğrenmemiz açısında da önemlidir. Birçok insanın merak ettiği besin değerinin ne olduğu ve besin değerinin nasıl hesaplandığına dair merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

BESİN DEĞERİ NEDİR?

Tükettiğimiz besinlerin besin değerlerini bilmemiz sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmemiz açısından oldukça önemlidir. Fakat bunun için öncelikle besin değerinin ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir.

Besin değeri yiyeceklerin içerisinde barındırdığı besinlerin bir göstergesi olarak açıklanabilir. Besin değerinin içerisinde sindirilen ve emilen diye ikiye ayrılan besin maddeleri bulunmaktadır. Bu maddeler protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineraller olarak bilinmektedir.

Ayrıca besin değerleri birçok dış etkenden etkilenebilmektedir. Bu etkenler besinlerin depolama, elleçleme ve işleme kısımları olarak sayılabilir.

BESİN DEĞERİ NASIL HESAPLANIR?

Yediğimiz yiyeceklerin içerisinde barındırdığı besinleri simgeleyen besin değerini hesaplamak için çeşitli teknik bilgiye ve laboratuvar ortamına ihtiyaç vardır. Fakat günümüzde yediğimiz besinlerin besin değerlerini bilmek için ölçmemize gerek yoktur. Neredeyse tüm besinlerin besin değerlerine internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca dışarıdan aldığımız paket ürünlerin besin değerlerine paketlerinin üzerinde yer vermesi zorunludur. Bu yüzden dışarıdan aldığımız besinlerin paketlerinin üzerine bakarak içerisinde bulunan besin değerlerini kolaylıkla görebiliriz. Bu hazır yiyeceklerin besin değerleri genellikle ürünün paketinin arka kısmında tablo şeklinde bulunmaktadır. 

Besin değeri tablosunda yazan besin değerlerinin belirli bir gram üzerinden olan bilgisi verilir. Yani eğer ürünün besin değerleri 100 gram için hesaplandıysa ve ürün 50 gramsa belirtilen besin değerlerinin yarısı göz önüne alınmalıdır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın