Görüş Bildir
Haberler
Bebek ve Çocuklara Özel Alıştırmalık Atıştırmalık: Kıtır Nohutlar

Bebek ve Çocuklara Özel Alıştırmalık Atıştırmalık: Kıtır Nohutlar

annemisin.com
24.12.2017 - 16:14 Son Güncelleme: 30.01.2018 - 16:13

Bu yazı annemisin.com yazarlarımızdan Zeynep Benhisavi Çelik'e aittir. 

Atıştırmalık dediğimiz beslenme grubu aslında doymaktan çok bir alışkanlığa hizmet eder.

Canımız bir şey çektiğinde tok olsak bile atıştırabiliriz, oturup yemek gibi koca bir tabak yiyemeyeceğimiz ama içtiğimiz çay kahvenin yanına eşlik edecek atıştırmalıklar hepimizin hayatında mutlaka vardır ama işin çok sevimli olmayan yanı bu alışkanlık yapmış olan atıştırmalıkların pek sağlıklı yiyecekler olmayışıdır.

Atıştırmalık dendiğinde şimdi bu yazıyı bırakın ve aklınıza gelen ilk 3 şeyi sıralayın; benim aklıma kuru yemiş, bisküvi ve grissini geldi.

Hepimizinki aynı olmasa da çoğumuzun aklına gelenlerin ortak noktasının karbonhidrat, şeker ve işlenmiş gıda olduğuna çok eminim. Bizler yetişkinler olarak artık alışkanlıklarımıza çoğunlukla irademiz ile sahip çıkabiliriz peki ama çocuklarımız?

Çocuklarımızın edinmekte oldukları alışkanlıklara oluşma aşamasında müdahale edebilirsek, ileride bu kadar sıradan şeyler için irade kullanmak zorunda kalmazlar diye düşünüyorum.

Tercihleri yanlıştan doğruya çevirmeye çalışmaktansa ilk olarak doğruyu seçmek her zaman hayatımızı kolaylaştıracaktır. Bir atıştırmalığı amma büyüttün, aldın nerelere getirdin diyebilirsiniz ama tüm bu ufak görünen şeyler birleştiğinde yaşamımızda ve sağlığımızda gerçekten önemli yer kaplıyor.

Gelelim sadede, bunu çocuklarımıza nasıl uyarlayacağız?

Minikler okuldan geldiklerinde, siz birşeyler yerken canları çektiğinde, yemek saatine daha varsa ama öğlen az yediyse, televizyonda görüp hiç aklında yokken sizden istediyse taaaam bu nokta sağlıklı atıştırmalık zamanı.

Öncelikle bu alışkanlığın ilk hedefi genelde de olduğu gibi yine biz, ebeveynler. Çocuğunuz sizin elinizde kuru meyve değilde gofret görürse tabiki isteği bu yönde olacaktır, dolayısıyla önce kendimiz sağlıklı atıştırmalıklar seçmeliyiz.

İkinci adım ise, onlar için cazip alternatifler hazırlamak. Mesela ufaklığınız doku olarak daha kıtır şeyleri seviyorsa; fırında kızarmış nohut, dondurma gibi şeyler seviyorsa; dondurulmuş bezelye, daha tatlı seviyorsa çeşitli kuru meyveler ve daha sayılabilecek bir çok çeşit…

Bu alışkanlığın yaşı yok, benim 14 aylık minim kızım bile söyleyebildiği 3-5 kelime arasından kuru meyve istediğini anlatabiliyor. Önemli olan sağlıklı gıdaların lezzetli olduğu bilincini onlara aşılamak.

O zaman bir sağlıklı atıştırmalık tarifi: Kıtır Nohutlar

O zaman bir sağlıklı atıştırmalık tarifi: Kıtır Nohutlar

Malzemeler:

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut

  • 1 çay kaşığı kaya tuzu

  • 1 çay kaşığı kekik

  • 1 çay kaşığı tatlı paprika

  • ½ çay kaşığı sarımsak tozu

  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Hepsini iyice harmanlayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında her 10 dakikada bir karıştırarak 30 dk pişirin.

Afiyet olsun!

Afiyet olsun!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
11
11
3
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
janset tanrıverdi

Bebekler için çok da sağlıklı değil. Boğazlarına kaçabilir.