Görüş Bildir
Haberler
Bebeğim Neden Beni Emmiyor?

Bebeğim Neden Beni Emmiyor?

Ebru Berber Arabul
02.02.2015 - 01:14 Son Güncelleme: 02.02.2015 - 10:39

Emzirme anne ve bebeği arasında tarif edilemez bir bağdır.Bazı bebekler bir anda annelerini emmeyi reddederler. Peki bebekler neden annelerini emmek istemezler.

Nedeniz gibi görünsede mutlaka bir nedeni vardır.

İşte buna neden olabilecek bazı nedenler.

Bazen bebek memeyi ağzına alır, ancak emmez, yutmaz veya çok zayıf emer.

Bazen siz emzirmeye çalışırken bebeğiniz ağlar ve memenizile adeta kavga eder.

Bazen de bir dakika emer ve sonra emmeyi ağlayarak ya da sıkılarak bırakır. Bunuher emmede yapabilir.

Bazen bebek sadece bir memeyi emer ama diğerini reddeder.

Bir gün ansızın bebeğinizin meme emmeyi istemediğini fark edersiniz. Aç olduğu halde emmeyi reddeder. Her anne bu durumda korkuya kapılır. Bebeğin gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan bu mucizevi besinden mahrum kalacağını düşünmek adeta bir kabus gibi annenin üzerine çöker. Böyle bir durum yaşıyorsanız, kesinlikle soğukkanlı davranmalısınız.Paniğe kapılmayın!

Acaba neden emmiyor!

Genellikle anne memesini reddetmenin önemli bir nedeni vardır. Bunun altında yatan nedeni bulmak anneye düşer. Bebeğinizi iyice gözlemleyin…Reddetmenin nedenleri hakkında sizlere bazı ipuçları vereceğiz…

Yediklerinizle mi alakalı!

Önce neler yiyip içtiğinizi düşünün. Her zamankinden farklı olarak baharatlı, acılı, ya da karnabahar, lahana gibi ağır kokulu yiyeceklerden yediniz mi?

Unutmayın ki, yedikleriniz sütün bileşimini etkiler. Özellikle acı ve koku içeren besinler, sütlerinin tadını değiştirir. Eğer böyle bir yiyecek yediyseniz ve bebeğiniz emmek istemiyorsa, sütünüzü sağarak boşaltın. Ve birkaç saat sonraki sütünüzle emzirmeyi deneyin. Aç olduğu bu süreçte ne yapacağım diye fazla düşünmenize gerek yok.

Eğer bebeğiniz ilk altı ayının içinde değilse, yani ek gıda alıyorsa, onu hazırladığınız besinlerle besleyin. Ancak yalnızca anne sütü aldığı dönemdeyse, acil durumlar için buzluğunuzda depo ettiğiniz sütünüzle besleyebilirsiniz. Eğer bu durumlara için sakladığınız sütünüz yoksa, bebekleri mama ile besleyin. Ancak unutmayın ki, bu en fazla bir ya da iki öğün içindir. Daha fazlasını vermeyi düşünmeyin bile. Eğer bebeğiniz bundan sonra da emmeyi istemiyorsa, başka bir sorun olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Enfeksiyonu var mı

Kulağı ağrıyan bir bebek emmek istemez. Kulak ağrısı çeneye yayılır ve emerken yutkunarak çenesini oynatmak zorunda kalan bebek daha çok ağrı hissedebilir. Östaki borusu dar ve kısa olan bebeklerin kulak enfeksiyonuna yakalanma oranları çok yüksektir. Bazı alerjiler orta kulak iltihabına neden olsalar da, genellikle bakteri ve virüsler temel nedendir. Östaki borularının kısa ve dar oluşu, kulak iltihabına yol açabilecek üst solunum yolları hastalıklarına yakalanmalarını kolaylaştırır.

Yaşadığı bu sorunu kulaklarını tutarak, oynayarak, ovarak yansıtırlar. Tabii ağlayarak ve emmeyi reddederek… Bu sebeple bebeğiniz emmeyi reddettiğinde kulağıyla ilgili bir sorun yaşayıp yaşamadığına dair belirtilere dikkat etmelisiniz.Böyle bir şüpheniz varsa doktorunuzdan yardım isteyin.

Burnu Tıkanık mı?

Burnu tıkanık olan bebekler de emmek istemezler. Çünkü, emerken burundan nefes alamazlar. Burundan nefes alamayan bebek de, ağzından nefes almaya çalışır. Eğer bebeğinizin burnu tıkalıysa, bir aspiratör yardımıyla burnunu açmaya çalışın ya da burun damlası kullanın.

Ağzında yara ya da pamukçuk var mı?

Halk arasında pamukçuk denilen mantar enfeksiyonu, özellikle yenidoğan bebeklerde görülse de bazen büyük bebeklerde de oluşabilir. Bebeğin yanaklarının özellikle iç kızımlarında ve kimi zaman da dilinde ya da damak ve diş etlerinde beyaz peynire benzeyen beyaz lekeler şeklindedir.Ağzında pamukçuk görülen bebekler acı çektiği için meme emmeyi reddedebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzu arayın ve size geçmemesi için dikkat edin. Çünkü emzirme sırasında meme ucu çatlaması nedeniyle bu enfeksiyonun size geçme riski vardır.

Diş çıkarıyor olabilir

Bebeklerin dişi genellikle 5. ayından sonra çıkmaya başlar. Bazen daha erken diş çıkarabilirler. Diş çıkaran bebek ise çektiği acı nedeniyle huysuzlaşır ve emmek istemez. Bu sebeple meme emmeyi reddeden bebeğinizin sık sık diş etlerini kontrol edin. Diş çıkarmaya yakın olanların damakları şiş olur. Parmağınızla dokunduğunuzda acı çektiğini hareketlerinden rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Biberona almaya mı alıştı

bebeğinize biberonla mama ya da süt veriyorsanız, bebeğiniz biberona alıştığı için sizi emmeyi reddeder. Bu nedenle bebeğinizi mümkün olduğunca emzirmeye çalışın. Emziremediğiniz durumlarda da sütünüzü biberonla değil, kaşıkla vermelisiniz.

Sütünüz yeterli mi?

Doğum sonrası ilk günlerde sütünüzün az gelmesi doğaldır. Ama bazı sabırsız bebekler bu durumdan hoşlanmaz ve sütün daha çok gelmesini istediği için huysuzlaşabilir. Bu durumda da onun huysuzluğunu daha sık emzirerek gidermeye çalışın.

Doğumdan sonraki günlerde bebeğinizi sık sık emzirdiğiniz sürece sütünüz çoğalır ve bebeğinizi rahatlıkla doyurur. Ancak bazen 4. aydan sonra iştahlı bebeklerin doymasına yetmez. İstediği miktarda sütü çekemeyen bebek huysuzlaşır ve emmek istemez. Ama bu durumda endişeye kapılmayın ve emzirmekte ısrarcı olun. Çünkü süt, ne kadar sık emilirse o kadar çok üretilir.

Peki bu sorunu nasıl çözebilirsiniz?

Önce bebeğinizi sakinleştirin

Bebeğinizi, yarı uykuya geçirmek, uyur pozisyondayken göğsünüzü vermektir. Bebeğinizin daha rahat kavradığı ve sütün daha bol geldiği memenizden başlayarak emzirmeye çalışın.

Emzirme pozisyonunuza dikka edin

Bebeğinizinemmeyi reddetmesi yatış pozisyonuyla ilgili olabilir.onun daha mutlu olduğu yatış pozisyonunu bulmaya çalışın.

Uyutarak emzirmeye çalışın

Uyanıkken emmek istemeyen bebeklerin % 99′u yarı uyur konumdayken memeyi çok rahat kavrarlar. O sebeple vazgeçmek yerine uygun, karanlık bir ortamda bebeği uykuya geçirip, devam etmek gerekir. Bu süreç maksimum 10-15 gün sürer. 10-15 gün sonra problem biter ve bebek tekrar emmeye devam eder.

Kaynak: http://www.5n1khaber.com/bebegim-nede...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
10
5
4
4
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın