Görüş Bildir
Haberler
Bahtsız Saltanatları ile Tarihte En Kısa Süre Tahtta Kalmış 15 Hükümdar

Bahtsız Saltanatları ile Tarihte En Kısa Süre Tahtta Kalmış 15 Hükümdar

Öyle bahtsız şeyler yaşayan hükümdarlar var ki; bazılarının tahta çıkması ile tahttan inmesi neredeyse bir olmuş. 🙄

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. III. Peter (Rus Çarı)

15. III. Peter (Rus Çarı)

Tahtta kalma süresi: 185 gün

Zar zor konuştuğu Rusça ile sürekli gündeme gelen III. Peter'ın eşi  Prenses Sophie'ya suikast düzenlendi. Onun yerine imparatoriçe II. Katherina tahta çıkarıldı. Katherina ile evlenmek isteyen Gregory Orlov ise Peter'a darbe uyguladı ve çarı öldürdü.

14. Amha Selassie (Etiyopya İmparatoru)

14. Amha Selassie (Etiyopya İmparatoru)

Tahtta kalma süresi: 180 gün

Babası Haile Selassie'nin indirilmesinin ardından Amha Selassie, İsviçre'de tıbbi tedavi gördüğü sırada imparator ilan edildi. Tahtı ve hükümdarlığı hiçbir zaman kabul etmeyen Amha Selassie, Etiyopya'ya asla geri dönmedi. Tahta getirilmesinden 6 ay sonra Etiyopya'da monarşi kaldırıldı.

13. II. Isaac Angelos (Bizans İmparatoru)

13. II. Isaac Angelos (Bizans İmparatoru)

Tahtta kalma süresi: 179 gün

İki kere tahta getirilen imparatorun ikinci saltanatı şanssız ve üzücü olaylarla doludur. Yükümlülüklerini yerine getirememesi gerekçe gösterilerek kardeşi tarafından kör edildi ve hapsedildi. Esaret altındayken oğlunun ölümünü öğrenen II. Isaac Angelos, girdiği şok ile hayatını kaybeder.

12. V. Ntare ( Burundi Kralı)

12. V. Ntare (	Burundi Kralı)

Tahtta kalma süresi: 140 gün

Babası Mwambutsa IV'ü tahtından indirerek tahta geçen V. Ntare, dört ay sonra, Cumhuriyeti ilan eden Michel Micombero tarafından askeri bir darbeyle indirildi.

11. V. Murad (Osmanlı Padişahı)

11. V. Murad (Osmanlı Padişahı)

Tahtta kalma süresi: 93 gün

30 Mayıs 1876'da, Sultan Abdülaziz'in indirilmesiyle Sultan V. Murad getirildi. Tahta çıkmasıyla başlayan talihsiz olaylar ve hastalığı onun saltanatının sonunu getirdi. Bir türlü iyileşememesi üzerine görevinden alındı.

Daha detaylı bilgi için;

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Pertinax (Roma İmparatoru)

10. Pertinax (Roma İmparatoru)

Tahtta kalma süresi: 86 gün

Pertinax, Roma'yı “Beş İmparator Yılı” olarak bilinen çalkantılı bir dönemde yönetti. Perinax aptığı düzenlemelerle yeniden biçimlendirmeye çalıştı. Pertinax'ın eylemlerine karşı öfkeli olan Muhafız üyeleri, imparatorluk sarayına saldırdı ve imparatoru ölümüne dövdüler.

9. Yuan Yuan Shikai (Çin İmparatoru)

9. Yuan Yuan Shikai (Çin İmparatoru)

Tahtta kalma süresi: 81 gün

Kendisinden önce Çin imparatoru olan Puyi'nin tahttan feragat etmesiyle yeni bir Çin İmparatorluğu kurmak üzere çalışmalara başladı. Fakat, yeni bir devletin ilanı için gereken tören sürekli iptal edildi ve Yuan Yuan Shikai'nin ölümü üzerine de hükümdarlığı sona erdi.

8. Alexios V Doukas (Bizans İmparatoru)

8. Alexios V Doukas (Bizans İmparatoru)

Tahtta kalma süresi: 67 gün

Mourtzouphlos veya Murtzuphlus takma adlarıyla da bilinen Alexios V Doukas, bir saray darbesi ile iktidara geldi. Ne var ki, onun da hükümdarlığı çok sürmedi.  Dördüncü Haçlı Seferi'nin katılımcıları tarafından Konstantinopolis'in görevden alındı. Böylece, 67 günlük hükümdarlığı son buldu.

7. Frederick Charles (Finlandiya Kralı)

7. Frederick Charles (Finlandiya Kralı)

Tahtta kalma süresi: 66 gün

Frederick Charles Louis Konstantin, Finlandiya'nın cumhuriyetçi bir anayasa kabul etmesinden hemen önceki hükümdarıdır. Kendisi, Almanya doğumlu bir hükümdardı ve Büyük Savaş'ın sona ermesinden kısa bir süre sonra Finlandiya'ya hükümdarlık etmesi hoş karşılanmadı. Bunun üzerine Frederick Charles, tahttan vazgeçti.

6. Didius Julianus (Roma İmparatoru)

6. Didius Julianus (Roma İmparatoru)

Tahtta kalma süresi: 66 gün

Tam adı Marcus Didius Severus Julianus olan Roma İmparatoru, Pertinax'a yapılan suikastten sonra tahtı açık artırma ile satın aldı. Ancak, ordu ve senatonun birbirine girmesiyle 66 günlük hükümdarlığının ardından 1 Haziran 193'te idama mahkûm edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Papa VII. Urban (Vatikan Papası)

5. Papa VII. Urban (Vatikan Papası)

Tahtta kalma süresi: 12 gün

Papalık Devletleri döneminde, 15–27 Eylül 1590 tarihleri arasında hem din hem de devlet işlerini yönetti. Başa gelmesinden kısa bir süre sonra sıtmaya yenilerek görevini devam ettiremedi. Fakat, Papa VII. Urban, Hristiyanlara sigara ve tütün yasağı getirdiği düzenlemesiyle tarihe geçti.

4. Duc Duc (Vietnam İmparatoru)

4. Duc Duc (Vietnam İmparatoru)

Tahtta kalma süresi: 3 gün

Babasının ölümü üzerine tahta geçen Duc Duc, taç giyme töreninden sonra çeşitli eylemler gerçekleştirerek yas kurallarını ihlal etti. Vietnam mahkemesi İmparator Duc Duc hakkında yasal işlem başlatarak cezalandırılmasını talep etti. Akıbeti tam olarak bilinmese de esaret altında ölmeye terk edildiği ya da idam edildiği düşünülüyor.

3. Dipendra (Nepal Kralı)

3. Dipendra (Nepal Kralı)

Tahtta kalma süresi: 56 saat

Dipendra Bir Bikram Shah'ın tüm ailesi suikaste kurban gitmişti. Babası, dedesi ve ondan önceki nesiller. Babasının öldürülmesi üzerine tahta geçen Dipendra,  1 Haziran 2001'deki bir saldırı sırasında tüm ailesini kaybetti. Bunun üzerine kendisini vuran hükümdar, saltanatının yaklaşık üç gününü komada geçirdi ve 56 saat sonunda hayata veda etti.

2. Hudun (Jin İmparatoru)

2. Hudun (Jin İmparatoru)

Tahtta kalma süresi: 12 saat

Çin tarihinde, en kısa süre tahtta kalan hükümdar olarak bilinen Hudon ve diğer adıyla Mo, taç giyme töreninden kısa bir süre sonra Moğolların saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

1. Louis Antoine (Fransa Kralı)

1. Louis Antoine (Fransa Kralı)

Tahtta kalma süresi: 20 dakika

XIX. Louis olarak da bilenen Louis Antoine, babası X. Charles'ın Temmuz Devrimi ile birlikte tahttan çekilmesiyle teknik olarak 20 dakikalığına hükümdar idi. Fakat, bu sürede pozisyonunu değerlendirdi ve o da babası gibi tahttan çekildi. Kendisinin hükümdarlığı tarih boyunca tartışmalı hep olsa da; Louis Antoine, en kısa süre tahtta kalan hükümdar olmasıyla biliniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
18
7
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dilan Bayram

Bazılarını sırf hatrı kalmasın diye tahta oturtup geri indirmişler. xcvçlbcdbvöjdfmbvşfçxvcönk

Pasif Kullanıcı

Ecdadlarimiz osmanli disinda kimse ayakta kalamamis.massalah

Son 400 sene sıkıntılı da olsa Dünya tarihindeki en uzun imparatorluklardan birisidir Osmanlı. Kanuninin ölümünden sonra tahta geçen padişahlar içerisinde 1... Devamını Gör

Mahmut Dursun

#3 "saltanatının yaklaşık üç gününü komada geçirdi ve 56 saat sonunda hataya veda etti." Antakya Hatay mı?