Görüş Bildir
Haberler
Aysu Melis Bağlan Yazio: Oğulcan Çağlayan Meselesi

etiket Aysu Melis Bağlan Yazio: Oğulcan Çağlayan Meselesi

Aysu Melis Bağlan
11.01.2021 - 18:57

Efendim, her şey; geçen sezon devam ederken Çaykur Rizespor'un +1 yıllık opsiyonu kullanması ve Oğulcan Çağlayan'ın sözleşmesini uzatması girişimi ile başlamıştı... Bu sırada Oğulcan Çağlayan'ın Galatasaray Spor Kulübü'ne transfer olmak istediğini düşünenler oldukça fazlaydı. Nihayetinde, Oğulca Çağlayan, Çaykur Rizespor'un sözleşme uzatma teklifini kabul etmemiş, lig devam ederken sözleşmesini tek taraflı feshetmişti. 

Hem Oğulcan Çağlayan hem de Çaykur Rizespor, bu sözleşmeye karşı Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'na başvuruda bulunmuştu. Şimdi gündeme gelen ise Çaykur Rizespor'un kazanımları.

Hangi cezalar verildi? 

2016 yılında, Oğulcan Çağlayan için Kayseri Erciyes'e ödenen 1.2 Milyon Euro bonservis bedelinin ödenmesi ve Oğulcan Çağlayan'a 6 resmi müsabakadan men cezası verildi. 

Bu kararı Uyuşmazlık Çözüm Kurulu verdi. Neden? 

Mesele, sözleşmeden kaynaklanan bir uyuşmazlık. Bu sebeple Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'na başvuruda bulunuluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Verilen cezalarla ilgili yasal dayanak nedir?

Verilen cezalarla ilgili yasal dayanak nedir?

Malum, futbol mevzuatı bir talimatlar silsilesi... Konu da sözleşmelerden açılmışken; TFF Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı, yasal dayanağımız. 

Bu cezalar hangi maddeye sığar? 

Öncelikle, bu cezaların 'sportif cezalar' olduklarını söyleyelim. Sözleşmelerin sona ermesi ve sonuçları kapsamında sportif ceza kavramı da yerini alıyor. Tüm konu, TFF Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı'nın 30. maddesine sığmış durumda. 

Sportif ceza nedir? 

Profesyonel futbolcu sözleşmelerinin koruma dönemleri içerisinde futbolcu tarafından haklı bir sebebe dayanmadan ya da kulüp tarafından 27/1. Maddesinin “a”, “b” ve “d” bentlerinde sayılan haller dışında haklı bir sebeple feshedilmesi halinde, tazminat ödeme yükümlülüğünün yanı sıra belirlenen sportif cezalar uygulanır. 

Korunma dönemi kapsamında düşünüldüğünde çok daha ağır cezalar olabilecekken; Galatasaray Spor Kulübü'nün fesih açısından 'ayartan' olmadığını ispatlaması, gerçekten de bir başarı. Hakkını teslim edelim. 

Galatasaray Spor Kulübü şimdi ne yapacak? 

Kulüp, resmi internet sitesinde Tahkim Kurulu'na başvuracağını açıkladı ve sonrasında da hak aramaya devam edeceklerini belirtti. Peki nasıl? 

Tahkim Kurulu kararından sonra, yabancılık unsuru olmayan bu ihtilaf için gidilecek başka merci yok. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru, Galatasaray Spor Kulübü açısından gündemde olabilir. Zira, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin gözü zaten tarafsız ve bağımsız olmayan TFF Tahkim Kururlu'nun üzerinde... Savunma hakkı, adile yargılanma hakkı, bilgi ve belgelere erişim hakkı ve de gerekçeli kararın da olmayışı tüm başvuruların her an, her gün gölge düşen hakları... 

Bu cezalar iner mi? 

Kamu vicdanının en rahatsız olduğu konulardan biri de bu, değil mi? Herkes 6 resmi müsabakadan men cezasında bir indirim bekliyordur. Hem de sebebini hiç bilemeyeceğimiz halde! 

Peki, cezaların infazına ne zaman başlanacak? 

Oğulcan derbide oynayacak mı? 

Disiplin cezası olarak değerlendirilirse derhal ceza infazına geçilecek... 

Ancak, kulüp Tahkim Kurulu'na da başvurduğu için zaman geçecek. Bu durumda sportif ceza değerlendirmesi yapılırsa; ikinci devrenin ilk müsabakasından itibaren ceza uygulanmaya başlanacak. 

Karar daha da gecikirse; sezonun ikinci yarısı başlamış olursa bu cezanın infazı bir sonraki sezona kalacak... 

Önce Tahkim Kurulu kararını göreceğiz, sonra yoruma devam edeceğiz. Sizin beklentileriniz neler?  

Twitter

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lejon

çıktı yine GALATASARAY düşmanı