Görüş Bildir
Haberler
Ayasofya Fatih Medresesi 86 Yıl Sonra Açılıyor! Ayasofya Medresesini Kim Yaptırdı ve Neden Yıkıldı?

Ayasofya Fatih Medresesi 86 Yıl Sonra Açılıyor! Ayasofya Medresesini Kim Yaptırdı ve Neden Yıkıldı?

Ömer ÖNDER
15.04.2022 - 15:03

86 yıl sonra yeniden açılacak olan Ayasofya Fatih Medresesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. İstanbul'un kültürel simgelerinden birisi olan Ayasofya Fatih Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olacak biçimde restore edildi. Bugün gerçekleşecek açılış öncesinde Ayasofya Fatih Medresesi hakkında merak edilenler ve tarihi pek çok vatandaş tarafından araştırılıyor. Peki Ayasofya Fatih Medresesi ne zaman ve kim tarafından yaptırıldı? İşte detaylar....

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün yeniden açılacak olan Ayasofya Fatih Medresesi hakkında araştırmalar devam ederken tarihi ve kim tarafından hangi amaçlarla yaptırıldığı gibi bilgiler merak ediliyor. Tarihi 1400'lü yıllara dayanan bu yapının günümüzde tarihe ve aslına uygun bir şekilde restore edilmesi pek çok kişide merak uyandırdı. Peki Ayasofya Fatih Medresesi ne zaman yapıldı? Ayasofya Fatih Medresesi'nin tarihi nedir?

Ayasofya Fatih Medresesi Ne Zaman ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

Ayasofya Fatih Medresesi Ne Zaman ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethinin ardınan yaptığı ilk işlerden birisi de Ayasofya'yı camiye çevirerek ibadete açmasıydı. Ayasofya'nın kuzeybatı kısımında yer alan ve papazların oda olarak kullandıkları yapı ise medrese olarak hizmet vermeye başladı. Zaman içerisinde hasar gören kısımları ise tadilat ile onarıldı. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan bu görkemli yapı 1473 yılında Ali Kuşçu astronomi ve matematik alanındaki çalışmalarına devam etmesi için Ayasofya Fatih Medresesi'ne müderris olarak tayin edildi. Bu tayin ile birlikte İstanbul'da astronomi ve matematik alanındaki çalışmalar hız kazanmış ve İstanbul bir ilim adresi haline gelmiştir.

Sultan Abdülaziz döneminde 1869-1874 yılları arasında yıktırılan yapı, eski medresenin temelleri üzerine yeniden inşa edilmiştir. Yeni yapılan medresi binası eski medresenin yerinden geriye çekilmiş ve batı cephesinde inşa edilmiştir. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 19 Aralık 2012 tarih ve 1069 sayılı kararı ile medrese yeniden aslına uygun kalınacak şekidle inşa edilmesine karar verilmiştir. 11 Aralık 2017'de Ayasofya Medresesi ilk etap işine başlandı. O tarihlerde başlanılan çalışmalar bugün itibaeri ile son buldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın