Görüş Bildir
Haberler
Çağlayan'daki Arama Krizi Sona Erdi

Çağlayan'daki Arama Krizi Sona Erdi

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Adliyesi'ne üstleri aranarak alınmalarını protesto eden avukatlarla görüşen Başsavcıvekili, avukatların sadece kapı dedektöründen geçmesinin yeterli olduğunu belirtti. İki gündür süren eylem sona erdi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürüldüğü Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda avukatların aranarak içeri alınmasının sebep olduğu kriz sona erdi. Adliye binasına aranarak içeri alınmalarına tepki gösteren avukatlarla görüşen Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, avukatların çantalarını x-ray cihazına bırakmadan ve el dedektörüyle aranmadan, sadece kapı dedektöründen geçmesinin yeterli olduğunu belirtti. Bunun üzerine avukatlar üzerilerini ve çantalarını aratmayarak, kimliklerini okutup kapı dedektöründen geçerek içeriye girdi. Avukatlar bu durumu alkışlarla karşıladı.

Bölükbaşı'nın açıklaması, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'la gerçekleştirdikleri görüşmeyi takip etti. Bir kaç saat önce, Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu gruba polis kalkanlarıyla müdahale etmiş, arbede sırasında Ümit Kocasakal dahil birçok avukat, ezilme tehlikesi geçirmişti.

İki gündür gerginlik yaşanıyordu

Sabah saatlerinden itibaren x-ray cihazından geçerek el dedektörüyle üstlerinin aranmasını kabul etmeyen avukatlar, dün olduğu gibi bugün de Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın C kapısı avukat girişinde toplanmıştı.

Avukatların önünde özel güvenlik görevlileri etten duvar örerken arkalarında ise sivil polisler beklemiş, bir süre sonra avukatlar, x-ray cihazını kaldırıp içeri girmek istemişti. Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından çevik kuvvet olaya müdahale etmiş, avukatlar kalkanlarla itilerek adliye binasının dışına çıkarıldı.

Perşembe günü de güvenlik güçleriyle avukatlar arasında aynı noktada gerilim yaşanmıştı. Çağlayan'da uygulanan sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle adliye girişinde uzun kuyruklar oluşmuş, avukatlarla polisler arasında itişmeler yaşanmıştı.

Ümit Kocasakal'dan açıklama

Ümit Kocasakal'dan açıklama

Adalet Sarayı’nda Çevik Kuvvet’in avukatlara yönelik müdahalesine maruz kalan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Baro Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yaptı. Kocasakal, “Başsavcılık ile sorunun köklü çözümü için pazartesi öğleden sonra bir görüşme yapılacaktır” dedi.

Adliyenin C kapısı önünde kameraların karşısına geçen Ümit Kocasakal, yaşananların dünya adliye tarihinde ilk olduğunu belirtti. Avukatların adliye girişinde uğradığı fiziki müdahale ve hakaretlerin yoğun bir şekilde kendisine bildirilmesi üzerine, okulda verdiği dersi yarıda bırakarak geldiğini anlatan Kocasakal, “Buraya geldiğimde, Çevik Kuvvet’in elinde kalkanlarla Baro Başkanı olarak ben ve yönetim kurulu üyelerimize fiziken müdahalede bulunduğu gerçeğini size aktarıyorum” dedi.

'Hassas tavrı başkalarından da bekleriz'

Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerine bunu yapmaya cesaret edenlerin, avukatlara ve vatandaşlara neler yapabileceğini tahmin etmenin zor olmadığını söyleyen Kocasakal, avukatların da polis şiddetine maruz kaldığına şahitlik ettiğini söyledi.

Adliyede yaşanan olayın herkesi derinden üzdüğünü ifade ederek, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a bir kez daha rahmet dileyen Kocasakal, “Bu sebeple, baromuzun göstermiş olduğu hassas tavrı başkalarından da beklemek hakkımızdır. Bu olayın oluşunda avukatların, avukatlığın hiçbir rolü yoktur. Güvenlik zafiyeti, avukatların bu adliyeye girmesine indirgenemez” dedi.

Avukatların adliyeye “çipli kartlarla” giriş yaptığını belirten Kocasakal, kartların okutulması halinde tüm bilgilerin görüntülendiğini vurguladı.

'Pazartesi görüşülecek'

Hakime ve savcıya yapılamayan bir muamelenin avukata yapılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Ümit Kocasakal, “Avukatı suçlu gibi gören, olağan şüpheli gibi gören bir zihniyet ikliminde bu sorun çözülemez” dedi.

Olaydan hemen sonra Başsavcılık ile görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Kocasakal, “Sorunun köklü çözümü için Pazartesi öğleden sonra bir görüşme yapılacaktır. Kendilerine meslek onurumuzu ve diğer hususları hatırlattık. Bu sorun köklü çözülene kadar da gerekli tedbirleri almalarını talep ettik. Bunun böyle gelişeceğini umuyoruz” dedi.

Cihan ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0