Görüş Bildir
Haberler
Avrupa’da Mülteciler: Bir Zamanlar ve Şimdi

Avrupa’da Mülteciler: Bir Zamanlar ve Şimdi

II. Dünya Savaşı’ndan 70 yıl sonra çatışmalardan kaçan mülteciler kendi ülkelerinin dışında güvenlik arayışı içindeler.

UNICEF’in insani yardım çalışmaları II. Dünya Savaşı’nın hemen ardından başladı ve 1950’lerin ortasına gelindiğinde milyonlarca çocuk yardımlardan yararlanıyordu.  Aradan 70 yıl geçtikten sonra mülteciler ve göçmenler o günlerden bu yana görülmemiş sayılarda Avrupa’ya gidiyor. Onlar arasında hemen hemen her 4 kişiden biri çocuk ve yanlarında kimsesi bulunmayan sığınmacı çocukların sayısı giderek artıyor.

Kaynak: http://www.unicef.org/emergencies/ind...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1949 yılında Yunanistan’da çocuklar derme çatma bir kulübeden dışarıya bakarken… 2015 yılında, Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya’da soğuktan korunmak için battaniyesine sarınan mülteci kız çocuk çadırının önünde duruyor…  Yollarda çok sayıda çocuk var ve hepsi bakıma ve korunmaya muhtaç. 

© UNICEF/UN04764/Gilbertson VII

İtalya’da tahminen 1945 yılında iki çocuk sokağın ortasındaki tahta bir yatakta uyurken…  2015 yılında Hırvatistan’daki bir geçiş noktasında bir yetişkin diğeri çocuk iki mülteci dışarıda derme çatma bir yatakta uyuyor…

© UNICEF/UN04767/Gilbertson VII

İtalya 1949: Napoli’deki bir yurt olan Santa Genoveva Enstitüsü’nde bir kız çocuk yeni giysileri için ölçüleri alınırken gülümsüyor. Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya 2015: Tabanovce’de Suriyeli, Afgan ve Iraklı mülteciler dağıtılan kışlık giysileri alırken… 

©UNICEF/UN04765/Gilbertson VII

1945 yılında Yunanistan’da aileler, yerlerinden olmuş kişiler bürosunda geçici olarak kalacakları küçük bölmelere yerleşmiş durumda. Almanya 2015: 1948 yılında abluka altındaki Berlin’e havadan yapılan yardımlarda kullanılan Templehof Havaalanı bugün bir sığınma yeri olarak 2.000 mülteci barındırıyor.

© UNICEF/UN04766/Gilbertson VII

1945 yılında Arnavutluk Kavaja’da yerlerinden olmuş kişilerin kaldığı bir kampta genç bir erkek çocuk ağlamakta olan başka bir çocukla ilgileniyor.  2015 yılında Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya’da Gevgili yakınlarında ağlayan bir çocuğa ilgi gösteriliyor.  Uzun süren ve sonu belirsiz yolculuklar çocuklarda korku ve çaresizlik duygusu yaratıyor.

© UNICEF/UN04762/Georgiev

İçeriğin Devamı Aşağıda

1950 yılında Yunanistan’da üstü iple bağlanan çoraplar ve çok büyük numara yetişkin ayakkabıları giymiş bir çocuk. 2015 yılında Gevgili’de Suriye’deki çatışmalardan kaçan Jamal Mataji UNICEF destekli çocuk dostu alanda elbise değişimi için mola verildiğinde oğlu Basher’in ayakkabılarını bağlıyor.

© UNICEF/UN04763/Gilbertson VII

1946 yılında Yunanistan’da kız çocuklar sağlık merkezinin açıldığı bir okulun penceresinden dışarıya bakıyor. 2015 yılında Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya’da küçük bir çocuk ülkeye ana giriş noktasını oluşturan Gevgili’deki tel örgü önünde yetişkinlerle birlikte bekliyor.

© UNICEF/UN04768/Gilbertson VII

1946 yılında Yunanistan’da savaş yüzünden kimsesiz kalmış bir çocuk evlat edinecek ailelere giden bir kamyonun içinde bekliyor. 2015 yılında bir erkek çocuk, Gevgili’den Sırbistan sınırına doğru yol alan kalabalık bir trende uyumaya çalışıyor. Geçmişte olsun bugün olsun, mültecilerin yeni toplumlarıyla bütünleşmeleri kritik önem taşır.

© UNICEF/UN04774/Gilbertson VII

1950 yılında Yunanistan’da yardım malzemeleri alan kız çocuklar… Yunanistan, yardımların Filistinli mültecilere dağıtılmasında UNICEF’e hem katkıda bulunmuş hem da ondan yardım almıştır.  2015 yılında Yunanistan’da gönüllü bir yardım görevlisi muz yiyen yeni gelmiş üç çocuk mültecinin üzerini battaniyeyle örtüyor.

© UNICEF/UN04773/Gilbertson VII

1946 yılında Almanya’da evini barkını yitirmiş bir kız, battaniyelere sarınmış olarak eşyalarının üzerinde oturuyor ve eve dönüş yoluna devam için bekliyor. 2015 yılında Sırbistan’da mülteci bir çocuk Preševo’daki kabul merkezinde çantasının üzerinde dinleniyor. Seyahat belgelerini aldıktan sonra yoluna devam edecek.

© UNICEF/UN04778/Gilbertson VII

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yıl 1955, Yunanistan’da kitap okuyan bir erkek mülteci çocuk… 2015 yılında Sırbistan’da, uzun yolculuk sonucu yorgun düşen çocuklar Preševo’dan geçerken kendilerine UNICEF destekli çocuk dostu bir alanda eğitim materyalleri ve oyuncak veriliyor. 

© UNICEF/UN04771/Georgiev

1946 yılında Polonya’da bir mülteci aile Aşağı Silezya bölgesinde kendilerini bekleyen bir çiftliğe doğru giderken yolda eşyaları üzerinde dinleniyor. 2015’te Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya’da battaniyesine sarınmış bir erkek çocuk daha kuzeydeki Sırbistan’a uzanacak yolculuğu sırasında demiryolu kenarında dinleniyor. 

© UNICEF/UN04769/Georgiev

1946 yılında Yunanistan’da yerlerinden olan kız çocuklar irmik, zeytinyağı ya da margarin ve şeker kullanılarak yapılan besleyici helvalarını tadarken…  2015 yılında bir çocuk mülteci Yunanistan sınırındaki Gevgili’de demiryolu kenarında ayakta bir şeyler atıştırıyor.

© UNICEF/UN04770/Georgiev

1945 yılında Yugoslavya’da savaştan büyük zarar gören Lika köyünde bir insani yardım çalışanı dışarıda kurulmuş bir mutfakta bir aileyle beslenme araştırması yapıyor. Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya Gevgili’de bir UNICEF tercümanı ağlayan bir kız çocuğun gözyaşlarını siliyor.

© UNICEF/UN04772/Georgiev

1945 yılında Macaristan’da ayakları bezlerle sarılı çocuklar giyecek ve ayakkabı stoklarının neredeyse tamamen tükendiği bir çocuk hastanesinin dışında otururken… 2015 yılında kadınlar Sırbistan’da UNICEF destekli bir çocuk dostu alanda çocuklarının ayaklarını soba yanında ısıtıyor.

© UNICEF/UN04775/Gilbertson VII

İçeriğin Devamı Aşağıda

1945 yılında Arnavutluk’ta kucağında bebeği olan bir kadın yerlerinden olan kişilerin barındığı Kavaja kampının girişinde duruyor… 2015 yılında Fatima Marge, yanında kocası Ali, 18 aylık oğlu Hassan’la birlikte Yunanistan’da, Idomeni yakınlarındaki geçici kampta bulunan bir çadırın içinde…

© UNICEF/UN04776/Gilbertson VII

1950 yılında İtalya’da engeli olan çocuklar futbol oynuyor. 2015 yılında Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya’da çocuklar bir mülteci ve göçmen kabul merkezinde futbol oynarken…  Çocukların, dinlenip duygusal destek alabilecekleri güvenli mekânlara ihtiyacı vardır.

© UNICEF/UN04777/Gilbertson VI

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın