Görüş Bildir
Haberler
Ateistleri Tehdit Olarak Gören İktidarlar Arasında AKP Hükümeti de Yer Aldı

Ateistleri Tehdit Olarak Gören İktidarlar Arasında AKP Hükümeti de Yer Aldı

onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hükümetlerin ateistler ve laikleri toplum için bir tehdit, hatta terörist olarak gördüğü ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, ‘atesistlerle teröristleri bir tuttuğu’ sözleri de es geçilmedi.

Uluslararası Hümanist ve Etik Birliği, 2014 ‘ Düşünce Özgürlüğü Raporu ‘nu yayımladı.

Rapora göre ateist ya da ‘ dindar olmayan ‘ insanlar giderek artan biçimde siyasi liderler ve kamu görevlilerinin rahatlıkla nefret söylemi olarak nitelenebilecek sözlerine maruz kalıyor.

Özellikle Müslüman ülkelerdeki olumsuz tabloya vurgu yapılan raporda Türkiye de anıldı. Bu bağlamda ODTÜ öğrencilerine yönelik, Ankara’da bir bulvar açtık. Kimlere rağmen? O solculara rağmen… O ateistlere rağmen… Bunlar terörist” sözleri hatırlatılan Erdoğan’ın ateizmle terörizmi bir tuttuğuna dikkat çekildi.

Türkiyelilerin yüzde 3’ü ateist

Raporda, Türkiye’ye dair şu ifadelere de yer verildi:

  • Türkiye’de nüfusun yüzde 99.8’i Müslüman. ABD’li araştırma şirketi Gallup’un 2012’de yaptığı bir araştırmanın sonuçlarına göre Türkiyelilerin yüzde 73’ü kendini ‘ çok inançlı birisi değilim ‘, yüzde 3’ü ise ‘ ateist ‘ olarak tanımlıyor.

  • Zorunlu din dersi Sunni Hanefi inancına uygun olarak veriliyor.

  • İfade özgürlüğü anayasal korumada, ancak uygulamada ifade özgürlüğü giderek artan biçimde tehdit altında.

Fazıl Say vurgusu

Raporda, başta piyanist ve kompozitör Fazıl Say, yazar Sevan Nişanyan ve Ekşi Sözlük’ün kurucusu Sedat Kaplanoğlu olmak üzere Türkiye’de yazar ve sanatçılara yönelik baskılar da aktarıldı.

Rapor şu ifadelerle devam etti: “ İnanç özgürlüğünün yanı sıra laiklik, hümanizm ve insan hakları savunucusu örgütler, AKP rejiminin kontrolündeki gidişattan genel olarak endişeli; hükümetin azınlıkların durumunu iyileştirmek için yaptığı jestlerden etkilenmiş değiller.

  • Kaynak: Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/ateistleri-te...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
4
1
0
0
0