Görüş Bildir
Haberler
Apple'dan Aile İçi Paylaşım

Apple'dan Aile İçi Paylaşım

Onedio Teknoloji
19.09.2014 - 11:31 Son Güncelleme: 19.09.2014 - 11:32
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dijital paylaşım devri geldi mi?

Apple yeni işletim sistemi IOS 8 ile aile içi paylaşım özelliğini devreye soktu. Bu özellik sayesinde, farklı iCloud hesapları olsa bile 6 kişilik sınırlama ile birlikte aile üyelerinin iTunes Store üzerinden satın aldıkları müzikleri, oyunları, filmleri ve kitapları ek bir ücret ödemeden paylaşmalarına olanak tanınıyor.

Amazon da geçtiğimiz günlerde duyurduğu ‘Aile Kütüphanesi’ sayesinde kullanıcıların Amazon üzerinden satın aldıkları müzik harici dijital ürünleri aile üyeleri ile paylaşmasına izin vermişti. Bu özellikte 2 yetişkin ve 4 çocuk olmak üzere 6 kişilik bir sınırla gelmişti.

Bu çözümlerden önce kullanıcılar bir içeriği paylaşmak istediklerinde genellikle içeriğin korsan versiyonunu paylaşıyorlar veya birbirilerinin hesaplarından giriş yaparak aile üyelerinin veya arkadaşlarının satın aldıkları içeriği kendi cihazlarında görüntüleyebiliyorlardı. Böyle bir çözümün ortaya çıkmasındaki en büyük engel de şüphesiz pek çoğumuzun Türkiye’de de haberdar olduğu telif hakkı kanunlarıydı. Her ne kadar fiziksel bir kitap veya müzik CD’si aldığınızda bunu özgürce aileniz veya ile paylaşma özgürlüğüne sahip olsanız da, durum dijital ürünler için böyle değildi. Aslında yukarıda bahsedilen örnekler telif haklarını ihlal etmeden paylaşıma güzel bir örnek

olsalar da, hala fiziksel ürünlerin özgürlük seviyesine erişebilmiş değiller. Ek olarak sunulan çözümler Apple ve Amazon’un kullanıcıların dijital içerikleri nasıl tükettiğini daha sağlıklı bir şekilde takip edebilmelerine yardımcı olacağı için, tam olarak bir özgürlük mü yoksa kısıtlama mı olduğu tartışmaya açık.

Kaynak: http://mobile.nytimes.com/blogs/bits/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın