Görüş Bildir
Haberler
Anayasa Değişiklik Teklifine İlişkin CHP ve HDP'den İlk Açıklama

Anayasa Değişiklik Teklifine İlişkin CHP ve HDP'den İlk Açıklama

ATKN
10.12.2016 - 20:39 Son Güncelleme: 11.12.2016 - 00:27

AKP ile MHP'nin üzerinde uzlaşmasının ardından Meclis Başkanlığı'na sunulan anayasa değişikliği teklifine ilişkin açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 'Böyle bir tablo, Türkiye’nin layık olduğu tablo değildir. Anayasa yapım ve uzlaşma kültürü, Türkiye’de yok edilmiştir. MHP tabanının sağ duyulu davranacağına ve AKP’nin Türkiye’yi sürüklemek istediği rejim değişikliğine engel olacağına inanıyorum' dedi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise, 'Kararname ile yürütmenin, bütün hayatı düzenleyebileceği ve bunun da yargı denetimine tabi olmayacağı bir düzenleme' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis'e sunulan anayasa değişikliği teklifine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Levent Gök, yeni anayasa teklifiyle 140 yıllık parlamenter sisteme ve demokrasiye ağır bir darbe indirilmek istendiğini savunarak şöyle konuştu:

'Başından beri bu süreci başlatan MHP tarihi sorumluluk altındadır'

'Başından beri bu süreci başlatan MHP tarihi sorumluluk altındadır'

'Teklifin altına her ne kadar MHP imza koymasa da, başından beri bu süreci başlatan MHP, tarihi sorumluluk altındadır. Bunun içinde MHP’nin üzerinde durduğu ilk 4 madde korunuyor iddiası yanıltıcıdır. İlk 4 madde, Türkiye’nin demokratik rejim olduğunu ifade eder. Bugün başbakanlık kendisini lağvetmektedir. Böyle bir tablo, Türkiye’nin layık olduğu tablo değildir. Anayasa yapım ve uzlaşma kültürü Türkiye’de yok edilmiştir. MHP’nin ileride anlayacağımız hangi gerekçe ile AKP’ye başkanlık öneren anlayışı gündeme getirdiği ve katkı sağladığı sorulacaktır. MHP tabanının sağduyulu davranacağına ve AKP’nin Türkiye’yi sürüklemek istediği rejim değişikliğine engel olacağına inanıyorum.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Türkiye herkesin kutuplaştığı sürece doğru hızla gidiyor'

'Türkiye herkesin kutuplaştığı sürece doğru hızla gidiyor'

Anayasa değişikli teklifiyle Türkiye’nin kutuplaşacağı bir sürece gireceğini söyleyen Levent Gök şöyle devam etti:

'Türk halkı, bence gerekli cevabı verecektir. Önce biz parlamentoda o cevabı vereceğiz. Biz nasıl darbe girişimine engel olduysak, bu keyfi dikta anlayışına karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye bugünden itibaren bu anayasa metniyle herkesin kutuplaştığı sürece doğru hızla gidiyor. 

FETÖ girişiminde hepimizin beraber olması gerekirken, FETÖ’nün istediği gibi kutuplaştırmaya getireceği gerekçeyi, kimse Türk halkına dayatmamalı, buna kimsenin lüksü yoktur. 140 yıllık parlamenter sistemi ortadan kaldırmaya yönelik bu teklife karşı mücadeleyi CHP Meclis'te ve Meclis dışında halkımızla birlikte verecektir. Halkımızla beraber Türkiye’nin başına örülen bu tehlike için mücadele edecektir.'

HDP: 'Böyle bir anayasa yapım yöntemi yoktur'

HDP: 'Böyle bir anayasa yapım yöntemi yoktur'

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin 'can yakıcı sorunlarla boğuştuğu' bir dönemde bütün dikkatleri sadece sistem değişikliğine kilitlemenin Türkiye için büyük bir zaman kaybı olduğunu ve bunun hayal kırıklığına dönüşeceğini söyledi.

Anayasa değişikliği sürecinin meşru olmadığını söyleyen Bilgen, 'İki parti heyetleri arasında kotarılan bu metinde, onlarca madde, tek bir madde ile değiştirilmeye çalışılıyor. Böyle bir anayasa yapım yöntemi yoktur.' diye konuştu.

Seçimlerden bu yana fiili durum adı altında anayasa suçu işlendiğini savunan Bilgen, 'bugün yapılanın da fiili duruma uygun bir hukuki kılıf uydurma çabası' olduğunu söyledi. Ayhan Bilgen, şöyle devam etti:

'21 madde içerisinde neredeyse ilk savunuculuğunu bizim yaptığımız düzenlemeler de var. Sayın Cemil Çiçek'in başkanlığında 4 partinin eşit temsil edildiği komisyonda 18 yaş düzenlemesini ilk öneren parti biziz. O zaman AKP ve MHP temsilcileri buna çok sert tepki göstererek, 'Meclisi çoluk çocukla mı dolduracağız' demişlerdi. Şimdi, 4 yıl sonra bizim önerdiğimize uygun bir düzenleme ile geliyorlar. Askeri yargı konusunda da biz uzun yıllardır bunun kabul edilemez olduğunu ifade etmiştik.

İçindeki kısmi iyileştirmelerle, demokratikleşmeyle süslenmiş bir saltanat mantığı artık bu tasarıyla birlikte parlamentonun gündemine gelmiştir. Kanun ve hukuk sınırı tanımayan, kararname ile yürütmenin bütün hayatı düzenleyebileceği, idareyle ilgili her türlü tasarrufu kullanabileceği ve bunun da yargı denetimine tabi olmayacağı bir düzenleme artık Türkiye'nin gündemindedir.'

Bilgen, yarın PM toplantısını, ertesi gün ise MYK toplantısını yapacaklarını ve bu toplantılarda AK Parti'nin anayasa teklifine karşı nasıl bir tavır takınacaklarını daha ayrıntılı bir şekilde kararlaştıracaklarını bildirdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
89
79
62
48
11
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

İslama vurduğunuz darbe 1000 sene sürecek zannediyordunuz ama daha kuruluşunuz üzerinden 40 sene geçmeden ilk seçimde halk sizi reddetti. Ömrünüz 100 seneyi ... Devamını Gör

Link atıyorum siliyorsunuz onedio tarafsız medya dedikleri bu olsa gerek

İşçi

81 ilden sadece bir tanesini "erdoğansızlaştırsınlar" hepimiz(%50) oraya yerleşelim. Özgürce okuyalım, üretelim, yazalım, savunalım, düşünelim, ilerleyelim.

Şimdi üç beş tane cahil çıkıp Chp pkk yanlısı bak hatta partisiyle iş biriliği içinde diye geveleyecek ... Ulan Mhp gibi sözde ülkücü olması gereken bi parti... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

:) yazdığını bir oku bakalım sencede bir çelişki yokmu? MHP sağcı parti AKP de MHP kime destek verecek CHP yemi yoksa vatan haini hdp yemi. Millete cahil dem... Devamını Gör