Görüş Bildir
Haberler
Alzheimer'dan Korunmak İçin Tüketebileceğiniz 13 Bilişsel Gücü Kuvvetlendirici Besin

etiket Alzheimer'dan Korunmak İçin Tüketebileceğiniz 13 Bilişsel Gücü Kuvvetlendirici Besin

Başak Nur Süner
27.07.2017 - 18:22 Son Güncelleme: 03.09.2021 - 14:39

Alzheimer en korkutucu hastalıklardan biri. Fakat kesin olmasa da doktor kontrolünde uygun bir beslenmeyle ve egzersizlerle bu hastalığı önceden önleyebiliriz.

Kaynak: 1, 2, 3

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tarçın, zerdeçal, kimyon, köri

Bu baharatlar,  beyin plaklarını parçalamaya ve beyindeki belleğe neden olan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra obezite, kalp rahatsızlığı, diyabet ve hipertansiyon gibi beyninizin yaşlanmasına neden olan hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor.

2. Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği çinko, kolin ve E vitamini açısından zengin olduğundan alzheimer hastalığı riskini düşürücü olabilir.

3. Badem, kaju, ceviz, fındık, fıstık

Bu çerezlerin tümünde omega-3 ve omega-6, E vitamini, folat, vitamin B6 ve magnezyum bulunur.

4. Omega 3'lü ürünler

4. Omega 3'lü ürünler

Araştırmalara göre omega 3 içeren besinleri düzenli olarak tüketen kişilerde demansa neden olan beyin lezyonu olma riski %26 daha düşük.

5. Kabak, kuşkonmaz, domates, havuç ve pancar

Bu sebzeler, çok pişirilmediğinde (besin değerlerini koruyacak şekilde kaldığında), bilişe yardımcı olan A vitamini, folik asit ve demir içerir

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Böğürtlen, yaban mersini ve kiraz

Bu meyveler beyni serbest radikallerden koruyarak daha fazla zarar görmesini önleyen antosiyanini içerir. Anti-inflamatuar ve antioksidan olma özelliklerine de sahiptirler. Ayrıca C ve E vitaminlerini de içerirler.

7. Tahıllar

7. Tahıllar

Kinoa, kamut (Horosan buğdayı) ve glutensiz yulaf bilişsel sağlık kontrolü için etkilidir. Tam tahıllı ekmeklerin aynı sonuca ulaşabileceği düşünülmemektedir.

8. Bakliyatlar

Bu gıdalar, genel vücut fonksiyonu ve nöron ateşlenmesine yardımcı olabilecek daha fazla folat, demir, magnezyum ve potasyum içerir. Ayrıca asetilkolini (beyin fonksiyonu için kritik bir nöro transmitter) artıran bir B vitamini olan kolin içerirler.

9. Yeşil sebzeler

Brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, brüksel lahanası ve lahana folat içerir ve homo-sistein (bilişsel bozuklukla bağlantılı bir amino asit) düşüren kartenoidlere sahiptir.

10. Yeşil yapraklılar

Bazı araştırmacılara göre lahana, ıspanak, kara lahana ve hardal otu yüksek folat ve B9 içerdiğinden bilinci artırıyor ve depresyonu azaltıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Şarap

Bir Fransız araştırmasına göre, günde üç bardak (125 ml'lik) şarap içmek alzheimer hastalığının riskini %75 oranında azaltabiliyor.

12. Zeytinyağı

Araştırmacılar, zeytinyağını evdeki ana yağ olarak kullananların bilişsel düşüşe karşı daha fazla koruma altında olduklarını bulgulamışlardır.

13. Kahve

Virginia'daki Dr. Abhishek Mohan liderliğinde yapılan yeni bir araştırmada, kahvenin; alzheimer'lı kişilerin beyinlerinde yaygın olarak bulunan yıkıcı bir protein olan beta amiloid düzeylerini %50 oranında azaltabileceği sonucuna varılmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
222
42
30
28
28
26
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın