Görüş Bildir
Haberler
Almanya Türk Maslahatgüzarı Görüşmeye Çağırdı

Almanya Türk Maslahatgüzarı Görüşmeye Çağırdı

Almanya, 'soykırım' tasarısına evet oyu veren milletvekillerine ve tasarının kabulüne yönelik Türkiye tarafından dile getirilen eleştirileri görüşmek üzere Türkiye'nin Berlin maslahatgüzarı Ufuk Gezer'i görüşmeye çağırdı.  Görüşmede Alman milletvekillerine yönelik yapılan açıklamaların Türk-Alman dostluğuyla bağdaşmadığı belirtildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinin ardından Erdoğan'ın bir kaç gündür devam eden eleştirilerine ilk kez yanıt vererek açıklamaları makul bulmadığını ifade etti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Türk diplomatın son günlerde Federal Parlamentonun 'Ermeni Soykırımı' kararı nedeniyle gelişen olayları görüşmek üzere, bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı belirtildi.

Görüşmede, Türk diplomata geleneksel Türk-Alman dostluğunun hatırlatıldığı belirtilirken, Alman milletvekillerine yönelik son açıklamaların bu dostlukla bağdaşmadığı ve anlaşılır bulunmadığının da açıkça ifade edildiğine dikkat çekildi.

Erdoğan'ın açıklamalarına ilk kez yanıt verdi

Erdoğan'ın açıklamalarına ilk kez yanıt verdi

Berlin'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelişinden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Angela MerkelCumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert açıklamalarına ilk kez yanıt vererek; 'Alman Federal Meclisi'nin milletvekilleri, istisnasız, serbest bir biçimde seçilmiş milletvekilleridir ve Türkiye tarafından konuyla ilgili ileri sürülen iddia ve açıklamaları makul bulmuyorum' dedi.

Merkel, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili Alman Federal Meclisi'ndeki çoğunlukla Türkiye arasında görüş ayrılığı bulunduğunu bildiğini söyledi ve 'bu yüzden her zaman Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan müzakerelere gidilmesi için çaba sarf ettiğini ve etmeye devam edeceğini' söyledi.

Yahudi soykırımı konusundaki hatırlatmalara da değinen Merkel, Federal Meclis'in kararında Yahudi Soykırımı'nın tekil ve benzersiz oluşuna dikkat çekildiğini vurguladı. 

Başbakan 'Almanya'nın tarihiyle sadece tek bir konuda yüzleşmediğini bunun Holokost ve Nasyonal Sosyalizmle sınırlı kalmadığını' kaydederek buna devam edeceklerini, her yeni nesilde bunun sürdürülmesinin bir yükümlülük olduğunu ifade etti.

Merkel Türk-Ermeni tarihinin detaylı araştırılması için bir de ortak tarih komisyonu oluşturulmasından yana olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Cem Özdemir oylama günü ceketine, 1915'in 100. yıldönümünün logosu olarak tasarlanan ‘unutma beni çiçeği' rozeti takmıştı. 

2 Haziran'da Almanya Federal Meclisi'nde 'Ermeni soykırımı' iddialarına yönelik tasarının kabul edilmesinden sonra parlamentodaki Türk kökenli milletvekillerinden Cem Özdemir ve diğer 10 milletvekiline yönelik sosyal medyada hakaret ve tehditler gündeme gelmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan: Bunların kanlarının laboratuvar testinden geçmesi lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan da karara sert tepki göstermiş, tasarının gündeme gelmesine öncülük eden isimlerden Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir ve oylamada 'evet' oyu kullanan Türk kökenli milletvekillerinin 'kökeninden şüphe duyduğunu' belirterek bu kişilere kan testi yapılması gerektiğini söylemişti.

Erdoğan başka bir konuşmasında da Merkel'e yönelik şu ifadeleri kullanmıştı: 

'Kendisiyle konuştuğumuzda da bana ne diyor biliyor musunuz, şu olaydan 3-4 gün önce, diyor ki, 'Elimden geleni yapacağım'. Senin elinden gelen parlamentoda oylamaya katılmamak mı? Burada eğer dürüst bir davranışın olsa katılırdın, o hani bir hanımefendi 'ret' dedi ya, ikinci 'ret' de senin oyun olurdu, ben de seni alkışlardım.Türk parlamentosunda, parlamentoyu ilgilendiren bir oylama olduğunda 'Siz grubunuza sahip çıkarsınız' diyen siz değil misiniz? Peki, siz grubunuza niye sahip çıkmadınız? Bunu kendisine söyledim. Dürüst değiller, samimi değiller. Bunların aldığı bu kararın kıymeti harbiyesi yok, buradan girer buradan çıkar, bizim için hiç önemi yok.'

DW, Sputnik ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
22
7
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
F

Erdoğan: Bunların kanlarının laboratuvar testinden geçmesi lazım. demiş kendisini ve politikalarını pek desteklemem ama güzel demiş

Emre Aslan

Almanlar nasıl bir yüzsüz lan.Dalga geçer gibi bizi soykırımla suçluyor.Tarihlerinde Adolf Hitler diye bir sayko beyimiz var daha üstüne söz söylemeye gelmez.

gaucho

Gözünüzü seveyim müzakere falan etmeyelim. En son terör örgütüyle müzakere ettik halimiz ortada.