Görüş Bildir
Haberler
Almanya’dan IŞİD’e 71 Türk Katılmış

Almanya’dan IŞİD’e 71 Türk Katılmış

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya’dan Suriye’ye giderek IŞİD gibi radikal gruplara katılan ve bu gruplara destek sağlayanların sayısı yeni bir rekor kırdı. Federal İçişleri Bakanlığı’nın verdiği rakamlara göre Almanya’dan IŞİD’e son üç yılda katılan 650 kişiden 71’i Türk.

Cem Dalaman'ın VOA'daki haberine göre, Federal İçişleri Bakanlığı, Almanya’dan savaşmak üzere Suriye’ye giden ve kimlikleri tespit edilenlerin sayısının 650’ye ulaştığını açıkladı. ABD istihbaratı CIA (Merkezi İstihbarat Dairesi) Suriye'de 80 farklı ülkeden yaklaşık 15 bin kişinin radikal İslamcı gruplar içinde savaştığını duyurmuştu.

2012’den 2014 yılı Haziran ayı sonuna kadar toplam 550 kişinin, geride kalan son 10 ayda ise 100 kişinin daha Suriye’ye gittiğinin tespit edildiğini duyuran Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü, IŞİD’in son aylarda aldığı yenilgilerden sonra bölgeye gidenlerin sayısında düşüş yaşandığını ve aynı zamanda da geri dönenlerin sayısının arttığının gözlemlendiğini de bildirdi. 

Almanya’dan radikal gruplara katılarak savaşanların yaş ortalamasının 26 olduğunu aktaran yetkili, Alman güvenlik birimlerinin raporlarına göre gidenlerden 141 kişinin Alman pasaportu, 92 kişinin ise çifte pasaportu olduğunu söyledi. Suriye’ye giden kişilerin 54’ü Türk vatandaşı, 17’si ise hem Türk hem de Alman vatandaşlığına sahip toplam 71 Türk’ten oluşuyor.

Cihatçılar arasında 19 Suriyeli ve 13 Rus da bulunuyor. Federal İçişleri Bakanlığı’nın elindeki güncel sayılar, radikal gruplara katılarak savaşan ve Almanya’ya dönen kişilerin sayısının ise 120 olduğundan yola çıkıyor. Almanya’dan 70 kadının IŞİD saflarında savaşmak üzere Suriye ve Irak’a gittiği belirtilen yetkililer, dokuzunun ise çocuk yaşlarda olduğunu tespit etmiş. Güvenlik birimleri radikal grupların saflarında savaşmaya gidenlerin üçte ikisinin internet üzerinden yapılan propagandanın etkisinde kalarak, diğerlerinin ise büyük bölümünün arkadaş çevrelerinin etkisiyle radikalleştiğini savunuyor.

Alman hükümeti geçen Şubat ayında cihat yanlılarının savaşmak üzere radikal İslami gruplara katılımını engellemek için bir dizi yeni yasa çıkarmıştı. Terör örgütlerine katılmak amacıyla yapılan seyahatlerin cezalandırılmasını öngören yasaya göre, bir kişinin terör örgütüne katılmak istediğini beyan etmesi bile şüpheli kategorisinde değerlendirilmesi için yeterli sayılıyor. Cihat amacıyla seyahat etmeyi planlayanların pasaportlarına el konulabiliyor ve yurt dışına çıkışı yasaklanabiliyor.

Voice of America

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0