Görüş Bildir
Haberler
Alevi Dedelerinden Erdoğan'a: 'Alevilik Bir Kültür Değildir'

Alevi Dedelerinden Erdoğan'a: 'Alevilik Bir Kültür Değildir'

Alevi dedeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevilerle ilgili açıkladığı paketi sert bir dille eleştirdi. Erenler Cemevi Derneği Başkanı Aydın Gültekin, “Taleplerimiz bellidir; eşit yurttaşlık istiyoruz. Camiye tanınan haklar, cemevine de tanınsın” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Benim yapmış olduğum cem ibadeti, bir inanç ibadetidir'

'Benim yapmış olduğum cem ibadeti, bir inanç ibadetidir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı kurulması, cemevlerinin başkanlık tarafından yönetilmesi, isteyen dedelere kadro verilmesini öngören pakete Alevi dedelerden de tepki geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin konuşan CEM Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, “Bizi tatmin etmiyor. Çünkü cemevlerini getirip kültür statüsüne koydu. Benim yapmış olduğum cem ibadeti, bir inanç ibadetidir. O ibadeti gerçekleştirirken kullanmış olduğum bağlamayı, dışarıda çalıp bir saz dersi verdiğinde kültüre girer ama cem evinde bir cem ibadeti esnasında o enstrümanla semah dönüyorsam, o ibadetin bir parçasıdır. O nedenle cemevlerini kültür evi gözüyle görüp Kültür ve Turizm müdürlüklerine bağlanmasının düşünülmesi bir art niyet değil ama gaftır. Bir kilise, havraya ‘ibadethane değil’ diyebilir misiniz? Bunu deme hakkınız yok'' dedi.

'Camiye tanınan haklar, cemevine de tanınsın'

'Camiye tanınan haklar, cemevine de tanınsın'

Erenler Cemevi Derneği Başkanı Aydın Gültekin ise “Keşke bu kadar dolanmadan, uğraşmadan ‘Cemevleri ibadethanedir’ bu kadar basit. Konunun her seçimde gündeme gelmesi bizi üzüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanması konusu var; Aleviler turist mi ya da tiyatro mu? Kişi eğer oraya gitmişse, el açıp yalvarıp yakarmışsa, emir ve yasaklara da uymuşsa orası onun ibadethanesidir. Dolayısıyla bunu bir kuruma bağlamak ya da ‘Şu şartlarda yapılacak’ denilmesini doğru bulmuyoruz. Taleplerimiz bellidir; eşit yurttaşlık istiyoruz. Camiye tanınan haklar, cemevine de tanınsın. Biz ekstradan bir şey talep etmiyoruz” diye konuştu.

Pirsultan Ören Şube Başkanı Mazlum Köse ise şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı, Aleviler için yine samimiyetten uzak açıklamalar yaptı. Bu açıklamalarda cemevlerinin ibadethane olduğunu kabul etmeyerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir başkanlık kurarak, cemevlerinin yönetimini oraya bağlayacağını söyledi. Bu tamamen samimiyetten uzak, gündem değiştirmeye yönelik bir açıklamadır. Aleviler olarak bu açıklamayı reddediyor ve kesinlikle katılmıyoruz.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
13
10
3
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Beatrize Vaksman

Aleviligin ne oldugunu ve nasil yasanmasi gerektigine birakin aleviler karar versin. geri kalani saygi duysa yeter. Ulkede ki diger dinler ve inanislara Sunn... Devamını Gör

Uygar Aytun

40 yıl önce de kimsenin inancının ne olduğunu merak etmezdim, şimdi de öyle. Önemli olan insaniyetidir. Her insan kendi inancı ile yaşamakta özgürdür, um... Devamını Gör

Uygar Aytun

Alevi inancı bu topraklarda çok önceden beri olan bir inanç sistemi. Cemevleri de ibadethaneleri. Konu bu kadar net. İbadethane statüsüne resmen gelmeli.

BulmayinLanBeniV3

Aleviliğin kültür mü mezhep mi olduğuna bence aleviler kendi içlerinde karar vermeli önce. Her bölgenin alevisinin inancını farklı(küçük farklılıklardan bahs... Devamını Gör

Deneri

Alevi değilsen hakim değilsin bro. Ben aleviyim 12 sene devlet okullarında okudum din kültürü dersleri aldım desem ki ben sünniliğe hakimim emin ol ki bir sü... Devamını Gör