Görüş Bildir
Haberler
AKP Kongresi'nde 13 Basın Kuruluşuna Akreditasyon Engeli

AKP Kongresi'nde 13 Basın Kuruluşuna Akreditasyon Engeli

adem kara
27.08.2014 - 11:40

Yeni Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve başbakanın belirleneceği AKP 1. Olağanüstü Kongresi'nde 13 basın kuruluşuna akreditasyon verilmedi.

Cumhuriyet, Sözcü, Yeni Çağ, BirGün, Aydınlık, Halk TV, Ulusal Kanal, Evrensel, Bugün, Samanyolu Haber, Kanal Türk, Zaman ve Cihan Haber Ajansı’na akreditasyon verilmedi. Bu kuruluşlar AKP Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 62. Hükümeti’ni kuracak Başbakan’ın belirleneceği kongreyi izleyemeyecek.

Akreditasyon engeli Cihan Haber Ajansı ve Zaman Gazetesi için ilk kez uygulanıyor.

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik kongreyi 100’ü uluslararası basından olmak üzere teknik ekipleriyle birlikte 900 basın mensubunun izlediğini açıklamıştı.

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/siyaset/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gazeteci Örgütleri Platformu: 'AKP iliştirilmiş gazeteci modelini hayata geçirmektedir'

Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası AKP’nin düzenlemek zorunda kaldığı olağanüstü kongreye çok sayıda basın kuruluşunun davet edilmemesi gazetecilerin tepkisini çekti. G-9 Gazeteci örgütleri Platformu tepkisini bir basın açıklamasıyla gösterdi; açıklamada, söz konusu akreditasyon uygulaması ‘demokrasi ayıbı ‘ diye niteledi.

Platform’un açıklamasının tam metni şöyle:

“AKREDİTASYON SANSÜRDÜR”

AKP’nin 1. Olağanüstü Kongresi’ni izlemek için başvuran bazı gazete, televizyon ve ajanslarda çalışan basın emekçilerine giriş kartı verilmemiştir.

Bu uygulama AKP’nin her seçim kazanmasından sonra kapsamı genişletilerek devam ettirilmektedir.

Her söyleminde “İleri Demokrasi” den bahseden bir parti, demokrasinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün arenası olması gereken kurultayında açıkça demokrasi ayıbı işlemektedir.

İktidar, yayın politikasından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarının mesleklerini yapmalarını engellemek, halkın haber ve bilgi alma hakkını yok saymaktadır.

AKP, akreditasyonu, “sansür aracı” olarak kullanmakta, sadece lehinde düşünen-yazan gazetecileri akredite ederek “iliştirilmiş (embedded) gazeteci” modelini hayata geçirmektedir.

Medya gruplarının önemli bir bölümünün kontrolünü elinde tutan iktidar, kontrol edemediklerini de görevlerini yapmayı engelleyerek yok etmeye çalışmaktadır.

Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak, AKP’nin akreditasyon uygulamasını protesto ediyor, tüm meslektaşlarımızı ve meslek örgütlerini buna tepki göstermeye davet ediyoruz.

G-9 GAZETECI ORGUTLERI PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği

Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen)

Çağdaş Gazeteciler Derneği (CGD)

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)

Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURCEV)

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/gazetecilerde...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0