Görüş Bildir
Haberler
AİHM'den CHP'ye 1 Milyon Euro Tazminat Kararı

etiket AİHM'den CHP'ye 1 Milyon Euro Tazminat Kararı

ATKN
26.04.2016 - 14:30 Son Güncelleme: 26.04.2016 - 15:07

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararıyla bazı varlıklarına el konulan CHP'nin yaptığı başvuruda Türkiye'yi haksız buldu, CHP'ye 1 milyon 85 bin euro tazminat ödenmesine karar verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasa Mahkemesi’nin CHP’deki usulsüz harcamaları gerekçe göstererek partinin 3 milyon liradan fazla malvarlığının Hazine’ye devredilmesi kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) haksız buldu. 

AİHM, 2012’de verilen kararın, CHP’nin özellikle yerel siyasette kampanyalarını önemli ölçüde olumsuz etkilediğine dikkat çekti ve bunun ‘toplantı ve örgütlenme özgürlüğü’ ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

CHP, genel merkez ve diğer şubelerin hesaplarıyla ilgili 2007-2009 yılları arasında Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen tutanaklarda, bazı harcamalarda usulsüzlük tespiti yapılmasının ve partinin bazı varlıklarına el konulmasının ardından, insan hakları ihlalinde bulunulduğu şikayetiyle AİHM'ne başvurmuştu.

'AYM kararında bazı tutarsızlıklar bulunuyor'

'AYM kararında bazı tutarsızlıklar bulunuyor'

Siyasi partilerin hesaplarının teftiş edilmesinin şeffaflık ve hesap verebilirlik adına önemli olduğuna dikkat çeken AİHM, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında ise bazı tutarsızlıkların bulunduğunu belirtti. Buna örnek olarak da CHP Gençlik Kolları tarafından verilen yemeklerle ilgili ödemelerin bazılarının ‘seçim çalışması’ olarak kabul edilmesi fakat geri kalanların reddedilmesi gösterildi.

Malvarlığının Hazine’ye aktarılması kararının, CHP’nin toplantı örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğine karar veren AİHM, başvuran tarafa 1 milyon 85 bin 800 Euro ile 5 bin Euro’luk mahkeme masraflarının Türkiye tarafından ödenmesine karar verdi.

AA ve CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
212
34
24
18
7
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aci Patlıcan

Ovv kiliksiz kilictar ahimin onune yatmis

Andy Dufresne

bari şu adamın parasını ödeyin. http://www.hurriyet.com.tr/chpye-2-milyon-2-bin-tllik-bayrak-davasi-aciliyor-40079962