Görüş Bildir
Haberler
AGİ Kalktı mı? 2022 AGİ Son Durum Nedir? Maaşlara Nasıl Yansıyacak?

AGİ Kalktı mı? 2022 AGİ Son Durum Nedir? Maaşlara Nasıl Yansıyacak?

Asgari ücrete gelen yüzde 50'lik zammın ardından vergilerin kaldırılması ile birlikte AGİ tutarları gündeme geldi. Ücretlilere vergi iadesi sisteminin kaldırılmasıyla AGİ kalktı. AGİ, 2008 yılından bu yana bekar, evli, çocuklu ve çocuksuz gibi bir koşula göre farklılık göstererek veriliyordu. Asgari geçim indirimi kaldırılmasıyla gelir vergisi ve damga vergisi istisnasının bekar çalışanlara sağladığı net avantaj 300 lira oldu. Peki, AGİ 2022 ne kadar olacak ? AGİ kalktı mı, 2022 AGİ son durum nedir? İşte merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Asgari ücrete uygulanan vergilerin kaldırılması ile birlikte AGİ kalktı mı, sorusu da gündeme geldi. Gelir kaybını telafi etmek için yürürlükte olan AGİ, asgari ücret zammı sonrası yapılan düzenleme ile kalktı. Vergi iadesi geldi. Peki, Vergi iadesi nasıl ödenecek? Maaşlara nasıl yansıyacak? İşte 2022 AGİ son durum...

AGİ Kalktı mı?

AGİ Kalktı mı?

AGİ kalktı mı sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin CNN Türk'te çıktığı canlı yayında şöyle yanıt verdi:

İşçi diyelim ki asgari ücret alıyor. Tüm çalışanlar için basit açıklarsak sizden vergi almıyor. AGİ için gerekli gelir olması lazım vergiyi iade ediyorum diyor devlet. Ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. AGİ tüm çalışanlar için. İşverenin verdiği vergiden devletin vergiyi iade etmesi. Memurlar açısından AGİ'nin dışındaki tüm ödemeler devam ediyor.’ dedi.

Eşi Çalışmayan Üç Çocuklu Çalışana Aylık 38 TL Katkı!

Eşi Çalışmayan Üç Çocuklu Çalışana Aylık 38 TL Katkı!

01.01.2008 tarihine kadar ücretliler fiş, fatura topluyor ve bir beyanname ile bunu çalıştığı kuruma ulaştırıyor, vergi iadesi alıyordu. Ücretlilere vergi iadesi sisteminin kaldırılması nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybını telafi etmek için 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulanan asgari geçim indirimi müessesesi artık tarih oldu.

Asgari geçim indirimi, çalışanın bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bakımı için aldığı maddi destekti. Çalışanın evli ya da bekar olması, eşinin çalışmaması ya da çalışması ve çocuk sayısına göre asgari ücretin brüt tutarına göre ödenen bir ödenek idi. İktidar, asgari ücrete %50 zam yapıldığı, asgari ücrete isabet eden gelir ve damga vergisinin bütün ücretliler için istisna edildiği gerekçesiyle; bütün çalışanlar için asgari geçim indirimi uygulamasını kaldırdı. Asgari ücrete isabet eden tutarın gelir vergisinden istisna edilmesi, fakat asgari geçim indiriminin kaldırılmasından en az fayda elde edenler (sadece 38 TL Damga Vergisi istisnası), eşi çalışmayan ve üç çocuğu olan çalışanlar oldu.

AGİ 2022 Ne Kadar Olacaktı?

AGİ 2022 Ne Kadar Olacaktı?

Eğer AGİ kaldırılmasıydı en düşük AGİ ödemesi 2022 yılında 402 liraya çıkacaktı.

  • Evli olan eşi çalışmayan: 481 lira

  • Evli olan eşi çalışan: 402 lira

  • Eşi çalışmayan ve bir çocuğu olan: 543 lira

  • Eşi çalışan ve bir çocuğu olan: 462 lira

  • Eşi çalışmayan ve iki çocuğu olan: 603 lira

  • Eşi çalışan ve iki çocuğu olan: 522 lira

  • Eşi çalışmayan ve üç veya daha fazla çocuğu olan: 684 lira

  • Eşi çalışan ve üç çocuğu olan: 603 lira

  • Eşi çalışan ve dört çocuğu olan: 643 lira

  • Eşi çalışan ve beş çocuğu olan: 684 lira

Maaşlara Nasıl Yansıyacak?

Maaşlara Nasıl Yansıyacak?

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AGİ vergi iadesiydi zaten. Asgari geçim indiriminde gelir vergisi ödüyoruz biz çalışanlar olarak bu ödediğimiz gelir vergisinden bir iade. Karıştırmamak lazım.

Biz çalışırken bir vergi veriyorduk. Gelir vergisi ve damga vergisi kesiliyordu. Bu verginin bir kısmını devlet diyordu ki ben senin medeni durumuna ve çocuk sayına göre sana geri iade ediyorum.

Buradaki en yüksek iade de o verginin tamamı olan 3 çocuklu ve eşi çalışmayan kişiye ödenen tamamıydı. Dolayısıyla ortada vergi kalktı. Dolayısıyla alınmayan bir verginin iadesi de kalkmış oldu.

Verginin kalkmasıyla birlikte bir destek oluştu. Asgari ücrette 638 lira gelir vergisi damga vergisiyle birlikte 676 lirayı bulan bir vergi iadesi ortaya çıkmış oldu. Vergi iadesi değil ama vergi istisnası aslında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vergi İstinası Hesabı

Vergi İstinası Hesabı
  • BRÜT MAAŞ: 5004 TL

  • SGK TOPLAM PRİM: 750,60 TL

  • VERGİ MATRAHI: 4.253,40 TL

  • ALINMAYAN VERGİ: 4.253,4 X %15= 638,01

Bu Haber de İlginizi Çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın