Görüş Bildir
Haberler
Adı duyulmamış bir efsane: Ter

Adı duyulmamış bir efsane: Ter

underground
16.09.2015 - 17:12

Türkiye'nin ilk heavy metal parçası sorulsa, kaçımız biliriz? Üstüne bir de bu şarkının, sahibi olan grubun tek çalışması olduğu söylense; sanırım hepimiz şok oluruz! Evet, birçoğumuzun duymadığı Ter grubundan ve çıkardıkları tek 45'lik olan Hor Görme Garibi/Züleyha'dan bahsediyoruz.

Kaynak: http://rockyfan.top-talk.net/t272-esk...

1. Bunalımlar'dan iki üye

1. Bunalımlar'dan iki üye

Üç kişi olarak kurulan grubun iki üyesi dağılan Bunalımlar grubundandı: Gitarist Aydın Çakus ve davulcu Nur Yenal.

2. Bas gitarda tanıdık bir isim

2. Bas gitarda tanıdık bir isim

Grubun üç kurucu üyesinden birisi ise Özkan Uğur'du.

3. Vokalde bir usta

3. Vokalde bir usta

O dönem grup arayışlarında olan Erkin Koray'ın yolu Ter ile kesişir ve kadro tamamlanır.

4. Tek çalışma: Hor Görme Garibi/Züleyha

4. Tek çalışma: Hor Görme Garibi/Züleyha

Piyasaya sürülen tek 45'liğin ön yüzünde bir Orhan Gencebay bestesi olan Hor Görme Garibi, arka yüzünde ise Urfa yöresine ait bir halk türküsü olan Züleyha parçaları bulunmaktadır. Züleyha'nın progresif yönü ağır basar ve Hor Görme Garibi kadar etkili değildir ancak Hor Görme Garibi, Türkiye'nin ilk heavy metal şarkısı olarak geçer. Aydın Çakus'un vokal girdiğinde bile durmayan, parçanın başından sonuna kadar devam eden solosu, Özkan Uğur'un sürükleyici basları ve Nur Yenal'ın kick/trampet uyumuyla neresinden bakılırsa bakılsın muhteşem bir eserdir.

5. Hendrix etkilenimleri

5. Hendrix etkilenimleri

Aydın Çakus'un Hor Görme Garibi parçasındaki Jimi Hendrix kokan bu performansı; Türk rock müziğindeki en büyük gitar şovu olarak geçmekte ve Aydın Çakus'un dünya çapında bir gitarist olduğunu ispatlamaktadır.

6. Geçmişten gelen rekabet

6. Geçmişten gelen rekabet

Aydın Çakus ve Erkin Koray, Yeraltı Dörtlüsü & Bunalım gruplarının rekabet konserlerinden tanışır ve o zamandan beri aralarında hep bir çekişme, hep bir rekabet vardır. Bu rekabetten ise otoriteler tarafından iki dehanın bileşimi ve grubun mükemmelliğini yansıtan bir örnek olarak bahsedilir.

7. Madalyonun öbür yüzü

7. Madalyonun öbür yüzü

Evet, bu bileşim grubu mükemmel yapar yapmasına ama aynı zaman da bu rekabet, erken gelen sonu da hazırlayan faktörlerden birisidir.

8. Grup dağılır

8. Grup dağılır

Grubun dağılmasının nedenleri arasında her zaman maddiyat ön plana çıksa da genelde Erkin Koray kaynaklı birkaç yan faktör de mevcuttur. Örneğin grubun Erkin Koray'ın fikriymiş gibi lanse edilmesinden asıl kurucular olan diğer üyeler rahatsızlık duyar. Bir de umursamazlık meselesi vardır: Erkin Koray Ankara'da grup için büyük bir konser ayarlamıştır ama ardından grupla pek ilgilenmemiş, başka bir etkinlik ayarlamak için uğraşmamıştır. Aydın Çakus'la yapılan bir röportajda bu konuyla ilgili şu konuşma geçer:

Shatraug: 1972 yılında siz ve Ahmet Güvenç yanınıza Özkan Uğur’u da alarak “Ter” grubunu kuruyorsunuz fakat 'Hor Görme Garibi / Züleyha' 45’liği dışında bu gruba dair de herhangi bir belge yok. Grupların tutunamamasının bir sebebi var mıydı?

Aydın Çakus: Niye Ter tutunamadı... Ter grubu ben gitarda, Özkan basta ve davulda Nur Yenal’dı. Ahmet Güvenç Ter’de hiç çalmadı. Erkin Koray’ın bir gruba ihtiyacı vardı ve sanki biz 'Erkin Koray'ın Ter’i' filan gibi. (Erkin’in fikri gibi) Erkin tabii ki hepimizin abisi filandır ama tabii ki onun kendisinin yapması gereken işleri vardı. Bir büyük konser yaptık Ankara’da o zamanlarda ama ondan sonra hiç konser filan ayarlamayınca biz de ayrıldık. O zamanlar iyi günler gibiydi ama uzun sürmedi…

Sadece rivayet olarak kalsa da şuna inananların sayısı da az değildir: Grup iyice Erkin Koray'ın kaprislerinden bıkmıştır. Bir konserde Erkin Koray, gitarının teli koptuğu için sahneyi terk edince, bu zaten Erkin Koray'a tahammülü olmayan grup için bir patlama noktası olmuştur ve grup Erkin Koray'dan ayrılmış, ardından dağılmıştır.

9. Erkin Koray & Ter - Züleyha

10. Ve Türkiye'nin ilk heavy metal parçası: Erkin Koray & Ter - Hor Görme Garibi

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
7
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

this is what kind of heavy metal?