Görüş Bildir
Haberler
ABD ve AB'den Dokunulmazlık Açıklaması

ABD ve AB'den Dokunulmazlık Açıklaması

Onedio Medya
21.05.2016 - 10:19

Dün Meclis'te kabul edilen ve 138 milletvekiline yargı yolunu açan anayasa değişikliğiyle ilgili hem ABD hem de AB'den açıklama geldi. Açıklamalarda dokunulmazlıkların kaldırılmasının endişe verici olduğu vurgulandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yarımcısı Mark Toner yaptığı yazılı açıklamada, 'ABD olarak, parlamentonun 100'den fazla milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını sağlayacak ve bugün kabul ettiği  anayasa değişikliğinin, Türkiye genelinde konuşma özgürlüğü üzerinde olumsuz bir etkisi olacağından endişe ediyoruz' dedi.

'Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırır'

Durumu rahatsız edici olarak değerlendiren Toner, 'Tartışmalı yada rahatsız edici olsa bile politik içerikli düşünce özgürlüğünün sıkıca korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu özellikle bir ülkenin vatandaşları tarafından seçilmiş temsilcilerini içerince özellikle önemlidir' dedi.

ABD'nin, anayasa değişikliğini yakından izlemekte olduğunu da belirten Toner, 'Bu değişiklik siyasi tartışma alanlarının daralması sonucuna yol açarsa, bu da Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırır' dedi.

AB: Ciddi endişe kaynağı

AB: Ciddi endişe kaynağı

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına bir tepki de Avrupa Birliği'nden geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, dokunulmazlıklarla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı.

Çok sayıda milletvekili için dokunulmazlıkların kaldırılmasına izin verilmesinin 'ciddi endişe kaynağı' olduğu belirtilen açıklamada, dokunulmazlıkların ayrım gözetilmeksizin uygulanması gerektiği ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının şeffaf kriterlere göre her bir dava için ayrı ayrı ele alınması, siyasi mülahazalara bağlı olmaması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 'Milletvekili dokunulmazlığı çerçevesi, dokunulmazlıkların kaldırılması kararının alınmasına dair hususi ve objektif kriterler içermeli. Yasal çerçevenin ve özellikle anayasanın kısıtlayıcı bir şekilde yorumlanması, Türkiye'deki parlamento üyelerinin ifade özgürlüğüne risk oluşturmayı sürdürüyor. Adil yargılanma hakkı, hukukun üstünlüğünün temeli ve yargıya toplumsal güvenin garanti altına alınmasının kilididir. için esas ve yargıya karşı kamu güvenini sağlamak için anahtardır. Parlamento üyeleri hakkındaki suistimal ve suç iddiaları uygun hukuki usullere tabi olmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karara bir tepki de Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri'den geldi.

Piri, Twitter hesabından AK Partili milletvekilleri oy verirken çekilen o fotoğrafı 'tarihi hata' yorumuyla paylaştı. 

Piri, 'Türkiye'de karanlık günler yaşanıyor. Demokratik standartlardan çok uzak bir şekilde, muhalefet partisi HDP'nin milletvekilleri susturulmak isteniyor' ifadelerini kullandı.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın