Görüş Bildir
Haberler
ABD'de Cumhuriyetçiler Senato'da Çoğunluğa Ulaştı

ABD'de Cumhuriyetçiler Senato'da Çoğunluğa Ulaştı

adem kara
05.11.2014 - 08:18 Son Güncelleme: 05.11.2014 - 11:35
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'deki ara seçimde Cumhuriyetçiler Senato'da 8 yıl sonra çoğunluğa ulaştı; Temsilciler Meclisi'nde de öndeler. Başkan Obama görevinin son iki yılında karar almakta Cumhuriyetçilere mecbur.

ABD'li seçmenler, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun 36 sandalyesi ve 38 eyaletin valisi ile eyalet meclislerinin üyelerini belirlemek için sandığa gitti. Senato'nun 100 sandalyesinden 36'sı için yapılan seçimlerde şu ana kadar Demokratlar 10, Cumhuriyetçiler ise 21 sandalye kazandı. Senato'daki toplam sandalye dağılımında şu anda Demokratlar 44, Cumhuriyetçiler ise 51 sandalyeye sahip.

Böylece, Cumhuriyetçiler 8 yıl aradan sonra Senato'da çoğunluğu elde etmiş oldu.

Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında da Cumhuriyetçiler yarışı önde götürüyor. Meclisin 435 üyesinin tamamı için yapılan seçimlerde, şimdiye kadar Cumhuriyetçiler 219, Demokratlar ise 133 sandalye kazandı.

Önceki Kongre döneminde mecliste çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, beklenildiği gibi bu yeni dönemde de ağırlığını korumayı başardı.

Eyaletlerdeki durum

Senato seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti; Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, Kuzey Carolina, Güney Dakota ve Batı Virginia'da kazandı. Parti; Alabama, Georgia, Kansas, Maine, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, Güney Carolina ve Tennessee'de de sandalyelerini korudu.

Kentucky'de Demokrat aday Alison Lundergan Grimes'ı geçen Senato azınlık lideri Mitch McConnell, şimdi çoğunluk lideri olacak.

Florida ve Wisconsin'in Cumhuriyetçi valileri de, zorlu bir seçimin ardından koltuklarını korudu.

Obama'yı zor bir dönem bekliyor

Cumhuriyetçiler Senato'nun 100 üyeliğinden 45'ini elinde bulunduruyordu. Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadını ise 2010’dan beri kontrolde tutuyorlardı. Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin 234 üyesi vardı.

ABD'de başkanlık seçimlerinde iki yıl sonra ara seçim düzenleniyor. Resmi olmayan bu sonıuçlara göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın Beyaz Saray'dan ayrılacağı 2016'ya kadar Kongre Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçmiş gibi görünüyor. Yani Başkan Obama, alacağı kararlar için Cumhuriyetçilerin onayını almak zorunda.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/abd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0