Görüş Bildir
Haberler
60’lı Yıllarda Ortaya Çıkan Hippi Kültürünü Anlamak ve Hissedebilmek İçin İzlemeniz Gereken 14 Film

etiket 60’lı Yıllarda Ortaya Çıkan Hippi Kültürünü Anlamak ve Hissedebilmek İçin İzlemeniz Gereken 14 Film

Ema
27.06.2021 - 21:00

60'lı yılların sonunda etkisini göstermeye başlayan, özellikle Vietnam Savaşı ve Fransa'da gerçekleşen öğrenci ayaklanmaları gibi olaylardan beslenen hippi hareketi, yakın tarihte önemli bir iz bıraktı. Hippi kültürünü daha iyi anlamanızı ve hissetmenizi sağlayacak filmleri sizin için listeledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Easy Rider (1969)

1. Easy Rider (1969)
www.sinemalar.com

Filmde, uyuşturucu satışından kazandıkları parayı harcamak amacıyla motosikletleri ile Amerika'da gezinen iki hippinin öyküsü anlatılmaktadır. Los Angeles’tan doğuya doğru yaptıkları bu özgürlük arayışı, alternatif bir yol filmi olmakla birlikte Amerikan rüyasına ulaşma yolunda bilinmezlerle dolu destansı yolculuklarını anlatıyor. Film; paranoyanın, bağnazlığın ve şiddetin hüküm sürdüğü konformist Amerika’da idealist 60’ların çöküşüne tanıklık ediyor.

IMDb: 7,3

2. Zabriskie Point (1970)

2. Zabriskie Point (1970)
www.beyazperde.com

Şiddetin gölgesinde filizlenen bir aşkı benzersiz bir anlatımla usta yönetmen Michelangelo Antonioni tarafından beyazperdeye aktarılıyor. Amerika'da 1968 kuşağının hippi ve nihilist anlayışına Avrupalı bir yönetmenin gözünden bakılıyor. Mark, Zabriskie Noktası denen yere iniş yapar. Burası aslında çoraklaşmış bir arazidir ve sit alanı olarak bilinir. Burada Daria adında biriyle tanışır. Daria, esrar kullanan bir işadamının sekreterliğini yapmaktadır. İkilinin aralarındaki çekim; yerini aşkın, yoğun cinselliğin ve hippi kültürünün tüm renklerinin yer aldığı bir tabloya dönüşecektir. Ancak bu beraberliğin de bir sonu olacak ve kopmak üzere oldukları gerçekliğe dönmek o kadar da hoşlarına gitmeyecektir.

IMDb: 7,0

3. Taking Woodstock (2009)

3. Taking Woodstock (2009)
www.sinemalar.com

Greenwich Köyü'nde yaşayan bir iç mimar olan Elliot Tiber, köhne bir motelde yaşayan ebeveynlerine yardım etmek için El Monaco'ya geri dönemk zorunda kalır. Banka evlerine haczetmek istemektedir. Sigorta borcunu ödeyemeyen babaları ise evi yakma niyetindedir. Komşularından yakında hippilerin bir müzik festivali düzenleyeceği haberini alan Elliot, yapımcıları arar. Niyeti köhne otellerinden bir miktar para kazanabilmektedir. Yaklaşık 3 hafta sonra yarım milyon insan çok yakınlarındaki arazide toplanmıştır. Bu Elliot için bir kuşağın yaşamını, kültürünü keşfetme fırsatı yaratacaktır.

IMDb: 6,7

4. Yellow Submarine (1968)

4. Yellow Submarine (1968)
www.sinemalar.com

Beatles'ın 1967 yılında yayımladıkları Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'in kapağındaki resmi andıran ve cıvıl cıvıl bir ülke olan 'Pepperland', 'Blue Meanies' adı verilen dış güçler tarafından ele geçirilir. İşgalciler anti-müzik füzeleri fırlatarak ülkenin renklerini soldururlar ve müziğini kuruturlar. Ülke sakinlerini birer taş heykel haline dönüştürürler. Bu kıyımdan etkilenmeyen tek kişi olan 'Lord Amiral' sarı denizaltısına binerek oradan kaçar ve Londra'ya gelir. Burada The Beatles grubundan yardım ister. Hep birlikte denizaltına binerler ve farklı karakterlerle karşılaşacakları tuhaf dünyalardan geçecekleri uzun bir yolculuğun sonunda geldikleri Pepperland'den işgalci Blue Meanies'leri kovarlar ve ülkeyi müzik ve sevgi dolu eski huzurlu günlerine kavuştururlar.

IMDb: 7,4

5. Inherent Vice (2014)

5. Inherent Vice (2014)
www.sinemalar.com

Uyuşturucu bağımlısı polis memuru Larry Doc Sportello eski bir kız arkadaşının kaybolma vakasını araştırmaya başlar. Bu araştırma onu çok farklı olaylar ve kişilerle karşı karşıya getirecektir.

IMDb: 6,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Once Upon a Time in Hollywood (2019)

6. Once Upon a Time in Hollywood (2019)
www.sinemalar.com

Hippi yükselişinin yaşandığı 1969 yılında geçen Once Upon a Time in Hollywood'da, Western filmlerinin yıldızı Rick Dalton ve dublörü Cliff Booth artık tanımadıkları bir şehirde iş yapmaya çalışmaktadırlar. Dalton'un ünlü komşusu Sharon Tate, Charles Manson ve yandaşlarının işleyeceği korkunç bir suçun kurbanı olurken komşuları olan Dalton ve Booth'un yolları hiç beklemedikleri bir şekilde bu hikayeyle kesişecektir. Ünlü yönetmen Roman Polanski'nin eşi olan Sharon Tate, öldürüldüğü tarihte 8.5 aylık hamileydi.

IMDb: 7,6

7. Woodstock (1969)

7. Woodstock (1969)
www.beyazperde.com

Dünyaca ünlü müzik festivali olarak bilinen Woodstock'ın düzenlendiği 1969 Ağustosu. New York'ta düzenlenen festivale 1969 yılında yaklaşık 450.000 kişi katılmıştı. 60'ların sonunda oluşan ruhun, belli bir kuşağın hayat tarzlarının ve düşüncelerinin oluşturduğu bir mikro-evreni olarak gözlemlenebildiği bu unutulmaz belgeselin yönetmen koltuğunda Michael Wadleigh bulunuyor. Woodstock'ta o yıl sahne alan Joan Baez, The Who, Joe Cocker, Arlo Guthrie, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane ve Janis Joplin'in performanslarını da görme şansı elde ediyoruz.

IMDb: 8,2

8. The Holy Mountain (1973)

8. The Holy Mountain (1973)
www.sinemalar.com

İsa benzeri bir karakter ruhani bir liderin dünyasına girer ve onun aracılığıyla, gezegenleri temsil eden renkli bir grupla tanışır. Her birinin farklı dünyası vardır ve başlangıçta onların dünyalarını izleriz. Daha sonra kutsal dağa doğru gerçekleştirilecek yolculuk başlar.Öncelikle her Jodorowsky filmi gibi, anlatılması, özetlenmesi zor bir çalışma olduğunu belirtmek gerek. Her tür özet filmi anlatmak için yetersiz ve hatta 'saçma' kalıyor. Yönetmen öncelikle saykodelik kültüre ve gerçeküstücülüğe bağlı kalarak çekmiş bu filmi ve görsel olarak çarpıcı bir galeri var karşımızda. Fakat yönetmen 70'lerde karşı kültürün hedefi haline gelmiş her türlü kurumu da çaktırmadan eleştiriyor.

IMDb: 7,9

9. More (1969)

9. More (1969)
www.beyazperde.com

Almanya’da öğrenci olan Stefan, özgürlük arayışında olan bir gençtir. Bu yüzden yola koyulan Stefan otostop çekerek Almanya’dan Paris’e gider. Stefan’ın hayatı burada başına buyruk bir kadın olan Estelle ile tanışmasıyla bambaşka bir hal alır. Gönlünü Estelle’ye kaptıran Stefan, onunla birlikte Ibiza’ya gider. Estelle Stefan’ı burada uyuşturucu ile tanıştırır.

IMDb: 6,5

10. Hair (1970)

10. Hair (1970)
www.beyazperde.com

Çek asıllı ünlü yönetmen Milos Forman’ın Guguk Kuşu’nun ardından çektiği bu ünlü sahne müzikali, 60’lı yılları irdeleyen görsel ve işitsel bir şölen güzelliği taşıyor. Beyaz Saray önünde Vietnam savaşını protesto eden binlerce insanın görüntüleriyle birlikte sunulan 'Let the Sun Shine in' şarkısı bir görüntü ve ses olarak sinemaseverlerin hafızasından silinmeyen bir sahnedir.

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Up in Smoke (1978)

11. Up in Smoke (1978)
www.beyazperde.com

Pedro De Pacas ve Anthony 'Man' Stoner Kaliforniya'da bir otobanda tesadüf eseri yolları kesişen ve hemen arkadaş olan iki sıradan adamdır. Hayatta hiçbir amacı olmayan Pedro evini ve ailesini terk edip amaçsızca yollara düşmüş; müzisyen olmanın hayallerini kuran Anthony ise gelecekte kurmayı planladığı müzik grubuna baterist bulmayı kafasına koymuştur. İkiliyi Tijuana'ya giden sıradışı bir yolculuk beklemektedir.

IMDb: 6,9

12. Dazed and Confused (1993)

12. Dazed and Confused (1993)

Amerika'nın en geri kafalı ve tutucu eyaletlerinden bri olan Texas’ta ufak bir kasabada geçen filmde, Robert E. Lee Lisesi’nin çılgın öğrencilerinin eğlenceli hayatlarına odaklanılıyor. Gelecek sene son sınıf olacak gençler okulun son gününü büyük bir eğlenceyle kutlamak ister. Bu nedenle çılgın bir parti yapmaya karar veren öğrencilerim evde yaptıkları hesap çarşıya uymaz.

IMDb: 7,6

13. Across the Universe (2007)

13. Across the Universe (2007)
www.sinemalar.com

Liverpool’dan yola çıkıp kayıp babasını aramak üzere New York’a giden Jude, yolunun Lucy ile kesişmesi üzerine, kendini savaş karşıtı protestoların ve rock’n roll temelli bir hayatın ortasında bulur. 

IMDb: 7,3

14. The Dreamers (2003)

14. The Dreamers (2003)
www.beyazperde.com

68 kuşağı ruhuna sıkı sıkıya bağlı olan Isabelle ve kardeşi Theo, ailelerinin tatile çıkması nedeniyle Paris'te yalnız kalmış, bu sırada da Amerikalı bir öğrenciyle tanışıp arkadaş olmuş, onu evlerine davet etmişlerdir. Matthew'ı Isabelle ve Theo ile buluşturan şey ise büyük ölçüde sinema olmuştur. Dışarıda, sokaklarda devrim sesini yükseltirken üçlü arasındaki tutku ve cinsellik alevlenmektedir.

IMDb: 7,2

15. Evde ya da sokakta ol fark etmez, müzik ve müzik hakkında her şey @yuzdeyuzonline Instagram ve Twitter hesaplarıyla senin yanında!

15. Evde ya da sokakta ol fark etmez, müzik ve müzik hakkında her şey @yuzdeyuzonline Instagram ve Twitter hesaplarıyla senin yanında!

instagram.com/yuzdeyuzonline

twitter.com/yuzdeyuzonline

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Teşekkürler.