Görüş Bildir
Haberler
496 Işık Yılı Uzakta Yaşam İzi

496 Işık Yılı Uzakta Yaşam İzi

Ulaş
19.04.2014 - 12:23

496 Işık Yılı Uzakta Yaşam İzi

Gökbilimciler, Dünya’dan 496 ışık yılı mesafede yer alan Kepler-186 güneş sisteminde kayalık ve su barındırdığı düşünülen bir gezegen keşfetti. Kepler-186f adı verilen gezegenin yaşam barındırıyor olabileceği belirtildi.

NASA’nın Kepler teleskopu, Dünya’nın uzayda yaşam olan tek gezegen olmadığı savını güçlendiren yeni bir keşfe imza attı. Kepler-186 adı verilen kırmızı cücenin yörüngesinde, Dünya’dan sadece yüzde 10 daha büyük ve kayalık bir gezegen keşfedildi.

Kepler-186f adı verilen gezegenin yıldızı ile arasındaki mesafe, Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 3’te 1’i kadar. 'Kırmızı cüce' adı verilen yıldızların, Güneş’ten daha soğuk ama uzun ömürlü olmasının, yeni keşfedilen gezegendeki yaşam olasılığını da arttırdığı ifade edildi.

Kepler 186f, beş gezegenli sistemde yıldızına en uzak mesafede yer alan gezegeni temsil ediyor. Gökbilimciler, gezegenin yaşanabilir bölgede yer aldığına emin olduklarını belirtirken, Kepler-186f’te yaşamın oluşmasını sağlayacak iklimsel ve evrimsel sürecin gerçekleşmiş olabileceğine inanıyor.

NASA Astrofizik Bölümü’nden Douglas Hudgins, “Yapılan en son keşif, Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin diğer yıldızların yaşanabilir bölgelerinde olabileceğini gösteriyor” ifadesini kullandı. Hudgins, yıldızı nedeniyle Dünya’nın ikizi olmaktan çok kuzeni olan Kepler-186f gibi birçok gezegenin uzayın derinliklerinde keşfedilmeyi beklediğinden emin olduklarını belirtti.

NASA Ames Araştırma Merkezi’nden Thomas Barclay, “Samanyolu Galaksisi’nde 100 milyar yıldız bulunuyor ve bu yıldızların yüzde 70’i kırmızı cücelerden oluşuyor. Bu da Dünya benzeri gezegenlerin ağırlıklı olarak kırmızı cücelerin etrafında yer aldığına işaret ediyor” yorumunda bulundu.

Kırmızı cücelerin Güneş’e kıyasla daha sönük olmasına rağmen yaşamı destekleyebileceklerine dikkat çeken Washington Üniversitesi’nden Victoria Meadows ise “Kepler-186f, bitkilerin fotosentezde kullandığı ışığın 6’da 1’ini dalga boylarında alıyor. Dünya’da bu miktarla yaşamını sürdürecek birçok bitki türü bulunuyor” dedi.

‘Yaşam olmaması için bir sebep yok’

Gökbilimciler, Kepler-186f’in Dünya’ya kıyasla yıldızına çok daha yakın olmasının yaşam için bir tehdit oluşturmayacağını da belirtti. Meadows, Güneş Sistemi’ne kıyasla, kırmızı cücelerde yaşanan patlama ve fırtınaların gezegenlerini fazla etkilemediğine dikkat çekti.

Meadows, yaşlı ve ‘sessiz’ bir yıldız olan Kepler-186’da meydana gelen patlamaların Güneş’le kıyaslanamayacak seviyede güçsüz olduğunu ve olası yaşamı tehdit etmeyeceğini belirtti.

Gökbilimciler, James Webb Telecope gibi yakın gelecekte uzaya ateşlenecek gelişmiş teleskopların Dünya benzeri gezegenler hakkında yeni bilgiler toplanmasında büyük rol oynayacağını belirtti. Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) projesi araştırmacıları da, bir gün gezegenimizden yayılan radyo dalgalarının olası komşularımız tarafından tespit edilme ihtimalinin her geçen gün arttığı görüşünde.

Araştırmada yer almayan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Dimitar Sasselov, “Evren’de Dünya dışı yaşam olup olmadığı sorusuna cevap bulma yolunda tarihi bir keşif yapıldı. Bu çok heyecan verici” yorumunda bulundu.

Kaynak: Space.com ve Los Angeles Times|al jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/496-isi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
2
0
0
0
0