Görüş Bildir
Haberler
2015'te 47 Enerji İşçisi Hayatını Kaybetti

2015'te 47 Enerji İşçisi Hayatını Kaybetti

Onedio Medya
11.01.2016 - 15:20

Enerji işkolunda 2015 yılında en az 47 işçi yaşamını yitirdi. 22'sine elektrik çarptı, 7’si trafik kazası, 5’i düşme, 4'ü ezilme, 3’ü boğulma ve 2'şer iş cinayeti ise göçük, patlama ve silahla vurulma ile öldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre enerji işkolunda 2015 yılında en az 47 işçi yaşamını yitirdi.

Elektrik dağıtım şirketlerinde yoğunlaşan iş cinayetlerinin en fazla öne çıkan gerekçesi elektrik çarpması. 2015 yılında en az 22 enerji işçisi elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin diğer nedenleri ise; 7’si trafik kazası, 5’i düşme, 4'ü ezilme,  3’ü boğulma ve 2'şer iş cinayeti ise göçük, patlama ve silahla vurulma.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre 2015 yılında en az 1730 işçi hayatını kaybetmişti.

Elektrik dağıtımın özelleştirilmesi iş yükünü arttırdı

Elektrik dağıtımın özelleştirilmesi iş yükünü arttırdı

DİSK’e bağlı Enerji Sen yaptığı açıklamada, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinin ardından hayata geçirilen “az işçi-çok iş” yaklaşımı nedeniyle özellikle arıza-onarım-bakım servisinde çalışan enerji işçilerinin inanılmaz bir iş yükünün altına sokulduğu belirtildi.

Enerji Sen, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdiğinden beri diğer iş kollarında olduğu gibi enerji işkolunda da iş kazalarında ve iş cinayetlerinde herhangi bir azalma görülmediğini belirterek şöyle dedi:

“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda getirilen yükümlülüklerin uygulanması esas olarak ücretini patronlardan alan “denetim firmalarına” (OSGB’lere) bırakılmaktadır.

“Kamusal bir görev olan “Denetim” piyasa koşullarına terk edilerek, patronla diğer bir patron kuruluşu olan “denetim firması” (OSGB) arasındaki ilişkiye indirgenerek,  tüm “alındı” denilen önlemler kâğıt üstünde bırakılarak, laf kalabalığına dönüştürülmektedir.

'İşyerlerindeki İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları işçilerin iradesini yansıtacak şekilde yeniden düzenlenmeli, kurulda işçi temsiliyeti kurul tam sayısının en az yarısına eşit hale getirilmelidir. İSG Kurulları işçilere açık yapılmalı ve kararlar tüm işçilere duyurulmalıdır.”

Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
don quijote

iş cinayetlerine son artık diyerek son bulmuyor.. kapitalizmin akıttığı kana engel olmanın zamanı geldi de geçiyor. Emekçiler her zamankinden daha çok birlik... Devamını Gör