Görüş Bildir
Haberler
2.Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

2.Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

Elif Ateş
01.12.2021 - 12:10

Dünya tarihinin önemli savaşlarından biri olan II. Dünya Savaşı, 1939 yılında başlamış 1945 yılında sona ermiştir. Dünya ülkelerinin hemen hepsinin katıldığı bir savaştır. Savaşta 30'da fazla ülkeden 100 milyona yakın askeri personel yer almıştır. Böylelikle II. Dünya Savaşı, küresel bir savaşa dönüşmüştür. Devletler sadece askeri alanda değil, ekonomik ve bilimsel alanda da mücadele etmiştir. Savaşın sonucunda bazı ülkeler kaybetmiş ve ekonomik olarak da baya sıkıntı çekmişlerdir. Bazıları ise daha da güçlenerek, birçok ülkeyi etkisi altına almıştır. Ancak savaşta sivil halktan pek çok insan hayatını kaybetmiştir. Katliamlar ve soykırımların yanında, dünya tarihinde ilk defa nükleer silah kullanılmıştır. Peki, 2. Dünya Savaşı'nı kim kaybetti, kim kazandı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

II. Dünya Savaşı'nın temel sebeplerinin başında dönemin güçlü liderlerinden biri olan Adolf Hitler'in yayılımcı politikası gelir. I. Dünya Savaşı sonrası imzalanan Versey Antlaşması, Alman halkının üzerinde ağır psikolojik etkiler bıraktı. Adolf Hitler, hükümetin başına geçerek yeni bir dünya düzeni kurmayı amaçladı. Bununla birlikte demokrasiyi kaldırarak silahlanma yoluna gitti. Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya Almanya'nın bu hareketlerini kontrol altında tutmak için Sterasa Antlaşması imzaladı. Aynı zamanda Sovyetler Birliği, Almanya'nın topraklarını işgal etmesinden korktuğu için Fransa ile iş birliği yapmak için bazı antlaşmalar yaptı. Daha sonra birçok devlet çıkarları doğrultusunda taraf değiştirdi. 2. Dünya Savaşı'nın kazanan ve kaybeden ülkeleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

2. Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

2. Dünya Savaşı'nı Kim Kazandı, Kim Kaybetti?

II. Dünya Savaşı'nda Mihver ve Müttefik devletler olmak üzere iki ayrı askeri ittifak kurulmuştur. Mihver devletler; İtalya, Almanya, Japonya İmparatorluğu, Romanya, Macaristan, Finlandiya, Bulgaristan, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransa'sı, Arnavutluk, Tayland, Habeşistan, Mançukuo, Burmanya, Hindistan, Filipinler ve Irak'tan oluşmaktaydı. İspanya Mihver devletlerini desteklese de savaşa fiilen katılmamıştır.

Müttefik Devletler ise Birleşik Krallık, Polonya, Fransa, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Yunanistan, Hollanda, Amerika, Sovyetler Birliği, Belçika ve Yugoslavya'dan oluşmaktaydı. Ayrıca İngiliz Hindistan'ı, Fransa Batı Afrika'sı, Fransız Ekvatoral Afrika'sı, Çin İmparatorluğu ve Amerika Birleşik Devleri de daha sonradan Müttefik devletler ile birlikte savaşa girmiştir.

II. Dünya Savaşı'nda Müttefik devletler Almanya, İtalya ve Japonya'nın topraklarını işgal etti. Böylelikle Mihver devletleri savaşı kaybetti ve ilk teslim olan ise İtalya oldu. Müttefiklerden olan Fransa ve İtalya savaştan galip ayrıldılar. Ancak ekonomileri oldukça kötüleşti ve sömürgelerini teker teker kaybettiler. Avrupa ülkeleri savaş öncesi dünya gücü iken, savaştan sonra bu durum değişti. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği savaşı kazanan oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
10
8
8
5
4
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın