Görüş Bildir
Haberler
1980'de Türkiye'nin Eurovision Kurtarıcısı Olarak Görülen Ajda Pekkan'ın Pet'r Oil Macerası!

etiket 1980'de Türkiye'nin Eurovision Kurtarıcısı Olarak Görülen Ajda Pekkan'ın Pet'r Oil Macerası!

Laurie Strode
07.05.2020 - 15:00

1975'ten bu yana Eurovision ile gelgitli bir aşk hayatımız var, hepimizin bildiği üzere. 2012'de terk ettiğimiz bu sevdadaki ilk iki deneyimimiz hezimetle sonuçlanmış, bugün bunu milli mesele haline getirmemizin temellerini atmıştı aslında. Yarışmaya üçüncü katılışımız olan 1980 için TRT, yarışmaya kurtarıcı olarak addedilen süperstarımız Ajda Pekkan'ı göndermeye karar vermişti. İşte bunun sonucunda da Pet'r Oil filizlenmişti. Yaşanan anlaşmazlıklar, bin bir emekle yapılan hazırlıklar, tanıtımlar derken; şarkı ve Ajda'nın performansı ne kadar sevilse de maalesef Pet'r Oil de Türkiye'nin Eurovision kaderini değiştirmemişti.

O halde gelin hep birlikte bu karşılıksız sevdanın en unutulmaz yılına bir diğer deyişle Ajda'nın Pet'r Oil macerasına hep birlikte bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

2012'den sonra terk ettiğimiz Eurovision yıllar boyunca kimi zaman üzüntü, kimi zaman sevinç yaşatıp adeta milli mesele haline gelmişti hepimiz için.

2012'den sonra terk ettiğimiz Eurovision yıllar boyunca kimi zaman üzüntü, kimi zaman sevinç yaşatıp adeta milli mesele haline gelmişti hepimiz için.

Semiha Yankı'nın Seninle Bir Dakika şarkısı ile ilk kez 1975 yılında katıldığımız Eurovision'daki bu uzun yolculuğumuz 2012 yılında Can Bonomo'nun Love Me Back'i ile son bulmuştu. Gitgelli bir yolculuktu bu. Hafızalarımıza kazınan birbirinden özel ve güzel performanlar kaldı bize ama 2003'e kadar birkaç kez birinciliğe yaklaşmak dışında tam bir başarımız olmamıştı. Sertab Erener'in Riga'da aldığı zaferde her birimiz gururlandık, sevinç gözyaşları döktük. Sertab'dan sonra birinciliğe en çok yaklaşan Manga oldu, herkes ne kadar büyük haksızlık yapıldığını düşünse de ikincilikle yine de gurur kaynağımız olmuşlardı. İşte 37 senelik bu yolculuktan bugün hâlâ hatırladığımız, hatırlatmaktan çekinmediğimiz birçok anı kaldı. Bunlardan biri de hiç şüphesiz dönemin fırtınası, bugünün süperstarı Ajda Pekkan ve Pet'r Oil...

Ülkemizin düşe kalka geçirdiği Eurovision serüvenini hatırlamak isteyenleri şuradaki içeriğimize alabiliriz. 👇

Ajda Pekkan, Türkiye'nin Eurovision'a üçüncü katılımında ülkemizi temsil edecekti ama buraya kadar gelmek pek kolay olmamıştı.

İlk kez 1975'te yarışmaya katılan Türkiye, yarışmayı 3 puanla 19. sırada yani sonuncu olarak tamamladı. Bunun sonucu olarak da iki sene yarışmaya katılmadı ancak 1978'de Grup Nazar'la yarışmaya geri döndü. Paris'te düzenlenen bu yarışmadan grup, 2 puan alarak ayrıldı. İki büyük hezimetle yolumuza devam ederken, 1979'da yarışmanın son anda Kudüs'te yapılacağı duyrulunca Türkiye şarkıyı yarışmaya göndermedi. Böylece 21. Peron ve Maria Rita Epik'in Seviyorum adlı bu şarkısı Eurovision tarihine geçemeden öylece kaldı.

Bu arada şarkıyı merak eden ya da yeniden dinlemek isteyenler için orijinal klibini şöyle bırakalım. 👇

Üst üste yaşanan bu hezimetler Süperstarımıza Eurovision kapılarını açmış oldu. TRT'nin yarışmaya Ajda Pekkan'ı göndermeye kadar vermesiyle hazırlıklar büyük hızla başlamıştı.

Yurtdışında da nam salmış olan Ajda Pekkan, aslında o yıl TRT'nin elindeki en büyük kozdur; şanıyla, güzelliğiyle ve yeteneğiyle bir kurtarıcı gibi görülmektedir. Bu fırsatı kaçırmadan Eurovision temsilcimiz olarak Ajda'yı ilan ederler.

Böylelikle Pet'r Oil doğar. Sözlerini Şanar Yurdatapan yazar, bestesini de Attila Özdemiroğlu yapar. Sağlam bir kadrosu vardır anlayacağınız...

Türkiye'nin petrol sorununa dikkat çeken bu şarkı ayrıca sözlerinin değiştirilmesi için de çok baskıya uğramıştı ama söz yazarı yıllar sonra sözleri her şeye rağmen değiştirmediğini ifade etmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aslında Ajda Pekkan, Eurovision'a gidecek şarkının belirlenmesi aşamasında üç şarkıya sahipti. Pet'r Oil dışında Bir Dünya Ver Bana ve Olsam vardı seçenekler arasında.

Elbette Ajda Pekkan'dan beklenileceği üzere aranjmanından tutun da tanıtımına kadar her şeyine müthiş özen gösterildi. Klibinde Ajda, Topkapı Sarayı'nın çatısında dans etti.

Başta Ajda Pekkan, bu şarkıya karşı çıkmıştı, söylemeyi reddetmişti. Ancak yine de son hızla yarışmaya bu şarkıyla yürüdü. Şarkının politik söylemini klibe de taşıyarak son model Mercedes'i atlılarla çektirdi.

Topkapı'nın damında, ininde çekilen Boğaziçi Köprüsü manzaralı bu unutulmaz klibin finali ise hâlâ efsanedir. Şarkının Türkiye'nin o dönemde yaşanan petrol krizine dikkat çekmeyi amaçlayan şarkı sözleri klibin sonunda da yerini bulmuştu. Bir benzin istasyonuna doğru son model Mercedes'i atlarla çeken Ajda, yine süperstarlığını ortaya koymuştu esasında.

Döneminin gazetesinde çıkan bir haber:

Döneminin gazetesinde çıkan bir haber:

Aynı zamanda Ajda Pekkan, şarkıyı Le Roi Du Pétrole adıyla hem Fransızca...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Loving on Petrol adıyla da İngilizce olarak seslendirip bu tanıtım sürecini ballandırmıştı.

Bir detay daha... Aynı yıl yani 1980'de Pet'r Oil yurtdışına açılır. Voskopulos Dukissa, şarkıyı Aman Petro adıyla Yunanca'ya başarılı bir düzenlemeyle kazandırır.

Onca çaba ve iddialı hazırlık sürecinden sonra nihayet yarışma günü gelmiş ve Ajdacığımız, Lahey'de düzenlenen Eurovision sahnesinde bu oryantal altyapılı politik temalı çıtır şarkımızla yerini almıştı.

Ajda ve ekibi Lahey'de...

Ajda ve ekibi Lahey'de...

Ancak her şeye rağmen yarışmanın finalinde bu çabanın karşılığını bulamamıştı Pet'r Oil ve toplamda 23 puan alarak yarışmayı 15. sırada tamamlamıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ama yine de Pet'r Oil sessizliği epey uzun sürmüştü. Bu sessizliği 2000 yılında çıkardığı Diva adlı albümünde bozdu. Albümde Pet'r Oil yepyeni bir düzenlemeyle yer almıştı ve bu düzenleme şarkıyı yeniden patlatmıştı diyebiliriz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
13
9
4
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?