Görüş Bildir
Haberler
1950'lerin İstanbul'unda Yaşanmış Kan Dondurucu Bir Cinayet ve Halka Açık Son İdam

1950'lerin İstanbul'unda Yaşanmış Kan Dondurucu Bir Cinayet ve Halka Açık Son İdam

10.08.2015 - 17:31 Son Güncelleme: 24.12.2021 - 12:13

24 Aralık 1960 tarihinde soğuk bir kış sabahı Eminönü Meydanında toplaşan İstanbul halkı ülke tarihinin son 'halka açık idam' infazına tanıklık ediyordu. İdam edilen kişi iki çuval tüccarının katili Börekçi Ali'den başkası değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

27 Eylül 1955 sabahı Beşiktaş Sinanpaşa semti sakinleri yanık bir et kokusuyla uyandılar. Yapılan araştırma kokunun Börekçi Ali'nin dükkanından geldiğini işaret ediyordu. Dönemin meşhur polis şefi Vedat Sokollu ve ekibi kilitli olan dükkanı açar ancak fırından gelen yanık kokusundan başka bir kanıt bulamaz. Polisler dükkanı mühürleyip geri dönerler.

Aynı günün akşamı semt sakinleri ilginç bir olayla karşılaşır. Beşiktaş sahilinde çuvallar içinde karaya vurmuş iki yanık ve parçalanmış ceset bulunur. Civarda çuvaldaki cesetlerin diğer parçaları tespit edilir. Sabahki et kokusu ve yanık cesetler tek bir faili işaret etmektedir. Beşiktaş'ın ünlü börekçisi Börekçi Ali lakaplı Ali Ünver.

Börekçi Ali için arama emri çıkarılır. Dört günlük bir kovalamacanın ardından katil Karamürsel'de yakalanır. Fail yakalandığında durumu itiraf eder fakat daha sonra mahkemede vereceği ifadelerdeki gibi delirmiş numarası yapacaktır.

İlk ifadesine göre dükkanında çuvalları biriken Börekçi Ali Tahtakale'den iki çuval tüccarını çağırdığını, onlara çok parayla gelmelerini söyler. Çuvalları görmek için dükkanın alt katına inen 60 yaşındaki Ahmet Seyit Tahiroğlu ve 25 yaşındaki Tahsis Yayla'yı başlarına vurduğu kürek darbeleriyle öldüren katil, kurbanlarının ceplerindeki 470 lirayı alır ve cesetleri fırına atar.

Katilin ifadesinde 'Genç olanı ölü olmayabilirdi, fırında kıpırdıyordu.', 'Zaten 470 lira paraları varmış, bilsem bu kadar paraya bu işe girmezdim.' gibi kan dondurucu cümleler geçmektedir. Davalar 6 Şubat 1956'da başlar. Börekçi Ali kurtulmak için deli numarası yapar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dava boyunca sessiz ve garip hareketlerde bulunan katili mahkeme adli tıbbaa sevkeder. Fakat, Börekçi Ali'nin akli bir sıkıntısı olmadığı raporu gelir. Dava avukatın 'Müvekillimin akli sorunu olmasa da sağlık sorunları vardır, iki kişiyi denize atacak güçte değildir.' savunması, Börekçi Ali'nin soyadının davada yanlış yazılması ve katilin garip ifadeleriyle uzadıkça uzar.

5 Mart 1957 günü Komiser Vedat Sokullu'nun tanıklığı ve maktüllerin kimliğini tespit eden Tahtakale esnafının ifadeleriyle Börekçi Ali idama mahkum edilir. İşlediği suçun ürkünçlüğüyle hapishanedekilere bile korku saçan katilin kalemini hakim kırmaz. İdam kararında kalemin kırılmaması hakimin pişmanlık duymayacağı anlamına gelmektedir.

O dönem TBMM'nin yarısı Yassıada'da yargılanmakta olduğu için yetki Milli Birlik Komitesindedir. Komite 21 Aralık 1960 tarihinde Börekçi Ali'nin de davasının olduğu birçok idamı onaylar. 24 Aralık günü sabaha karşı katilin hücresinin kapısı açılır, cezaevi müdürü, zabıt katibi, imam, dava hakimi ve gardiyanlar beklemektedir. Börekçi Ali ilk başta bağırıp çağırsa da zorla askeri kamyonete bindirilir. Katil 4.25'te Eminönü Meydanındaki dar ağacına getirilir. Baş cellat ve yamağı meydanda binlerce kişinin önünde hazır beklemektedir.

Sarhoş olan baş cellat ilmeği Börekçi Ali'nin boynuna geçirmekte sıkıntı çeker, çünkü cellat sarhoştur. Katilin tepkisi 'Allah bile asılmamı istemiyor.'dur. Emniyet Müdürü cellatı kolundan çekip ilmeği kendisi Börekçi Ali'nin boynuna geçirir.

Börekçi Ali tam beş buçuk saat meydanda bekletilir ve sonra defnedilir. Böylece İstanbul'da halkın önündeki son idam gerçeklemiş olur. O tarihten sonra alınan kararla idamlar şehir meydanları yerine hapishane avlularında yapılacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
39
9
3
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mikropik

Şimdikileri de assınlar meydanlarda. Hele şu çocuk tacizcileri katilleri bir assalar çekirdeğimi alır giderim izlemeye

Uygar Aytun

O son foto palavra yav. 60'lar da fes ne gezer :D

YUSUF

resimde yan yana yürümekte olan askerlere bak. osmanlı askerleri.. resim osmanlı dönemine ait..

İmera Evren

Eskinin adaleti ve yasaları geri gelsin!