Görüş Bildir
Haberler
18 Yaşından Küçük Kadın İşçiler Gece Vardiyasında Çalıştırılabilir Mi?

18 Yaşından Küçük Kadın İşçiler Gece Vardiyasında Çalıştırılabilir Mi?

Müge Kakşi
04.10.2021 - 10:53

Çalışma hayatı içerisinde olan kadınların bazı hakları erkek çalışanlara göre daha farklı olabiliyor. Örneğin gece vardiyası şartları kadın çalışanlar için daha farklıyken bu haklar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu ‘Kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılma koşulları hakkında ki yönetmeliğe’ göre düzenlenmiştir. Söz konusu kadın çalışanların gece postasında çalıştırılma hakları olunca akla 18 yaşını doldurmamış kadın işçiler geliyor. Peki, 18 yaşından küçük kadın işçiler gece vardiyasında çalıştırılabilir mi? Sorunun cevabını haberimizin detaylarında sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kadın işçilerin çalışma şartları ve hakları erkek işçilere göre daha farklı olmakla birlikte bu şartlar İş Kanun'larınca düzenlenmiştir. Ülkemizde çalışan birçok kadın işçilerin mesai saatleri ise çalıştığı sektörlere göre değişiklik gösterebiliyor. Özellikle üretim sektöründe çalışan kadın işçilerin mesai dilimleri arasında gece postası da bulunuyor. Fakat kadın işçilerin gece postasında çalışma şartları da yine ilgili kanunlarca düzenlenerek diğer işçilere göre farklılıklar gösterebiliyor. Ayrıca sektörde bulunan 18 yaşında küçük kadın işçilerin gece mesaisinde çalışmasının yasal olup olmadığı da araştırılıyor. 18 yaşında küçük kadın işçilerin gece mesaisi çalışma şartlarına dair tüm detaylara haberimizin içeriğinde yer verdik...

18 Yaşından Küçük İşçiler Gece Vardiyasında Çalıştırılabilir Mi?

18 Yaşından Küçük İşçiler Gece Vardiyasında Çalıştırılabilir Mi?

2.05.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 73. maddesi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30. maddesine göre kadın işçilerin gece vardiyalarında çalıştırılmasına ilişkin koşullar belirlenmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olan bu yönetmelikte kadın işçilerin çalışma şartları erkek işçilere göre belirli farklar göstermektedir. 

Kadın işçilerin gece mesaisinde çalıştırılması denilince akla 18 yaşından küçük kadın işçiler de gelmektedir. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan bu yönetmelik 18 yaşını doldurmuş kadın işçileri kapsamaktadır. Buna göre 18 yaşından küçük kadın işçilerin gece vardiyasında veya postasında çalıştırılması kanunen yasaktır. 

Ayrıca tüm bunların yanında gece vardiyasında çalıştırılamayan çeşitli özel koşullara sahip kadın işçilerde mevcuttur. Bu özel koşulların arasında kadın işçinin hamile olması veya emziriyor olması gerekmektedir. Yönetmeliğe göre hamile olan kadın işçilerin hamileliği doktor raporuyla belgelendikten sonra gece vardiyasında çalıştırılamamaktadır. Ayrıca yeni doğum yağmış emziren kadın işçiler ise doğum tarihinden başlayarak 6 ay boyunca gece vardiyasında çalıştırılamamaktadırlar. Gerekli durumlarda emziren kadın işçilerin bebek ve anne sağlığı açısından emzirme süresinin artması gerekiyorsa bu durum doktor raporuyla belgelenerek süre 1 yıla çıkarabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın