Bugün Mutlaka Okumanız Gereken 10 Köşe Yazısı
Bugün 19 Mayıs 1919’un, yani Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basışının 97. yıldönümünü kutluyoruz. Bazıları bu tarihi, Kurtuluş Savaşı’nın, hatta modern Türkiye’nin başlangıcı olarak kabul ederler. Oysa daha Mustafa Kemal Samsun’a çıkmadan önce de Anadolu’nun dört bir yanında çoban ateşleri misali, bağımsızlık tutkusunun meşaleleri kongreler toplanmaya başlamış, halkın bağrından “reddi ilhak” ve bağımsızlık çığlıkları yükselmişti. Daha önce de çeşitli vesilelerle belirtmeye çalıştığım gibi, ulusal bir hareketi tek kişinin irade ve eylemlerine indirgemeye kalkmak, kabul edilemez bir yanlıştır. Tarihimizi, Osmanlı’nın yüzyıllar süren ataleti ve onun üzerine ölü toprağı serptiği toplumun meskeneti ve sonra da bir dâhinin şimşek gibi zekâsı ve azmi ile bu olguları tersine çevirmesi çelişkisiyle yorumlarsak hem onu hiç anlamamış, hem de karşı karşıya bulunduğumuz sorunları aşacak yöntemlerden de mahrum kalmış oluruz. Toplumsal olayların çözümündeki anahtar tümce “Nasıl çözülür” olmalıdır, “Kim çözer” değil. Zaten modern toplumları kadim toplumlardan ayıran başlıca öğelerden biri de budur.
CHP Anıtkabir'e Yürüdü: Güzergâhta Uzlaşıldı, Yoğun Katılım Yaşandı
Ankara Valiliği'nin Güven Park'tan Anıtkabir'e yapılacak yürüyüşe güvenlik gerekçesiyle izin vermemesi üzerine CHP yürüyüşü gerçekleştirmeye kararlı olduğunu açıklamıştı. Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı yürüyüş için yeni güzergâh belirlendi ve uzlaşma sağlandı. Yürüyüşe yoğun katılım yaşandı.
Kadın Milletvekiline Dirsek Atmak ile Suçlanan Kanada Başbakanı Trudeau Özür Diledi
Kanada Federal Parlamentosu, dün akşam oturumunda Başbakan Justin Trudeau ile muhalefet milletvekillerinin arbedesine sahne oldu. Bir yasanın oylamasına geçildiği sırada Muhafazakâr Parti Leeds-Greenville Bölgesi Milletvekili Gord Brown’ı kolundan tutarak çeken Başbakan Justin Trudeau, dirseğinin Yeni Demokrat Parti Quebec Milletvekili Ruth Ellen Brosseau’nun göğsüne gelmesi sonucu eleştirilerin hedefi oldu. Tepkiler üzerine söz alan Başbakan Justin Trudeau, 'Amacım kimseyi incitmek ya da canını yakmak değildi. Özür dilerim' dedi.
Nokia Akıllı Telefon Pazarına Resmen Geri Dönüyor
Cep telefonu teknolojisinin gelişmesinde büyük rolü olan ancak iki yıl önce yoğun rekabet nedeniyle sektörden çıkan Finlandiya merkezli Nokia, bir diğer Finlandiyalı şirket HMD Global Oy ile anlaşarak tekrardan Nokia markasıyla cep telefonları üreteceğini duyurdu.
TSK: 'Çukurca'daki Helikopter Füze ile Düşürülmüş Olabilir'
Genelkurmay'dan 13 Mayıs'ta Çukurca'da düşen helikopterle ilgili 'Terörist unsurların yerden açtığı ateş sonucu muhtemelen yerden havaya atılan ve cinsi henüz belirlenemeyen, füze olabileceği değerlendirilen bir hava savunma silahı ile vurularak düşürülmüş olabileceği kanaatine varılmıştır' açıklaması geldi.
Kefalet Peşindeki Zarrab Mahkemeye 50 Milyon Dolar Teklif Etmiş
İran’a karşı uygulanan ABD ambargosunu delme, banka sahteciliği yapma ve kara para aklama suçlamaları ile ABD’nin Miami kenti havalimanından ülkeye giriş yapmak isterken gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, 50 milyon dolar kefaletle serbest kalabilmek için avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurdu.
WWF: Deniz Kaplumbağaları Tehdit Altında
100 milyon yıldan fazla bir süredir dünyanın okyanuslarında kilometreler kat eden deniz kaplumbağaları, deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığı açısından vazgeçilmez ve tamamlayıcı bir role sahip. Ancak son 200 yıl içinde artarak devam eden insan faaliyetleri bu eski denizcilerin yaşama şansını azaltıyor.
İnsanları Toplu Halde Nü Olarak Görüntüleyen Fotoğrafçıdan 21 İnanılmaz Kare
Amerikalı fotoğrafçı Spencer Tunick, 90'lardan beri pek çok farklı ülkede gönüllülerin katkılarıyla çektiği toplu nü fotoğraflarla tanınıyor. Fotoğrafçının çekimleri 17 Temmuz'da gerçekleşecek son projesi için, 100 çıplak kadının taşıyacağı 'yenilikçi kadınların bilgeliğini ve 'Doğa Ana' kavramını temsil eden' büyük yuvarlak aynalar, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi'nin yapılacağı kongre merkezini yansıtacak.Tunick, bu çalışmanın Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump'ın cinsiyetçi söylemleri ve davranışlarına bir tepki olarak doğduğunu söylüyor ve ekliyor: 'Bu proje kızlarım için. Onların gelecekleri için. Nefret dolu bir toplumda değil, kadına şiddetin azaldığı ve kadınlar için fırsatların çoğaldığı bir toplumda büyümeleri için.'Tunick'in daha önce imza attığı muhteşem işler, Huffington Post'un katkılarıyla sizlerle:Uyarı: Görseller çıplaklık içermektedir.