onedio
One Love Festival 14 Programından İki İsim Açıklandı: James Blake ve Hot Chip
2013’te düzenlenecek One Love Festival programında yer alan fakat festivalin iptal olması sebebiyle İstanbul’da izleyemediğimiz James Blake, bu yıl aynı festivalin programından açıklanan ilk isimlerden biri oldu! Festivalde sahne alacak bir diğer bomba isim de 2008’de yine One Love’da sahne almış olan Hot Chip!Kayıtları BBC Radio 1 tarafından keşfedilen, adını taşıyan ilk albümü ve 2013 yılında yayınladığı Overgrow albümüyle müzik dünyasında büyük ses getiren James Blake, düşük tempo ritimleri minimal elektronik sesler ve alışılmamış synth’lerle birleştirerek festivalcilere unutulmaz bir performans vadediyor. James Blake performansında, Nisan 2015’te yayınlanacak Radio Silence adlı üçüncü albümünden parçalara da yer verecek.Birçok kez Mercury Prize ve Grammy için aday gösterilen, “Over and Over” isimli single’ları NME tarafından yılın en iyi şarkısı seçilen elektronik dans grubu Hot Chip ise, çok konuşulan, eğlenceli ve hareketli sahne performansıyla festivaldeki  yerini alacak.Hayat Bu Kapağın Altında desteğiyle gerçekleşecek One Love Festival 14’de festival ruhunu doyasıya yaşamak isteyen müzikseverler, festivalin 2 gününü kapsayan tek kişilik kombine biletleri 110 TL’ye, festival coşkusu arkadaşlar olmadan yaşanmaz diyenlerse 2 kişilik “Buddy Pack” kombine biletleri 190 TL’ye Biletix üzerinden alabilecek.BantMag ve SüperKarga
Bu Sene Caz'ın Sürprizleri Baez ve Holland
İstanbul Caz Festivali 22. yılında müzikte sosyal duyarlılığın sembolü Joan Baez'i ve ünlü müzisyenlerin programına çıkmak için kapısında kuyruğa girdiği piyanist Jools Holland'ı konuk ediyorTemmuzda İstanbul'u cazın ışıklarıyla aydınlatmaya hazırlanan 22. İstanbul Caz Festivali, bu yıl 27 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalin programı önceki akşam Martı İstanbul Hotel'de yer alan Mixo Restaurant'da yapılan basın toplantısında açıklandı.15'ten fazla farklı mekanda, 35 konserin yer aldığı programda ilk göze çarpan isim, protest ve folk müziğin ABD'li önderlerinden Joan Baez. Türkiye'de en son 2004 yılında konser veren Baez, 11 yıl aradan sonra 1 Temmuz akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde hayranlarıyla buluşacak. Sanatçı, Bob Dylan ile birlikte '60'lar Amerikasının sembol isimlerindendi. Müzisyenliğin yanı sıra aktivist kimliğinden de ödün vermeyen, hatta sosyal konulardaki duyarlılığı zaman zaman müziğinin önüne geçen sanatçının konserinde çalacağı şarkılar kadar yapacağı konuşmalar da merak konusu.Müzisyenler onun için birbirini eziyorBaez'den sonra ikinci sürpriz ise, aralarında Sting, Eric Clapton, Mark Knopfler, George Harrison, David Gilmour ve Amy Winehouse'un yer aldığı birçok isimle çalışmış, 1992'den beri ise İngiliz BBC 2 kanalında sunduğu 'Later... with Jools Holland' programıyla İngiltere'de müziğin nabzını tutmuş piyanist Jools Holland. Sigur Ros'tan Adele'e, Kanye West'ten Radiohead'e dünyanın her yerinden müzisyenlerin yer almak için adeta birbirini ezdiği 'Later... with Jools Holland', birçok sanatçıya da parlama fırsatı tanıdı. Holland, ilk kez konser vereceği İstanbul'da, kendi adını taşıyan R&B Orkestrası ve Soft Cell grubuyla bir '80'ler efsanesi olan Marc Almond ile birlikte sahneye çıkacak.Festivalin gediklilerinden ABD'li bas virtüözü Marcus Miller, yeni albümü 'Afrodeezia' çerçevesinde reggae'den afrobeat'e, cazdan blues'a siyahi müziğin yolculuğunun haritasını çıkarırken, Türkiyeli seyircilerin bir başka favorisi olan Melody Gardot, Haziran ayında yayınlayacağı yeni albümünün ardından Sepetçiler Kasrı'nda hayranlarıyla buluşacak.Festival direktörü Pelin Opcin'in özellikle üzerinde durduğu iki konser ise, bas virtüözü olan Charnett Moffett'in kendisi gibi ustaları bir araya getirdiği 'Nettwork' projesi ve İranlı sanatçı Mahsa Vahdat, Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve İstanbullu perküsyon ustası Fahrettin Yarkın'ın birlikte sahne alacağı 'Ustalarla Buluşmalar' gecesi. Opcin özellikle Vahdat için 'Bu ismi ilerleyen zamanda sık sık duyacağız,' diyor.Festivalin Onur Ödülü bu sene caz piyanisti Emin Fındıkoğlu'na verilirken, geçtiğimiz sene çok beğenilen Parklarda Caz etkinliği bu yıl Fenerbahçe Parkı'nda gerçekleşecek.Milliyet Sanat
Aşırı Doz Dinlendiğinde İnceden İnceye Bunalıma Sokan 20 Etkileyici Şarkı
Bazı şarkılar insanı anlamsızca ürkütür.İçimizde örtbas edilmiş intihar eğilimini tetikler,bazıları zor zamanımıza hızır vari yetişir,bazıları gülümseyebilmek için nedenimiz olurken bazıları bazılarımızın dinlediği son parça olabilme şerefine nail olup birilerimizin canına kast eder. Şu an playlistimdeki bir kaç parçayı listeledim. Sadece 20 parçayla bitmez bu liste,akar da gider.Tıpkı zaman gibi.
Düğün Salonuna Girerken Tozu Dumana Attıracak Alternatif Müzikler
Malum düğün sezonu yaklaşıyor. Gelin ve damatların aklında onlarca soru. Bunlardan bir tanesi de düğün salonuna girişte davetlilerin tüm gözleri üzerinizdeyken arka planınızda belirecek ve salonda yankılanacak müzik. Bunun için belki binlerce seçeneğiniz var ama onlar arasından en ihtişamlı girişe sahip olanlardan bir bölümü buradan geçiyor. Belki romantik bir giriş , belki yaylılar eşliğinde güçlü bir melodi patlaması. Havai fişekler , fonfetiler , meşaleler ... İşte düğününüz için o büyülü ortamı daha da görkemli hale getirecek , müstakbel eşinizle salona ve mutlu bir hayata adım atma müziklerinden bir seçki.
Hangi Müzisyen Nasıl Ölüyor? İşte Bilimsel Cevap
Yaptığınız işin ölüm sebebinize ne kadar katkısı olduğunu düşündünüz mü hiç? Türkiye’de madenci veya tersane işçisiyseniz kaderin sizi nerede beklediği çok da sürpriz değil maalesef.Peki bir müzisyen nasıl ölür? Sydney Üniversitesi’nde psikoloji ve müzik ilişkisi üzerine araştırmalar yapan Prof. Dianna Theadora Kenny bu konuyu bilimsel olarak araştırmış ve ortaya istatiksel bir sonuç çıkmış.Mesleğe başlangıç yaşları, çalışma ortamı, müzik tarzının toplumdaki sosyal ve ahlaki kabulü gibi konulara değinen araştırma ağırlıklı olarak, ölen müzisyenlerin istatiksel verileri üzerine kurulmuş.İlk tablo, yapılan müzik tarzına göre ortalama ölüm yaşını ifade ediyor. İkinci tablo ise hangi müzikle uğraşanların nasıl öleceği konusunda oransal veriler içeriyor.(Önemli not: Hip hop veya rap ile uğraşıyorsanız basit bir çelik yelek sayesinde torunlarınızı okşamanız mümkün.)
22. İstanbul Caz Festivali Programı Açıklandı
27 Haziran–15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 22. İstanbul Caz Festivali Festivali programı açıklandı. İstanbul bu yıl da cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını ağırlayacak.İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, on sekiz yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, 15’i aşkın farklı mekânda 250’den fazla yerli ve yabancı sanatçıyla caz severlere yine özel bir program sunacak.Bu sene Joan Baez, Jools Holland, Marcus Miller, Melody Gardot ve Tigran Hamasyan gibi folk, blues ve cazın farklı seslerini ağırlayacak olan 22. İstanbul Caz Festivali,  Fenerbahçe Parkı’ndaki ‘Parklarda Caz‘ ve Kadıköy’deki ‘Gece Gezmesi‘ etkinlikleriyle Anadolu yakasına da taşınacak.
Florence and the Machine Yeni Video Klibini Yayınladı
'How Big, How Blue, How Beautiful' adlı 3. stüdyo albümünü 29 Mayıs tarihinde piyasaya sürecek olan Florence and the Machine, albümden ilk single'ı 'What Kind of Man' adlı şarkısına seçmişti. Florence Welch önderliğindeki grup, albümün 2. single'ını ise 'St. Jude' adlı çalışmasına seçti. 23 Mart tarihinde yayınlanan 'St. Jude' single'ına çekilen video klibi 'What Kind of Man'in devamı şeklinde tasarlayan Florence and the Machine, video klibin yönetmenliğinde Vincent Haycock ile bir araya geldi. Radyo Eksen
Black Sabbath Kariyerinin Son Konserine Çıkıyor
Efsane grup Black Sabbath, son konserini 21-22 Kasım tarihlerinde Japonya'daki Ozzfest'de gerçekleştirecek. Tokyo'nun hemen dışında bulunan Makuhari Messe adlı konser alanında gerçekleştirilecek olan festivalde grubun sahneye  Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler ve Bill Ward'dan oluşan kadrosuyla çıkması bekleniyor. Ne var ki Ward bu teklife çok da sıcak bakmıyor. Korn'un ilk gün headliner olarak çıkacağı Ozzfest'in ikinci gününde ise headliner Black Sabbath olacak. Festivalin biletleri buradan satışa çıkarıldı.
Doğukan Manço'nun Son Şarkısı
Doğukan Manço Survior All Star’da terlerken, müziklerini yaptığı Mangala Oyunu Belgeseli fragmanı internete düştü.Müzikleri Doğukan Manço, seslendirmesi Harun Can,  senaryosu Semih Dindar, Yönetmenliği Mete Şener, yapımcılığı 3 renk Organizasyon tarafından üstlenilen “Mangala Oyunu Belgesel filmi” Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenmiş. Belgeselde  Yazar Sunay Akın, Göbeklitepe Kazı Alanı Başkanı Prof.Dr. Klaus Shmidt,  Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Prof.Dr.Nurhan Atasoy, Prof.Dr.Abdulvahap Kara, Prof.Dr.Öcal Oğuz, Prof.Dr. Nilüfer Narlı, Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, Doç. Dr. Özlem Kumrular, Türk Beyin Takımı Kaptanı Ferhat Çalapkulu, Yrd.Doç.Dr.Rıfat Ergeç, Maksat Shotay, Türk Kültürü araştırmacısı Serdar Asaf Ceyhan konuşmacılar arasında yer almış.Mangala Oyunu Milli Eğitim Bakanlığınca 2012 yılından bu yana “Zeka Oyunları dersi” müfredatında yer alıyor. Tarihi araştırmalar Mangala Oyunu'nun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını gösteriyor. Dünyada 'Coffee House' kültürünün temelleri 1554 yılında İstanbul'da atılmış; İstanbul'dan sonra günümüz Avrupa'sında kahve kültürünün izleri 1650 yılından itibaren görülmeye başlanmış. Günümüze, bu güçlü temellerin atıldığı dönemin kahve kültürünü yansıtan sadece iki adet görsel kaynak miras kalmış. İki kaynak da İstanbul'da resmedilmiş. Mangala oyunu, iki görsel kaynakta da bulunan oyunlardan birisiymiş.
Nick Cave'den Yeni Bir Kitap Geliyor!
Nick Cave & The Bad Seeds ile 2014’te çıktığı Kuzey Amerika turu sırasında uçakta verilen “kusma torbaları”nın üzerine aldığı notları bir kitapta toplayan Nick Cave’in kitabı The Sick Bag Song ismini taşıyor.
Sezen Aksu'nun Başka Sanatçılar İçin Bestelediği 30 Şarkının Kendi Sesinden Yorumu
Sezen Aksu büyük bir ses, çok iyi bir besteci. Melodisyenlikte aşması bir tarafa gönüllere hitap eden sözleri dallarından taşarcasına taşıyan kirazlar gibi taşıyan her bir melodisinde bir ses duyulan eşsiz bir sanatçı.Bazı şarkıları başkalarına verdiğinde hayıflanırız:-Bunu Sezen Aksu kendi söyleseydi keşke, diye.İşte o şarkılardan ve Sezen Aksu'nun sadece kendi seslendirdiği şarkılardan biraz paylaşıyoruz.