Adeta Trump İçin Referandum: ABD 'Son Yılların En Kritik Ara Seçimi' İçin Sandık Başında

ABD'de 6 Kasım ara seçimleri için halk bugün sandık başında. 100 sandalyeli Senato'nun 35'i, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı değişecek. 

Seçim, ülke gündemindeki tartışmaların bir numaralı ismi ABD Başkanı Trump için de adeta bir referandum olacak.

📷 Reuters

Trump, pazartesi günü destekçilerine oy kullanmaları çağrısı yaptı ve medyanın seçimleri başkanlığıyla ilgili referendum olarak sunacağını kaydetti.

Trump, “Oy pusulasında ben olmasam da aslında oy pusulasındayım” ifadesini kullandı.

Birçok uzman "son dönemin en önemli ara seçimi" değerlendirmesini yapıyor.

İnfografik: AA

ABD Kongresinin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki 435 üyenin tamamının değişeceği seçimlerde Demokratlar, bir adım önde gözüküyor.

Temsilciler Meclisi'nde Demokratların çoğunluğu ele geçirmesi durumunda, 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerine giden süreçte Trump'ın işi bir hayli zorlaşabilir.

Senato'da ise Cumhuriyetçilerin mevcut çoğunluğunu koruyacağı öngörülüyor.

100 sandalyeli Senato'da Cumhuriyetçilerin 51, Demokratların ise 49 sandalyesi bulunurken, son anketlere göre Cumhuriyetçiler 50, Demokratlar ise 44 sandalyeyi kazanmaya çok yakın gözüküyor. 6 sandalye içinse iki parti adayları arasındaki kıyasıya rekabet sürüyor.

Bu göstergeler ise Senato'da Cumhuriyetçilerin ağırlıklarını koruyacağı anlamına geliyor.

Hem Senato'yu hem de Temsilciler Meclisi'ni Cumhuriyetçilerin kazanması halinde ise Trump'ın ciddi şekilde rahatlayacağı ve 2020 seçimlerine daha güçlü gireceği vurgulanıyor.

Öte yandan Amerikalıların günlük hayatını daha fazla ilgilendiren valilik seçimleri de ülke gündemindeki tartışmalarda yerini koruyor.

36 eyalette yapılacak valilik ve eyalet meclis üyeliği seçimleri de iki parti arasındaki rekabeti daha da kızıştırıyor.

Anketlerde Cumhuriyetçiler 17, Demokratlar ise 10 eyalette önde gözüküyor. 9 eyalette ise yarışın yakın seyrettiği belirtiliyor.

Özellikle Florida, Michigan, Iowa ve Ohio gibi eyaletlerdeki valilik seçimlerinin sonuçları merakla bekleniyor.

Mevcut valiliklerin 33'ünü elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin bu alanda Demokratlara karşı ezici bir üstünlüğü bulunuyor.

Popüler İçerikler

Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
Mustafa Keser Genç Şarkıcıların Saygısız Tavırlarından Rahatsız: "Enselerine Sille Çekmek İstiyorum''
8 Yaşındaki Kızını da Alıp Üvey Oğlu ile Kaçan Kadın Müge Anlı'yı Çileden Çıkardı!
YORUMLAR
06.11.2018

Ekonomi düzeliyor, işsizlik azalıyor, ülkenin borcu TR ve Arap ülkelerine ödetiliyor. Çin, İran gibi dişli rakiplere geri adım attırılıyor. Sonuç her ne olursa olsun Trump güçlü bir lider. 20'de yine kazanacaktır bence. Amerikalılar partileri pek tınlamıyor. Bizde AKP ve Erdoğan'ın oylarının hemen hemen hiç bir seçimde örtüşmemesi gibi bi durum var.

06.11.2018

Trump dünya için kötü, ülkesi için iyi bir başkan. Bu açıdan bakmak lazım.

06.11.2018

Amerikan halkının büyük çoğunluğunu abd nin dünyadaki durumu çok da ilgilendirmiyor. Bir keresinde bir belgeselde abdli bir gazeteci yoldaki vatandaşlara dünya haritasından Irak ve Suriye'nin yerini sormuştu. Çoğunluk bilemezken bir kısım vatandaş Şili'yi, Madagaskar'ı filan göstermişti. Lakin işsizlik verilerinin düşmesi, abd ekonomisindeki düzelme gibi rakamsal veriler mevcut durumun pekişerek devam edeceğini gösteriyor.

Amerikalılar umursamıyor. Dünyadaki yerlerini yalnızca dünya lideri olarak bilen bir halk ne kadar düzgün oylama yapabilir? Çıkacak olan sonuçlara ne kadar güvenilebilir?

TÜM YORUMLARI OKU (6)