Görüş Bildir
Haberler
Yürek Yemişler Mübarek Dedirten Heyecanı Bol Dağcılıkla İlgili 16 Film ve Belgesel

Yürek Yemişler Mübarek Dedirten Heyecanı Bol Dağcılıkla İlgili 16 Film ve Belgesel

17.11.2015 - 11:25

Filmlerin özetleri Beyazperde ve Filimadamı'ndan derlenmiştir. Sıralama filmlerin IMDb puanlarına göre hazırlanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Vertical Limit / Dikey Limit (2000)

16. Vertical Limit / Dikey Limit (2000)

Peter, çok başarılı ve hatasız bir dağcıdır. Dünyanın en tehlikeli doruk noktalarından biri olan K2'de mahsur kalan kardeşini ve onun arkadaşlarını kurtarmak üzere dünyanın en dehşetli yolculuklarından birine çıkmak üzeredir. Tüm doğa, insanın bu zirveye ulaşmasını engellemek için el birliğiyle çalışmaktadır. Peter, yolculuğu esnasında dağda oldukça tuhaf bir adamla tanışır. Tırmanmak için onun büyük yardımları da Peter'ın ihtiyaç duyacağı cinsten yardımlardır.

IMDb: 5,9

15. K2 (1991)

15. K2 (1991)

K2, Everest’den sadece 235 metre daha kısa olmasına rağmen, etrafını çevreleyen diğer zirveler yüzünden, hiçbir yerleşim yerinden görünmeyen dünyanın ikinci en yüksek dağı. Ona, adını, 1800’lerde bölgede topografik çalışma yapan İngiliz topograf Montgomery verir. Bilim adamı ilk önce dağın yerel adını araştırır fakat yerlilerin de dağdan habersiz olduklarını görünce bu tepeye Karakurum 2 anlamına gelen K2 der. Dünyanın en zorlu zirvelerinden biri olan K2’ye şimdiye kadar çok az sayıda dağcı çıkabilmiştir ki bunlardan biri de tepeye oksijensiz olarak çıkan Nasuh Mahruki’dir.

IMDb: 6,2

14. Cliffhanger / Dağcı (1993)

14. Cliffhanger / Dağcı (1993)

İtalya’nın ikibin metre yükseklikteki Dolomit dağlarında geçen film bir kurtarma ekibinin başından geçen talihsiz olayla açılır. Ekipten Hal ve kız arkadaşı Sarah çaresiz bir biçimde Rocky dağlarının zirvesinde mahsur kalmışlardır. Ekibin diğer üyeleri Gabe ve Jessie arkadaşlarını hayata döndürmek için yardıma giderler, fakat Sarah’ı kurtaramazlar. Olayın şokunu üzerinden atamayan Gabe, kasabayı terk etmiştir. Aylar sonra eşyalarını toplamak için geri döndüğü bir anda, kurtarma merkezine gelen radyo sinyallerinden aldıkları bir yardım çağrısına kayıtsız kalamaz. Gabe son kez görevini yerine getirecek, sonrasında da işi bırakacaktır. Fakat dağda mahsur kalıp yardım isteyen bu insanlar zannettikleri kadar masum değillerdir. 

Gösterime girdiği yıl dünya genelinde en çok hasılat elde eden yapımlardan biri olan film üç dalda Oscar’a aday gösterilmiş olup başrollerinde Sylvester Stallone ve John Lithgow gibi isimleri barındırmakta.

IMDb: 6,4

13. The Eiger Sanction / Zirvede Ölüm (1975)

13. The Eiger Sanction / Zirvede Ölüm (1975)

Hemlock, emekli olmuş profesyonel bir suikastçidir. Yakın bir arkadaşı öldürülünce emeklilik yaşantısını bir kenara bırakarak arkadaşını öldüren ajanın peşine düşmek zorunda kalır. Bu av Eastwood'u, içlerinden biri aradığı adam olan ancak kimliğini henüz bilinmeyen bir grup dağcıyla birlikte İsviçre Alplerine nefes kesici bir maceraya sürükler.

Trevanian'ın aynı adlı romanından uyarlanan aksiyon dolu filmde  heyecanlı tırmanış sahneleri dikkat çekiyor. Clint Eastwood, İsviçre Alpleri'nde geçen, uluslararası entirikaların konu alındığı bu gerilim fırtınasında yönetmen ve başrol oyuncusu olarak karşımıza çıkıyor. Eastwood filmin çekimlerinden evvel kısa bir süre tırmanma eğitimi almıştı.

IMDb: 6,4

12. The Summit (2012)

12. The Summit (2012)

Nick Ryan'ın yönettiği belgesel, 2008 yılında yaşanan K2 felaketini anlatıyor. Tırmanma tarihinin en kötü felaketlerinden biri olan K2'de 11 dağcının hayatını kaybedişi canlandırma ve belgesel görüntüleri ile birleştirilmiş şekilde sunuluyor. Belgeselin birçok görüntüsü İsveçli dağcı Fredrik Strang tarafından çekildi. Bu tırmanışla ilgili bir belgesel hazırlamak isteyen Strang'ın bu isteği zirveye ulaşamadığı için gerçekleşmedi.

IMDb: 6,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Alive (1993)

11. Alive (1993)

Uruguay ragbi takımının gerçekten yaşadığı bir olaydan yola çıkan film takımın uçağının Ant Dağlarına çarptıktan sonra yaşanan hayatta kalma mücadelesine odaklanıyor. Takımın her bir elemanı hayatta kalma iç güdüsüyle bu dağlardan kurtulmak için ellerinden geleni yaparlar; aralarından bazılarını çetin hava ve coğrafi koşullara kurban verseler de bir yandan Tanrıya olan inançlarını kaybetmemeye ve ailelerine dönmeye çalışırlar.

Piers Paul Read romanından, John Patrick Shanley tarafından uyarlanan filmin yönetmenliğini Frank Marshall üstleniyor. 

Ethan Hawke, Vincent Spano, Josh Hamilton, John Newton, Bruce Ramsay ve David Kriegel oyuncu kadrosunda yer alan isimler.

IMDb: 7,0

10. Everest (2015)

10. Everest (2015)

Everest'e tırmanmakta olan iki ayrı dağcı ekibinin karşılaştığı yoğun kar yağışı, büyük bir felaketin habercisi olur. Kar fırtınası her zamankinden daha şiddetlidir ve herkes için büyük bir hayat mücadelesi başlamış olur. 1996 yılında Everest'te meydana gelen gerçek bir hikayeden konusunu alan filmin yönetmeni Baltasar Kormákur. Filmin başrollerini ise Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, John Hawkes ve Jason Clarke gibi ünlü isimler paylaşıyor.

IMDb: 7,2

9. The Man Who Skied Down Everest (1975)

9. The Man Who Skied Down Everest (1975)

Bir Japon kayakçının en büyük hayali Everest'ten kayarak inmektir. Planı zirveye yakın bir noktadan 40-45 derecelik açılarla 8000 feet kadar aşağıya kaymaktır. Bu belgesel diğer tırmanma hikayelerinden farklı bir amacı da içerdiği için dikkatleri çekiyor.

IMDb: 7,2

8. The Wildest Dream (2010)

8. The Wildest Dream (2010)

Yıl 1920, Everest keşfedilmeyi bekleyen en büyük keşiflerden biridir ve dünyanın gündemindedir. Dağcılığa gönül vermiş olan George Mallory ve ekibi bu zorlu görev için gönüllüdürler. Fakat Everestin ürkütücü duruşu, soğuk iklimi, bilinmeyen gizemli zorlukları pek çok insanın ölümüne sebep olacaktır. Tüm çabalar boşa çıkar ve George Mallory geri dönmek zorunda kalır. Bir sonraki görev için yıllar geçer ve zaman gelir, artık daha büyük bir konvoyla Everest tırmanışı için yola çıkılır. Fakat Everest güçlü bir düşman gibi yine büyük engellerini dağcılara sunar ve bu girişimde başarısız olur bu defa George Mallory zirvenin yamaçlarında son defa görülür.. Aradan 75 yıl geçer ve Conrad Anker olarak bilinen başarılı dağcı günümüz şartlarında Everest zirvesine çıkıp George Mallory'nin akıbetini araştırmaya gönüllü olur.. Soluksuz izleyeceğiniz, hatta seyrederken üşüyeceğiniz bir belgesel film.

IMDb: 7,3

7. K2: Siren of the Himalayas (2012)

7. K2: Siren of the Himalayas (2012)

Bir grubun dünyanın en zorlu zirvesine tırmanma girişimlerinin macerasını, tehlikesini ve dinginliğini anlatan 75 dakikalık bir belgesel… Dünyanın en zorlu zirvesinde daha önce ayak basılmamış noktaları keşfetmek için yola çıkan bir grup dağcı, izleyicilere macera, adrenalin ve heyecan dolu bir yolculuk ile birlikte zaman zaman da dingin ve ihtişam dolu bir dünyanın kapılarını aralıyor. National Geographic’in 2012’de Yılın Kaşifi seçtiği Gerlinde Kaltenbrunner’in ve 1909 Abruzzi Dükü keşfinin nadir bulunan görüntüleri ile hazırlanmış bu belgesel son yüzyılda yapılan yüksek irtifa keşiflerinin izlerini takip ediyor ve K2 ile ilgili tarihi bir eser olma özelliği taşıyor.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Nordwand / Kuzey Yamacı (2008)

6. Nordwand / Kuzey Yamacı (2008)

Klasik anti-nazi propaganda filmlerinden farklı bir anlayışa sahip Kuzey Yamacı'nda 1936 yılının Nazi Almanyası döneminin arka planda olduğu, 'zirveye ulaşma'nın en büyük ihtiras olduğu olaylar zinciri aktarılıyor. Birkaç dağ sevdağlısı, Avrupa'nın en yüksek dağlarından birini keşfetmek için, farklılıklarını bir tarafa koyarak işe koyulurlar. Yaşanmış bir olaydan yola çıkılarak oluşturulan filmin senaryosunda fonda Nazi Almanyasının hükumranlığı sürmektedir ve diktatörlük, dünyanın gözündeki yerini iyi konumlandırabilmek için yollar aramaktadır. Dünyanın en meşhur kuzey yüzüne sahip İsviçre’nin Eiger Dağı, kuzey duvarının ortalama 70 derecelik eğimiyle dünyanın en tutkulu dağcılarının hep gözdesi olmuştur. Bu dağa tırmanırken hayatını kaybeden birkaç Alman dağcıdan sonra başarılı olacak başka bir ekip aranmaktadır. Tony Kurz ve Andi Hinterstoisser o sıralar faşist Alman ordusunda görev yapmaktadırlar. Berlin'in en büyük gazetelerinden birinin editöryel sekreteri konuyu bilmekte ve Kurz'u tanımaktadır. Kurz ve Hinterstoisser'i dağa tırmanmak için ikna etmeye çalışır. Hinterstoisser bu işe olumlu bakarken Kurz Nazi Almanyası hakkında şüpheler içindedir. Sonunda kabul eder ama bu riski Alman liderleri mutlu etmek için değil, kendisi için yaptığının altını çizer. Kurz ve Hinterstoisser sonunda yaz ortası gibi tırmanmaya başlarlar ve bir grup Avusturyalı ile bir yarış içine girerler. North Face, 2008 Locarno Film Festivali'nde resmi seçim olarak gösterildi.

IMDb: 7,4

5. Miracle on Everest (2008)

5. Miracle on Everest (2008)

Everest’in en çok öldüren sezonlarından birinde Avustralyalı tırmanışçı Lincoln Hall’ın destansı hayatta kalma mücadelesi. Bu hikâye artık dağcılık geleneğindeki doğru yerini aldı.

IMDb: 7,5

4. Cold (2011)

4. Cold (2011)

Geçen 26 yıl boyunca 16 ekspedisyon Pakistan’ın 8.000 metrelik zirvelerine kış tırmanışı denedi ve başarısız oldu. 2 Şubat 2011 tarihinde Simone Moro, Denis Urubko ve Cory Richards bir ilke imza attılar. Cory Richards 8.000 metrelik zirveye kışın çıkabilen ilk Amerikalı oldu. Yolculuk neredeyse onları öldürüyordu. Cory küçük bir kamera taşıyordu ve yaşananları sürekli kaydetti. Yalın, dürüst bir dille Cory’nin objektifinden ekibin hikayesi.

IMDb: 7,5

3. The Beckoning Silence (2007)

3. The Beckoning Silence (2007)

“The beckoning silence” belgeselini,  hikayesini”Touching the void” filminde izlediğiniz Joe Simpson sunuyor. Macera tutkunu Joe, 1936 yılında dağcıların izlediği rotayı takip ederek nelerin yanlış gittiğini sorguluyor.

IMDb: 7,6

2. Touching the Void / Boşluğa Dokunmak (2003)

2. Touching the Void / Boşluğa Dokunmak (2003)

Film, 1985 yılında iki genç ingiliz dağcının daha önce hiç kimsenin tırmanmayı başaramadığı Peru'daki Siula Grande zirvesine tırmanmaya çalışırken başlarına gelen akıl almaz kazanın gerçek hikayesini anlatıyor.İyi başlayan tırmanış gitgide bir kabusa dönüşüyor ve bu noktada dağcılardan biri yıllarca tartışılacak bir karar veriyor.

IMDb: 8,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Valley Uprising (2014)

1. Valley Uprising (2014)

2014 Dağ Filmleri Festivali’nin kapanış filmi olan yapım Yosemite National Park’ta tırmanış yapan üç jenerasyona odaklanıyor. Kaya tırmanışı üzerine yapılan ve türünden beklenmeyecek ölçüde “hippi” olan bu belgesel film, eğlenceli yapısıyla da dikkat çekiyordu. Ünlü aktör Peter Sarsgaard’ın anlatımıyla izleyiciyle buluşan yapım dağcılık ya da tırmanışın sadece aksiyondan ibaret olmadığını, bunun aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğunun da mesajını veriyordu.

IMDb: 8,6

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
10
5
3
2
1
0